fbpx
Urolog

Da li je operacija prostate jedino rešenje?

Čitatelj postavlja pitanje urologu da li je operacija prostate jedino rešenje za njegov problem sa kojim se suočava.

Pitanje:

Poštovanje doktore,

Imam pitanje u vezi prostate. Naime, već duži niz godina kontrolišem redovno stanje prostate i koliko toliko stvari držim pod kontrolom. Imam 55 godina, a dimenzije prostate su 51 x 33 milimetra sa kalcifikacijom u levom lobusu promera 13 milimetra. Ovo su rezultati današnjeg pregleda kod specijaliste ultrazvukom.

Recite mi, molim Vas, u kojem smeru se kreće ovakvo stanje. Poslednjih 5-6 godina otprilike iste dimenzije. I taj kalcifikat, postoji li neki način da se ukloni, a prostata smanji? Naravno uz lekove i uredan život. Da li je operacija jedini način da se uklone pomenute promene?

Unapred zahvalan, Dragan

dilatacija

Odgovor urologa: Da li operacija prostate jedino rešenje?

Pozdrav Dragane,

Značajan broj pacijenata danas se leči lekovima dok je hirurgija poslednji izlaz. Treba odrediti PSA, kalcifikacija je nastala nakon zapaljenskog procesa, nema potrebe da se uklanja. Lekovi deluju na veličinu prostate, tako da prvo odredite PSA pa onda dalje spram toga. Naravno, ono što je u svakom slučaju vodeće, jesu simptomi koji mogu ali ne moraju biti u vezi sa veličinom prostate, a veoma su značajni kod određivanja terapije.

Da li je operacija prostate jedino rešenje?
Da li je operacija prostate jedino rešenje?

Dr Dimitrije Jeremić, urolog

Ostale odgovore na pitanja možete pročitati OVDE!

Nažalost, trenutno nismo u mogućnosti da omogućimo NOVE odgovore na pitanja urologa! 

Reklame

Dr Dimitrije Jeremić

Dr Dimitrije Jeremić rođen je u Novom Sadu 11.11.1980. godine. Medicinski Fakultet u Novom Sadu, upisao je 1999.godine. Od 2007. zposlen u Kliničkom centru Vojvodine i na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Deo specijalizacije proveo u univirzitetskoj Klinici Royal Hallamshire Hospital u Velikoj Britaniji. Doktorirao na temu karcinoma prostate u 2015. godini. Tečno govori engleski jezik. Trenutno glavni fokus u stučnoj praksi u domenu funkcionalne urologije: poremećaji mokrenja, stres inkontinencija nakon porođaja.

Related Articles

Back to top button