fbpx
Nutricionista

Uvođenje čvrste hrane i pojava ekcema

Majka pita vezano za: uvođenje čvrste hrane i pojava ekcema. A dr Ogla Ličina, klinički nutricionista joj daje odgovor na pitanje.

Pitanje:

Poštovana,
Htela bih da čujem Vaše profesionalno mišljenje. Imam bebu od šest meseci. Od trećeg meseca krenuli smo sa mlečnom formulom, jer nisam imala dovoljno mleka. Sada smo krenuli sa dohranom. Počeli smo sa krompirom, šargarepom i breskvom. Nije imala nikakve reakcije. Dobro ih je prihvatila.

Pre dvenedelje otišli smo malo u selo na odmor i ona je dobila ekcem. Prvo po licu, a kasnije i po celom telu. Otišli smo kod lekara i rekli su nam da je u pitanju atopični dermatitis i prepisali sirup. Promenili smo formulu i to se malo smirilo. Pre neki dan sam joj opet dala breskvu pre podne, a posle podne krompir, jer je već to jela. Ali sada joj se odmah nakon toga opet vratio ekcem. Moje pitanje glasi: koje namirnice mogu da joj dajem imajući u vidu da je podložna tim ekcemima?
Izvinite na opširnom opisu.
Hvala unapred.

nutricionista

Uvođenje čvrste hrane i pojava ekcema – odgovor nutricioniste

Poštovana,

Kada uvodimo čvrstu hranu bebama, veoma je važno da se sa uvođenjem počne između četrvtog i šestog meseca. Iako se ranije smatralo da je najbolje odlagati uvođenje potencijalnih alergene (gluten, riba), sada se smatra da se ove namirnice mogu uvesti i ranije. Postepeno uvodite namirnice, pratite reakcije i vodite dnevnik, jer je i u slučaju atopijskog dermatitisa pristup najčešće individualan. Ipak, znamo da postoji 8 namirnica koje najčešće izazivaju alergije kod dece, a to su kravlje mleko, pšenica, jaja, koštunjavo voće, soja, riba i morski plodovi.

Najbolje je izaberete odgovarajuću mlečnu formulu i uglavnom sami pripremate hranu za svoju bebu. Namirnice koje izazovu reakciju izbegavajte neko vreme, pa nakon izvesnog vremena pokušajte ponovo da date (zato je važno voditi dnevnik).

Srdačan pozdrav, Uvođenje čvrste hrane i pojava ekcema

Jasmina Mitrić, nutricionista

Dr Olga Ličina, klinički nutricionista 

Dr Olga Ličina je autor bloga Jedi zdravo, a možete je pratiti i na Instagramu.

Nutricionisti pitanja možete postaviti i putem mejla: nutricionista@demetra.rs

Ostale odgovore na pitanja nutricioniste možete pročitati OVDE!

Pročitajte još:

Reklame

Dr Olga Ličina

Olga Ličina je doktor medicine i klinički nutricionista sa iskustvom od preko 10 godina izrade individualnih nutritivnih planova kod različitih zdravstvenih problema, kao i problema viška kilograma. Poslednjih par godina fokusirana je na odnos između emocija i hrane koje dovode do emotivnog prejedanja. Tvrdi da nijedna hrana nije zabranjena i da je u životu najbitniji balans i umerenost.

Related Articles

Back to top button