fbpx
LogopedPitajte Stručnjaka

Kada potražiti pomoć logopeda?

Čitateljka je pitala kada potražiti pomoć logopeda jer ima dečaka koji ima problem sa izgovaranjem nekih glasova u četvrtoj godini.

Govor logopedPitanje: Kada je vreme za logopeda?

Poštovana,

moj dečak ima tačno 3,5 godine. Slova koja ne izgovara su: ž, c, z, l, lj, r, s, č, š, dž. Koje vežbe bi trebalo da primenjujemo i kada je pravo vreme da potražimo stručnu pomoć? Resicu je pedijatar pregledao kada mu je bilo 2 godine i ona je u redu.

Unapred hvala! Marija

pitajte logopeda 1

Odgovor: Kada potražiti pomoć logopeda

Poštovana Marija,

Deca usvajaju jezik i govor postupno. Prvi glasovi koje dete proizvodi artikulaciono su nejasni i akustički neodredjeni. Naravno, sa godinama se izgovor usavršava i približava ispravnom izgovoru svakog glasa. Postoje glasovi ranog i kasnijeg sazrevanja. Kasnije se pojavljuju glasovi koji zahtevaju složenije pokrete govornih organa. U trećoj godini deca izgovaraju sve samoglasnike i oko 10 suglasnika, dok ostale glasove umekšavaju, izostavljaju ili zamenjuju drugim postojećim glasovima. Nakon treće godine se glasovi pročišćavaju i dete izlazi iz faze tepanja koje se može tolerisati do 4 – 4,5 godine. Predškolsko dete staro 5,5 – 6 godina mora pravilno izgovarati sve glasove.

Vaše dete se upravo nalazi u fazi govornog sazrevanja, kada bi glasovi koje ste pomenuli (osim glasa R) trebalo da se pojave u izgovoru. Znači imeđu 3,5 – 4,5 godina se pojavljuju sledeći glasovi: S, Z, C, Š, Ž, Č, Dž, L i LJ.

Moj savet je da sa detetom radite vežbe LOGOMOTORIKE koje su jako korisne, a detetu mogu izgledati kao da se igrate ( govornih igara):

  • Duvanje na nos, usta.
  • Pućenje usana.
  • Jezik napred, nazad, gore, dole…
  • Mrdanje brade levo, desno, napred, nazad….

Svakako u narednom periodu posetite logopeda koji će proceniti da li će biti potrebne dodatne vežbe i savetovan tretman.

Kada potraziti pomoc logopeda
Kada potražiti pomoć logopeda?

Srdačan pozdrav,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Objavljen: 29. septembra 2015. godine, ažuriran: 26. oktobra 2022. godine

Prve reci logoped s

Save

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button