Natur šnicle – omiljen jugoslovenski recept
Kako da napravite jedno od najpopularnijih jela stare Jugolavije – natur šnicle. Nekada rado pripremane u domaćinstvima, danas pomalo zaboravljene.
Ukoliko planirate nekoga da oduševite tortom ili biste jednostavno želeli tortu koja je osvežavajućeg ukusa, a opet ne tako tipična, torta sa pistaćima i jagodama je pravi izbor za vas. Ovo je mera za manji okrugao pleh (veličina kao za cheesecake, na primer). Ako želite veliku četvrtastu tortu, ne bi bilo loše da duplirate meru.
Foto: MrsPetkovic
Sastojci za koru
Sastojci za fil od jagoda
Sastojci za žuti fil
Foto: MrsPetkovic
Umutiti mikserom belanca sa šećerom, dodati vanilin šećer, brašno i mlevene i seckane pistaće. Umešati masu i sipati u već podmazan pleh. Najbolje manji okrugli ili kockasti. Peći oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180˚C. Hladnu koru izvaditi iz pleha i preseći po sredini, tako da dobijete dve tanke okrugle kore.
Želatin rastopiti u 6 kašika vode. Jagode izgnječiti viljuškom, dodati šećer i ostaviti da provri. Dodati omekšali želatin i kuvati još 5 minuta. Ostaviti da se par minuta prohladi.
Skuvati puding u 6 decilitra mleka, prema uputstvu na kesici. Žumanca umutiti sa šećerom. U puding u toku kuvanja dodati žumanca sa šećerom i kuvati dok se ne zgusne. U hladan fil dodati puter i sve sjediniti.
Ređati ponovo u kalupu u kom ste pekli koru kako bi se torta oblikovala. Prvo staviti koru, zatim žuti fil, sipati polovinu jagoda u želatinu, zatim preko staviti drugi deo kore, opet žuti fil i na kraju sipati ostatak jagoda. Preko možete ređati tanko sečene jagode ili dekorisati umućenom slatkom pavlakom i posuti pistaće.
Saznajte više: Zašto su jagode zdrave: 7 zdravstvenih prednosti jagoda
Objavljen: 12. marta 2012. godine, ažuriran: 20. maj 2024. godine
Kako da napravite jedno od najpopularnijih jela stare Jugolavije – natur šnicle. Nekada rado pripremane u domaćinstvima, danas pomalo zaboravljene.
Dolazi proleće i vreme kada se menja zemlja za cveće ukoliko je to potrebno. Na koji način je treba promeniti? Koliko često treba menjati zemlju u saksijama? Koju odabrati? Pokušali smo da damo odgovor na ova i druga pitanja vezana za održavanje biljaka.
Najčešće je 6.nedelja trudnoće ona u kojoj žena odlazi na prvi ultrazvučni pregled, često ima prilike i da vidi srčanu radnju ploda i onda mirno iščekuje naredni ultrazvučni pregled i druga testiranja. Organi vaše bebe ove nedelje počinju da se formiraju.
9.mesec trudnoće je završna faza vašeg putovanja ka majčinstvu. Vaša beba je potpuno razvijena ...
San nije luksuz – on je biološka potreba i veliki je značaj sna za hormone. Dok svi znamo koliko se bolje osećamo nakon dobrog noćnog sna, važno je razumeti da san direktno utiče na hormonski balans kod žena.
Ne propustite najnovije vesti, ekskluzivne ponude i korisne informacije. Prijavite se na naš newsletter.
Kalendar trudnoće od 1. do 42. nedelje trudnoće i kalendar za svaki mesec trudnoće (1. do 9. meseca trudnoće)
Kako da napravite jedno od najpopularnijih jela stare Jugolavije – natur šnicle. Nekada rado pripremane u domaćinstvima, danas pomalo zaboravljene.
Jedan od najjednostavnijih kolača koji možete da napravite je lava kolač. Ako ste ljubitelj čokolade i sočnih kolača, ovo je pravi izbor za vas.
Jedno od omiljenih jela je sarma, ali uvek postoji dilema kako je napraviti da se svima dopadne. Postoje razlike u pripremi. U delu Bosne se servira sa sokom od paradajza koji se preliva, u delu Srbije se često jede uz pire krompir.
Svako ko proba da pravi džem od jagoda tek tada shvati koliko je to zapravo jednostavno. Možete...
Još jedno tradicionalno jelo koje su bake rado pravile, a mi ga nismo baš uvek voleli je đuveč sa svinjskim mesom.
Ukoliko želite brz i lagan ručak, onda je belo meso sa slaninom i pavlakom pravi izbor za vas. Možete ga kombinovati uz testenine, krompir pire, pirinač ili nešto treće.