fbpx
Logoped

Dete menja određene glasove – L sa V, Š sa S, Ž sa Z…

Dete ne govori glas R, a  menja glas L sa V

Dete u januaru puni 3 godine. Ne izgovara glas R, zamenjuje glas L sa V (vav umesto lav, veviki umesto veliki), glas Š sa S, Ž sa Z, Č sa Ć. Da li je u ovom uzrastu potrebno odvesti dete kod logopeda? Unapred hvala.

Radmila

Odgovor logopeda

Draga Radmila,

Vaše dete nije u uzrasnoj grupi u kojoj se gorenevedeni glasovi očekuju. To što zamenjuje te glasove sa S i Z je sasvim očekivano za uzrast. Ako se još par meseci ne pojave š,ž,č i dž – odvedite dete logopedu. A glas R je poslednji među glasovima srpskog jezika koje trebamo očekivati u izgovoru, tako da se ne brinete. Moj savet je da ponavljate reči u kojima se pomenuti glasovi nalaze na početku reči. Naglašavajte početno slovo da bi dete obratilo pažnju na izgovor.
Za dalje savete budite slobodni da me kontaktirate.

Srdačno,

Marija Ranisav, logoped

Edukativni centar “Prve reči”

Sva pitanja Mariji možete postaviti na logoped@demetra.rs

Ostala pitanja o razvoju govora možete pročitati OVDE

Reklame

Marija Ranisav

Ja sam Marija Ranisav. Diplomirala sam 2009. godine na fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju na odseku za logopediju. Tokom 2013. godine sam zavrsila edukaciju “Opšta i specifična reedukacija psihomotorike sa opštom defektološkom dijagnostikom i relaksacijom”. Svoja prve korake u radu sa decom ostvarila sam stažirajuci u DZ Zemun, u predškolskom savetovalištu. Od tada se bavim savetodavnim radom, dijagnostikovanjem i tretmanom dece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Mama sam dva dečaka i jedne devojčice. Ako imate neka pitanja ili dileme vezano za govorno-jezički razvoj Vašeg deteta, ja sam tu da pronađem pravi odgovor.

Related Articles

Back to top button