Da li ste se nekada pitali kako se pravi originalna lenja pita na starinski način? Ona se pravi sa puno jabuka i koristi se svinjska mast, ne ni puter, a ni margarin.
Da li ste se nekada pitali kako se pravi originalna lenja pita na starinski način? Moram priznati da sam veliki obožavalac kolača sa jabukama, a nekako su jabuke svima i jedno od voća koje se uvek nalazi u kući, ali ovo je prvi put da se lenja pita pravila kod nas. Iz tog razloga, probala sam mnoge recepte baš za lenju pitu, a jela sam je i kod drugih. Nekako mi se one sa puterom ili margarinom nisu dopadale.
Prhki tradicionalni kolači koji imaju svinjsku mast su daleko ukusniji. To je negde i logično, obzirom da je to onda spremanje na tradicionalan način bez mnogo inovacija.
Kada se kolač ili bilo šta sprema, a da se koristi mast, veoma je važan dobar recept kako biste izbegli da se ta mast i oseti u kolačima. Ima ljudi koji to vole, ali recimo, meni se salčići veoma osećaju, te uvek gledam da izbegnem taj ukus, a posebno i miris masti, iako je uvek imam u kući i redovno koristim.
Mera koju pravim je za onaj duboki i veliki pleh od rerne, to je baš velika količina. Ako želite manju, prepolovite sve sastojke.
Testo za lenju pitu
250 grama masti
3 jajeta
150 grama šećera
50 ml mleka
750 grama brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
FIL: Lenja pita zahteva dosta jabuka da bude ukusna
2.5 – 3 kg rendanih nakiselih jabuka
300 g šećera
2 kašičice cimeta
2 kašike griza (ne mora)
Kako se pravi lenja pita sa jabukama?
Najbolje je da prvo napravite fil. Prvo jabuke stavite u šerpu sa šećerom i cimetom. Izdinstajte fil desetak minuta da se malo zgusne i ispari sok, a dobije lepa komaktnija smesa. Lenja pita sa sirovim jabukama nije istog ukusa. Nema potrebe da skroz ukuvate, kao za džem. Posle 10-ak minuta, dodajte 2 kašike griza da pokupi ostatak vode i ostavite da se prohladi dok napravite testo.
Testo zamesite tako što ćete prvo mikserom umutiti mast, vanilin šećer i šećer, zatim i jaja, pa dodati mleko i na kraju dodavati brašno, prašak za pecivo i mutiti dodacima za mikser za testo (one spiralne žice). Na samom kraju možete malo uobičiti prstima, a onda podeliti testo na dva dela.
Prvu polovinu rastanjite oklagijom na papir za pečenje, pa tek onda prebacite u pleh. Testo je prhko i uspećete da ga rastanjite na površini, ali nećete moći da ga prebacite odatle.
Prvu polovinu testa stavite u pleh, najlakše sa sve pek papirom na kom ste ga razvlačili. Preko sipajte fil od jabuka. Drugu polovina testa takođe možete razvlačiti na pek papiru ili providnoj foliji, pa sa sve njom prebacite u pleh (samo okrenite da kora bude do jabuka). Onda sljuštite foliju ili pek papir sa gornjeg testa.
Ne brinite ako se pomerilo, puklo, nije ravno, prstima ga blago pritisnite svuda, a ono će tokom pečenja narasti.
Kako se peče lenja pita na starinski način?
Lenja pita se prvo peče 20 minuta na 200 stepeni, pa još oko 30-35 minuta na 180 stepeni. Sačekajte da se malo ohladi, pa pospite bogatom prah šečerom i secite na kocke.Pročitajte: Jabuke – najzdravije voće
Ukoliko nemate baš puno vremena ili sve sastojke, probajte ovaj jednostavniji, a preukusan kolač sa jabukama:
Rođeni 15. septembra spajaju analitičnost Device sa posebnim umetničkim šarmom. Njihov životni put često je usmeren ka nalaženju ravnoteže između razuma i emocija, reda i inspiracije.
Ukoliko se sa ovako složenom životnom situacijom nosite tako što pijete alkohol ili pušite, velika je verovatnoća da će se to odraziti i na izostanak seksualne želje.
Istraživanja sprovedena u našoj zemlji pokazuju da skoro svako peto dete ima izražene simptome emocionalnih poteškoća, a 3 do 7 odsto njih pati od kliničke depresije koja zahteva stručnu pomoć.
Nekada čak može i mesecima potrajati lečenja čira na stopalu. A jedina pozitivna strana je što je ova rana bezbolna uglavnom. Morate pre svega veoma veliku pažnju posvetiti preventivi. Nemojte brigu prepuštati slučaju.
31. nedelja trudnoće – Pošto stomak postaje veći, možda ste primetili da ste počeli da se gegate pomalo. Usled trudnoće, hormoni omekšavaju i opuštaju ligamente u karlici, kukovi postaju širi nego ranije i počinjete da se gegate kada hodate.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.
Ovaj džem je odličan fil za većinu torti i kolača, pa možete probati da ga kombinujete umesto nekih drugih vrsta ili kada vam sveže jabuke nisu dostupne.
Ukoliko ste se pitali kako napraviti laskare u rerni, a da ne bude previše suv, evo recepta. Na isti način možete napraviti i krmenadle sa koskom ili svinski vrat (ukoliko volite malo masnije meso).