fbpx
Moda

Kako odabrati dobre naočare za sunce?

Naočare za sunce

Naočare za sunce mogu da učine da ste na trenutak Džejms Din, da imate glamur Odri Hepbrn ili izgled rok zvezde Bona. Ali one su puno više od modnog dodatka.

Sunčane naočare su bitan alat u očuvanju zdravlja očiju i okolnog tkiva.

Baš kao što ultraljubičasti (UV) zraci mogu da oštetete kožu, takođe mogu da oštete sočivo i rožnjaču oka.

UV zračenje povećava mogućnost za dobijanje katarakte, koji dovodi do pomućenja očnog sočiva i tako dovodi do smanjenja vida. Takođe je povezano s makularnom degeneracijom, hroničnom bolesti makule, dela mrežnjače koji je bitan za oštar vid.

Kao i kremu za sunčanje, naočare za sunce treba nositi uvek kada ste napolju i to tokom cele godine. Baš kao što smo naučili da se gadne opekotine mogu dobiti dobiti i kad je oblačan dan ili maglovit, ne izlažite svoje oči štetnim UV zracima ovih dana, takođe.

Izaberite naočare za sunce koje pružaju potpunu zaštitu od UV zraka. Potražite nalepnicu ili etiketu na kojoj piše bar jedno od sledećeg:

  • Stakla blokiraju 99% ili 100% od UVA i UVB zraka
  • UV zaštita 400 (To znači da blokiraju svetlost talasnih dužina do 400 nanometara, što znači da su vaše oči zaštićene od najsitnijih UV zraka.)Naocare za sunce

Sloj koji blokira UV zračenje je providan, tako da tamnija stakla ne znače nužno da su uspešnija u zaštiti. Ali nijanse igraju važnu ulogu u percepciji boja. Žuta ili roza zatamnjena stakla mogu da otežaju razlikovati promena boja na semaforima. Siva, zelena i braon stakla minimizira izobličenje slike, pa su bolji izbor kada upravljate kolima.

Oftalmolozi se slažu da cena nije merilo UV zaštite. Ali imajte na umu da će vrlo jeftine naočare za sunce verovatno imati stakla koje su pravljenja iz kalupa umesto da su pažljivo određena i polirana, a to može da utiče na kvalitet vida.

Save

Save

Reklame

Related Articles

Back to top button