fbpx
Priprema za trudnoću

Upoznajte svoje telo: Kako se dešava ovulacija?

Kako zaista izgleda ovulacija i šta se dešava u telu kada ona nastupa

Da biste shvatili kako se dešava ovulacija, potrebno je da upoznate kompletan tok menstualnog ciklusa, kao i promene koje se tokom njega događaju. Kada sve o tome znate, lakše je da razgovarate i sa svojim lekarom ili nekom drugom osobom o ovom pitanju i eventualnim problemima i promenama koje se tokom nje dešavaju.

Faze menstrualnog ciklusa

Početak menstruacije. Idealno je da se to dešava na svakih 28 dana, ali sve između 26 i 35 dana se takođe smatra normalnim. U slučaju 28-dnevnog ciklusa, ovulacija je 14. dan. Ovulacija je obično 14 dana pre nego što dobijete menstruaciju. Dakle, ako vaš ciklus traje 30 dana, onda je ovulacija verovatno 16. dana ciklusa (16. dana od dana kada ste dobili menstruaciju).

kako se dešava ovulacija
Prvi dan ciklusa

Šta je ovulacija?

Folikularna faza

Faza menstrualnog ciklusa koja počinje prvog dana i traje do ovulacije.

Jajna ćelija počinje da se razvija, a zrelost dostiže u kesici ispunjenoj tečnošću unutar jajnika koja se naziva folikul. Tokom ove faze razvoja, opna se povećava sa mikroskopske tačke do 2-2,5 centimetara u prečniku u vreme ovulacije.

Iako uglavnom samo jedna jajna ćelija tokom jednog menstrualnog ciklusa sazri, mnoge ćelije počnu da se razvijaju. To počinje krajem prethodnog menstrualnog ciklusa, kao i pred sam početak nove menstruacije.

Kako se malene jajne ćelije razvijaju, sve manji broj ih napreduje dok ne ostane samo jedna (osim retkih izuzetaka kada budu dve jajne ćelije pa u slučaju trudnoće mogući su blizanci).

Ostatak jajnih ćelija prestane da raste i apsorbuje se. Jedna jajna ćelija koja će sazreti je obično prepoznatljiva već pet do sedam dana od početka menstruacije. Ovaj folikul nastavlja da se razvija, istovremeno se proizvodi estradiol (estrogen) i razvija se i zadebljava sluznica materice, a dešavaju se i promene u cervikalnoj sluzi.

Jajne ćelije i razvoj folikula u jajnicima su pod kontrolom hormona hipofize poznatog kao folikulostimulirajući hormon (FSH). Rano u folikularnoj fazi, FSH je proizveden od strane hipofize u relativno velikim količinama, a to ukazuje da se jajašca i njihovi folikuli počinju razvijati. FSH i dalje kontroliše razvoj jajne ćeije (ćelija) i folikula tokom folikularne faze.

Kada jajna ćelija dostigne zrelost, ona je spremna za ovulaciju, hormon hipofize luteinizirajući hormon (LH) postiče otpuštanje jajne ćelije iz jajnika. FSH stimuliše razvoj i sazrevanje folikula i jajne ćelije. LH stimuliše samu ovulaciju.

Proliferativna faza

Ova faza opisuje razvoj sluznice materice koji se događa uporedo sa folikularnom fazom.

Kako se dešava ovulacija: Luteinska faza

Ova faza počinje kada se dešava ovulacija i traje do početka naredne menstruacije.

Kada jajna ćelija izađe iz jajnika u jajovod, ćelije folikula koji ostaje u jajniku brzo se promene i postaju žuto telo. Ove ćelije započinju proizvodnju velikih količina progesterona uz estradiol.

Progesteron podstiče ćelije endometrijuma (zida) materice da podlegnu promenama koje će da omoguće da se embrion implantira u zid materice i da poče da raste.

Vek trajanja žutog tela je ograničen. Ako trudnoća ne nastupi i dalje ga stimuliše, žuto telo će proizvoditi progesteron samo 12 do 14 dana. Kako korpus luteum počinje da se smanjuje i nivo progesterona padne dovoljno nisko, ćelije sluzinice materice se počinju ljuštiti, menstruacije počinje, a ceo proces kreće iznova.

Ako se dogodi trudnoća, progesteron se i dalje luči pa se zid materice ne ljušti i nema menstruacije, pa se zato kaže da progesteron “čuva” trudnoću.

Naravno, nisu svi menstrualni ciklusi dugi tačno 28 dana. Ciklusi od 21 do 35 dana se smatraju normalnim. Normalno je da do ovulacije dolazi 14 dana pre početka sledeće menstruacije. Dakle, u 32-dnevnom ciklusu ovulacija verovatno dolazi oko 18. dana.

Ako žena ima redovne menstrualne cikluse onda se u svakom verovatno odvija ovulacija. Međutim, postoje slučajevi u kojima se krvarenje može pojaviti i u nedostatku ovulacije, ali to krvarenje je obično vrlo nepravilno i često nenormalno u količini ili vremenu trajanja.

Kako se dešava ovulacija: Faza izlučivanja

U ovoj fazi se dešavaju promene na zidu materice i ona se događa uporedo sa luteinskom fazom.

MALI REČNIK POJMOVA:

  • Folikul – tečnošću punjena kesica koja sadrži jajnu ćeliju u razvoju i okolno tkivo.
  • Estradiol – primarni estrogen, hormon koji proizvodi folikul u razvoju.
  • Corpus luteum (Žuto telo) – nakon otpuštanja jajne ćelije, opna postaje žuto telo i počinje da proizvodi progesteron. Pročitajte: Žuto telo
  • Progesteron – glavni hormon koji proizvodi žuto telo.

Kako jajnici rade

Za vreme puberteta, jajnici počinju da funkcionišu na cikličan način čiji je rezultat menstrualni ciklus, u kom se izdvaja jedna jajna ćelija mesečno. Hormoni povezani sa razvojem te jajne ćelije pripremaju ostatak reproduktivnog sistema kako bi se omogućilo, a zatim prihvatilo, začeće trudnoće.

Ovaj ciklični rad se nastavlja do menopauze, kada razvoj i otpuštanje jajnih ćelija i proizvodnja hormona koji su povezani, prestaje.

Midas
1 2Next page
Izvor
Reproductive facts

Milena Kostić

Milena Kostić iliti na internet nebu znana kao Mama iz magareće klupe je kourednica portala Demetra, preduzetnica, mama petoro dece. Veruje da ako dopremo do jednog pojedinca, možemo da menjamo sve(t).

Related Articles

Back to top button