fbpx
Neplodnost

Operacija endometrioze: lečenje endometrioze hiruškim putem

operacija endometrioze

Cilj hirurškog lečenja endometrioze je uklanjanje svih priraslica endometrijuma

Postoji mnogo različitih tehnika za hirurško lečenje endometrioze, ali dva važna načela treba da se naglase:

  • klasičan (veliki) hirurški zahvat je retko indikovan za lečenje endometrioze, a u svrhu povećanja šansi za ostvarenje trudnoće, i
  • ako ožiljci od endometrioze ne menjaju normalnu anatomiju žene, operacije koje služe da bi se uklonila endometrioza ne poboljšavaju šanse za trudnoću.

Pre nego što se uradi operacija endometrioze treba da se uzmu u obzir dva glavna simptoma endometrioze: bol i neplodnost.

Bol

Kao što je navedeno, priraslice endometrijuma su male zbirke krvi okružene ožiljkastim tkivom. Progresivna priroda tih priraslica izaziva akumulaciju više krvi, a ožiljci oko njega rastu, često uzrokujući jaku bol. Hirurško uklanjanje tih priraslica je izvrsno sredstvo za smanjenje, ako ne i uklanjanje endometrioze povezane sa bolom. Čak i jedna mala priraslica može da uzrokuje jake bolove i ne postoji korelacija između količine endometrioze i visine bola. Stoga, ako medicinska istorija i fizički pregled upućuju dovoljno na to, laparoskopija i uništavanje endometrioze koja se pronađe treba da bude uzeta u obzir za potencijalno olakšanje od bolova.

Laparoskopija je manji hirurški zahvat koji se obavlja u opštoj anesteziji i obično se izvodi ambulantno. Rez koji je manje od 2,5cm dug se napravi ispod pupka i instrument za vizuelno posmatranje (kamerica) se uvede. Mala količina ugljen-dioksida koja se nalazi u trbušnoj duplji dopušta hirurgu da vidi trbušne i karlične organe. Jedan do tri dodatna reza manja od 2,5cm mogu se koristiti za uveđenje dodatnih instrumenata. Kroz laparoskop, hirurg bi trebalo da bude u stanju da otkloni sve, čak i najteže slučaje endometrioze. Potpuni oporavak obično traje samo nekoliko dana. Velika operacija je obično potrebna samo ako postoji značajan angažman creva sa endometriozom.

To nekad, međutim, nije dovoljno bez obzira koliko je priraslica endometrijuma uništeno. Postoji nekoliko različitih tipova lasera na raspolaganju za obavljanje posla, uključujući i ugljen-dioksidni, argon, KTP i YAG. Lekar takođe može da koristiti elektro spaljivanje. Sve što je važno je da to što su ćelije priraslica uništene ne prouzrokuje značajnu štetu na okolno tkivo. Hirurško lečenje može da donese ogromno olakšanje za bol povezan sa endometriozom.

Neplodnost

Hirurško lečenje endometrioze povezane sa neplodnošću je sasvim druga stvar. Ako nema značajnih promena normalne anatomije karlice povezane sa endometriozom, postoji vrlo malo mogućnosti da dođe do poboljšanja stope začeća kao posledice hirurškog lečenja endometrioze. Ako imate manje do umereno endometrioze, prema klasifikaciji, nema koristi da se radi laparoskopija i uništavaju lezije.

Kako ćete znati koliko je uznapredovala endometrioza bez rađenja laparoskopije? Pre svega, lekar je uradio manuelni ginekološki pregled koji će osigurati pouzdane informacije o anatomiji karlice. Drugo, inicijalni ultrazvuk karlice otkriva da li postoji endometriomi prisutni u jajnicima. Vrlo je neuobičajeno da postoji umerena endometrioza, a bez nekog jajnika da sudeluje. Stoga, dobra početna procena će omogućiti pouzdano određivanje potencijalne mere bolesti.

Ako postoji uključenost jajnika ili su prisutni značajni ožiljci (priraslice), laparoskopski hirurški zahvat je neophodan. Bilo da treba ukloniti čokoladne ciste iz jajnika, bilo da treba adheziju izrezati i ukloniti ili sve vidljive lezije uništiti. To se sve može i treba učiniti putem laparoskopije pre nego sa klasičnom operacijom.

Osim činjenice da je oporavak puno lakši i brži za laparoskopiju nego za velike operacije, istraživanja su pokazala da su rezultati laparoskopskog lečenja dobri ako ne i bolje od onih koji se postignu sa većim hirurškim zahvatom. Sada imamo tehnologiju i instrumente potrebna za obavljanje temeljnih tretmana za sve, ali i najteže slučajeve endometrioze kroz laparoskop.

Nema potrebe za većim zahvata u lečenju endometrioze, osim ako se utvrdi da je vrlo težak oblik.

Kada je u pitanju endometrioza povezana sa neplodnošću, nema razloga za laparoskopiju ako je minimalna ili blaga bolest. Mnoge studije, sve osim jedne, pokazuju da hirurško lečenje blage endometrioze nije povezano sa bilo kojim poboljšanjem šansi za ostvarivanje trudnoće.

Setite se da postoji mnogo mehanizama kojima endometrioza smanjuje plodnost. Ništa stvarno ne menja eliminacija priraslica endometrijuma. Na primer, ako je endometrioza promenila sposobnost tube jajovoda da pokupiti jajnu ćeliju iz jajnika, teško je zamisliti da će lečenje priraslica povratiti ovu funkciju. Isto važi i za većinu drugih predloženih mehanizama za lečenje endometrioze povezane sa neplodnošću.

Ima dovoljno dokaza koji pokazuju da su šanse za ostajanje u drugom stanju sa blagom endometriozom iste ako se nastaviti da “prirodnim pokušajem” (jednostavno nastavite da pokušavate da začnete, bez bilo kakve intervencije) ili da imate laparoskopko uništavanje endometrioze. Žene sa endometriozom bez anatomskih promena treba da budu tretirane isto kao i parovi sa neobjašnjenim uzrokom neplodnosti, a to ne uključuje laparoskopiju.

U lečenju endometrioze se primenjuje i medikamentozna terapija.

 

Pročitajte više:

Endometrioza i njen uticaj na plodnost

Endometrioza i menopauza

Lečenje endometrioze prirodnim putem

Lečenje endometrioze hormonima

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Midas

Milena Kostić

Milena Kostić iliti na internet nebu znana kao Mama iz magareće klupe je kourednica portala Demetra, preduzetnica, mama petoro dece. Veruje da ako dopremo do jednog pojedinca, možemo da menjamo sve(t).

Related Articles

Back to top button