Natur šnicle – omiljen jugoslovenski recept
Kako da napravite jedno od najpopularnijih jela stare Jugolavije – natur šnicle. Nekada rado pripremane u domaćinstvima, danas pomalo zaboravljene.
Kolač sa makom i čokoladom je ukusan i jedan od onih koje deca obožavaju.
Pod naletom mode da se u poslednje vreme forsira čia seme, mak je nekako pao u drugi plan. Inače, ove dve vrste su veoma slične, obe prebogate omega 3 i omega 6 masnim kiselinama i odličan izvor proteina i vlakana.
Ako više volite čia seme, onda ga potopite na sat-dva u mleku po izboru i dobićete cia puding koji možete zasladiti i obogatiti kakaom i voćem po želji. A ako ste više tradicionalni tip, evo jednog od onih „smuti pa prospi“ kolača koje ja prosto obožavam.
Foto: MrsPetkovic
Sve sastojke mešajte dodavanjem jedan po jedan, možete mikserom, ali biće vam dovoljna i žica za mućenje, varjača ili viljuška. Kada umešajte sastojke, sipajte kolač u podmazan pleh i pecite 35 minuta na 190˚ stepeni.
Pred kraj pečenja, u šerpi istopite čokoladu sa uljem i puterom. Kada je kolač pečen, premažite ga filom od čokolade i ostavite da se ohladi. Ohlađen kolač secite na kocke ili štanglice i služite.
Ovaj kolač sa makom, ali i slične, koji imaju „hlebastu“ teksturu a nisu preliveni tečnošću (primer: koh, urmašice, ledene kocke), nemojte držati u frižideru jer će se osušiti. Bez problema, može 3 dana stajati prekriven krpom u plehu, a da mu ništa ne fali. Čokoladna glazura se neće istopiti ako nije previše vruće u prostoriji.
Više predloga za kolače možete naći ovde – PORODIČNA TRPEZA!
Objavljen: 24. januar 2021. godine, ažuriran: 20. juna 2024. godine
Kako da napravite jedno od najpopularnijih jela stare Jugolavije – natur šnicle. Nekada rado pripremane u domaćinstvima, danas pomalo zaboravljene.
Dolazi proleće i vreme kada se menja zemlja za cveće ukoliko je to potrebno. Na koji način je treba promeniti? Koliko često treba menjati zemlju u saksijama? Koju odabrati? Pokušali smo da damo odgovor na ova i druga pitanja vezana za održavanje biljaka.
Najčešće je 6.nedelja trudnoće ona u kojoj žena odlazi na prvi ultrazvučni pregled, često ima prilike i da vidi srčanu radnju ploda i onda mirno iščekuje naredni ultrazvučni pregled i druga testiranja. Organi vaše bebe ove nedelje počinju da se formiraju.
9.mesec trudnoće je završna faza vašeg putovanja ka majčinstvu. Vaša beba je potpuno razvijena ...
San nije luksuz – on je biološka potreba i veliki je značaj sna za hormone. Dok svi znamo koliko se bolje osećamo nakon dobrog noćnog sna, važno je razumeti da san direktno utiče na hormonski balans kod žena.
Ne propustite najnovije vesti, ekskluzivne ponude i korisne informacije. Prijavite se na naš newsletter.
Kalendar trudnoće od 1. do 42. nedelje trudnoće i kalendar za svaki mesec trudnoće (1. do 9. meseca trudnoće)
Kako da napravite jedno od najpopularnijih jela stare Jugolavije – natur šnicle. Nekada rado pripremane u domaćinstvima, danas pomalo zaboravljene.
Jedan od najjednostavnijih kolača koji možete da napravite je lava kolač. Ako ste ljubitelj čokolade i sočnih kolača, ovo je pravi izbor za vas.
Jedno od omiljenih jela je sarma, ali uvek postoji dilema kako je napraviti da se svima dopadne. Postoje razlike u pripremi. U delu Bosne se servira sa sokom od paradajza koji se preliva, u delu Srbije se često jede uz pire krompir.
Svako ko proba da pravi džem od jagoda tek tada shvati koliko je to zapravo jednostavno. Možete...
Još jedno tradicionalno jelo koje su bake rado pravile, a mi ga nismo baš uvek voleli je đuveč sa svinjskim mesom.
Ukoliko želite brz i lagan ručak, onda je belo meso sa slaninom i pavlakom pravi izbor za vas. Možete ga kombinovati uz testenine, krompir pire, pirinač ili nešto treće.