Zamrzavanje majčinog mleka
Nakon što ste otopili majčino mleko, nemojte da ga ponovo zamrzavate! Ugrejano mleko potrebno je iskoristiti u roku 2 sata.
Zamrzavanje majčinog mleka zahteva da pratimo neke smernice. Prvo što treba da odredimo a vezano za zamrzavanje majčinog mleka, jeste koje vrste posuda koristimo za to. Idealno je koristiti čiste sterilne staklene ili plastične posude namenske za sakupljanje mleka. Iako često možemo čuti savet da za zamrzavanje majčinog mleka mogu da posluže i sterilne posude za uzimanje uzorka urina, to nije preporučljivo jer one nisu od bpa free plastike.
U ovom tekstu
Kako se zamrzava majčino mleko?
Ostaviti mesta na vrhu posude jer će se mleko širiti kada se zamrzava.
Zamrzavanje majčinog mleka je najbolje u količinama za manje obroke (50-100ml po posudi), tako da se može zamrznuti i odmrznuti brže.
Zamrznuti možemo i kolostrum, iako je za isto praktičnije da bude uskladišten u špricevima.

Označite svaku posudu s datumom. Majčino mleko se zamrznuto može čuvati:
- do 3 meseca, ako je zamrzivač ustvari pregrada u samom frižideru
- do 6 meseci, ukoliko je zamrzivač samostalan.
Stavite posude u zamrzivač odmah. Mleko stavljajte u pozadinski deo zamrzivača (ne u vratima), gde je najhladnije, i ne dirajte ih dok ne odlučite da ih otopite i date bebama.
Zamrzavanje majčinog mleka: Kako odlediti majčino mleko za bebu?
Ako mleko nećete koristiti odmah, jednostavno ga premestiti u frižider, gde je potrebno oko 24 sati da se otopi.
Zagrejte mleko prelivanjem tople vode preko posude sa mlekom ili je stavite u posudu u kojoj je topla voda i iskoristite ga u roku od 24 sata.
Ako vam je potrebno odmah, izvadite ga iz zamrzivača i potopite posudu sa mlekom u posudu sa toplom vodom, dok ne poprimi sobnu temperaturu.
Nakon što ste otopili majčino mleko, nemojte da ga ponovo zamrzavate! Ugrejano mleko potrebno je iskoristiti u roku 2 sata.

Nemojte mleko odmrzavati ili zagrevati u mikrotalasnoj rerni ili direktno na plotni! Tako postoji rizik od pregrevanja mleka a i time se uništavaju enzimi i imuna svojstva mleka.
(izvor: CDC )
Milena Kostić, savetnica za dojenje
(objavljeno 10.5.2013., uređeno 30.09.2025.)
-
Rođeni 6. decembra – osobine ličnosti, ljubav, karijera i karakter
Ljudi rođeni 6. decembra nose u sebi poseban spoj energije, mudrosti i topline. Njihova Strelčevska priroda dolazi do izražaja kroz potrebu da razumeju svet oko sebe, da uče i da šire pozitivnu energiju. Kratke karakteristike Strelca • avanturistički duh i izražena žeđ za znanjem • vedar, otvoren i optimističan karakter • snažan moralni kompas i…
-
Brzi uštipci sa praškom za pecivo
Brzi uštipci se zovu tako jer nema dugog čekanja da testo naraste i ukoliko nemate kvasac (ili se ne snalazite sa njim), ovo su uštici sa praškom za pecivo. Mnogi imaju različite nazive, neki ovo zovu fritule, neki baš uštipci. Ovde imate recept i za klasične, okrugle ušipke sa kvascem koji se prže u dosta…
-
Rođeni 5. decembra – osobine ličnosti, ljubav, karijera i karakter
Rođeni 5. decembra su najživahniji, najkomunikativniji i mentalno najbrži Strelčevi. Njihova energija je radoznala, pokretna i nemirna, ali u pozitivnom smislu. Kratke karakteristike Strelca • slobodouman, uvek u potrazi za novim iskustvima • iskren, direktan i optimističan • teži istini, znanju i životnim avanturama • dinamičan, šarmantan i intelektualno radoznao U ovom tekstu1 Rođeni 5.…













