fbpx
AktuelnoDogađaji i dešavanja

Obeležavanje Evropskog dana donora organa – 2.000 PACIJENTA BEZ ŠANSE DA PREŽIVE

Beograd, 6. oktobar – Povodom Evropskog dana donora organa Udruženje transplantiranih i pacijenata na listi čekanja organa „Donorstvo je herojstvo“ i Udruženje transplantiranih Vojvodine „Pan Transplant“ će u sredu 12.oktobra u 12h, u parku Ušće (deo iza istoimenog Tržnog centra) organizovati simboličnu sadnju drveta i postavljanje memorijalne ploče u znak velike zahvalnosti donorima, kao i porodicama koje su dale pristanak za darivanje organa svojih najbližih i tako spasile i produžile živote mnogih.

Obeležavanje Evropskog dana donora organa

Naši heroji su naši donori, kao i porodice koje su u svojim najtežim životnim trenucima stegli srce i dale saglasnost za darivanje i time produžili naše živote. Nema dana da ih se ne setimo i ne zahvalimo. Upravo zato, pozivamo sugrađane da nam se pridruže i podrže u ovoj akciji, da na dostojanstven način iskažemo zahvalnost i podsetimo se koliko je ova tema od životne važnosti kako za ljude koji su trenutno na listi, tako i za ljude koji će nažalost u nekom trenutku biti.

Na konferenciji održanoj povodom najave događaja pacijenti su ujedno izrazili i ogromnu zabrinutost, s obzirom da je od početka godine urađena svega 1 kadaverična (sa preminulog donora) transplantacija, dok je više od 2.000 ljudi na listi čekanja, među kojima je i 30oro dece. Ohrabrujući vest za pacijente koji idu na dijalizu i imaju živog srodnika za donora jeste da su u poslednjih nekoliko meseci ponovo otpočele da se rade i transplantacije bubrega sa živog donora, koje se inače u Srbiji rade od 70ih, a pacijenti su zbog duže obustave istih bili prinuđeni da izdvajaju ogromne količine novca za operacije u inostranstvu.

Foto 2691
Obeležavanje Evropskog dana donora organa

Pozitivan pomak svakako jeste i rešavanje birokratskog problema sa Zakonom o presađivanju ljudskih organa. Smatramo da je neophodan koordinisan pristup transplantacijama u Srbiji, kao i nacionalna kampanja, koju je oduvek pokretala država, kako je i predviđeno Zakonom o presađivanju ljudskih orana. I ono što apelujemo od samog početka, jeste da je neophodno, da kada god se steknu medicinski uslovi, koordinatori za darivanje postave pitanje zatraže saglasnost, jer svaka propuštena prilika je propuštena šansa za naše živote.

Na konferenciji je ispred Ministarstva zdravlja govorio prim. Dr Vojislav Radosavljević, zamenik direktora Uprave za biomedicinu , zadužen za transplantaciju ljudskih organa: Oko 1.000 pacijenata čeka na transplantaciju rožnjače, oko 700-800 čeka na transplantaciju bubrega, 60 jetru i oko 40 onih koji čekaju srce. Postoji lista čekanja i za pluća koja se tek formira i radimo na edukaciji tima za transplantaciju.

Sa tehnološko-medicinskog aspekta ova transplantacija komplikovanija u odnosu na one koje se već rade u zemlji: bubrega, jetre, srca i rožnjače. Radimo na tome da ostvarimo prvu transplantaciju pluća u narednoj godini. Dodatno, na VMA je obavljeno šest transplantacija bubrega sa živog donora, u Kliničkom centru Vojvodina 5, U KC Niš dve i u KCS jedna.

Predsednik Udruženja pacijenta Srbije Savo Pilipović, istakao je: Kao aktivni vernik, predlažem sastanak Ministarstva i udruženja pacijenata sa Srpskom pravoslavnom crkvom i tradicionalnim verskim zajednicama. Siguran sam da bi patrijarh Porfirije podržao nacionalnu kampanju za transplantaciju

Evropskog dana donora organa
Obeležavanje Evropskog dana donora organa

Da podsetimo u martu ove godine pokrenuta je peticija koju je za manje od dve nedelje potpisalo više od 12.000 ljudi, upućeno je otvoreno pismo predsedniku države Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i Ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, a na skupu održanom letos na Andrićevom vencu, upućeni su i zahtevi  koji su se odnosili na premošćavanje birokratskog problema sa Zakonom, kao i ponovno pokretanje Nacionalne kampanje od strane države, kako je i definisano u Zakonu o presađivanju ljudskih organa, prioritet za decu na listi čekanja, kao i transparentnost rada Uprave za biomedicinu u oblasti transplantacija.

Pročitajte još: Apel za život – Donorstvo je herojstvo

apel za zivot

Reklame

Related Articles

Back to top button