Ćušpajz od šargarepe sa pavlakom

Foto: MrsPetkovic
Nekadašnje omiljeno jelo iz vrtića je ćušpajz od šargarepe. Veoma se lako pravi, a možete ga prilagoditi kako vam odgovara uz dodatak nekih začina, povrća ili, kao u ovom slučaju, pavlake.
Sastojci:
- 4 srednje ili 3 veće šargarepe
- 1 srednja glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- malo maslinovog ulja
- so i biber
- 1/3 manje kisele pavlake (jedna baš puna supena kašika)
- kašičica brašna (mleveno laneno seme kao zdravija alternativa)
- po želji dodajte i malo seckanog peršuna
Ovo je mera za dve osobe kao prilog uz ručak. Ukoliko jede više ljudi ili samo to planirate da jedete, povećajte količine.

Foto: MrsPetkovic
Kako se pravi ćušpajz od šargarepe sa pavlakom?
Veoma sitno iseckajte luk (možete i u seckalici, ako deca ne vole da ga osete). Šargarepu isecite na tanke kolutove nakon što je očistite. U šerpu sipajte maslinovo ulje na dno, a zatim dodajte luk i kada postane staklast (providan), dodajte i šargarepu, a zatim sipajte malo vode i dinstajte dok se šargarepa ne skuva.

Kada je gotovo, dodajte pavlaku i brašno ili laneno seme razmućeno u malo vode, sve promešajte, dodajte so i biber i kuvajte još minut. Služite po želji i uz šta želite.
Ukoliko planirate da pravite za bebu, kuvajte u vodi šargarepu, te na par kapi ulja propržite malo luka i šargarepu stavite na minut, tek da sjedinite. Onda štapnim mikserom ili u seckalici sjedinite sa pavlakom i peršunom i servirajte kao kašu.

Kako se pravi Italijanski rižoto: Kako se pravi rižoto na italijanski način?