Da li ste se nekada pitali kako se pravi originalna lenja pita na starinski način? Ona se pravi sa puno jabuka i koristi se svinjska mast, ne ni puter, a ni margarin.
Da li ste se nekada pitali kako se pravi originalna lenja pita na starinski način? Moram priznati da sam veliki obožavalac kolača sa jabukama, a nekako su jabuke svima i jedno od voća koje se uvek nalazi u kući, ali ovo je prvi put da se lenja pita pravila kod nas. Iz tog razloga, probala sam mnoge recepte baš za lenju pitu, a jela sam je i kod drugih. Nekako mi se one sa puterom ili margarinom nisu dopadale.
Prhki tradicionalni kolači koji imaju svinjsku mast su daleko ukusniji. To je negde i logično, obzirom da je to onda spremanje na tradicionalan način bez mnogo inovacija.
Kada se kolač ili bilo šta sprema, a da se koristi mast, veoma je važan dobar recept kako biste izbegli da se ta mast i oseti u kolačima. Ima ljudi koji to vole, ali recimo, meni se salčići veoma osećaju, te uvek gledam da izbegnem taj ukus, a posebno i miris masti, iako je uvek imam u kući i redovno koristim.
Mera koju pravim je za onaj duboki i veliki pleh od rerne, to je baš velika količina. Ako želite manju, prepolovite sve sastojke.
Testo za lenju pitu
250 grama masti
3 jajeta
150 grama šećera
50 ml mleka
750 grama brašna
1 prašak za pecivo
1 vanilin šećer
FIL: Lenja pita zahteva dosta jabuka da bude ukusna
2.5 – 3 kg rendanih nakiselih jabuka
300 g šećera
2 kašičice cimeta
2 kašike griza (ne mora)
Kako se pravi lenja pita sa jabukama?
Najbolje je da prvo napravite fil. Prvo jabuke stavite u šerpu sa šećerom i cimetom. Izdinstajte fil desetak minuta da se malo zgusne i ispari sok, a dobije lepa komaktnija smesa. Lenja pita sa sirovim jabukama nije istog ukusa. Nema potrebe da skroz ukuvate, kao za džem. Posle 10-ak minuta, dodajte 2 kašike griza da pokupi ostatak vode i ostavite da se prohladi dok napravite testo.
Testo zamesite tako što ćete prvo mikserom umutiti mast, vanilin šećer i šećer, zatim i jaja, pa dodati mleko i na kraju dodavati brašno, prašak za pecivo i mutiti dodacima za mikser za testo (one spiralne žice). Na samom kraju možete malo uobičiti prstima, a onda podeliti testo na dva dela.
Prvu polovinu rastanjite oklagijom na papir za pečenje, pa tek onda prebacite u pleh. Testo je prhko i uspećete da ga rastanjite na površini, ali nećete moći da ga prebacite odatle.
Prvu polovinu testa stavite u pleh, najlakše sa sve pek papirom na kom ste ga razvlačili. Preko sipajte fil od jabuka. Drugu polovina testa takođe možete razvlačiti na pek papiru ili providnoj foliji, pa sa sve njom prebacite u pleh (samo okrenite da kora bude do jabuka). Onda sljuštite foliju ili pek papir sa gornjeg testa.
Ne brinite ako se pomerilo, puklo, nije ravno, prstima ga blago pritisnite svuda, a ono će tokom pečenja narasti.
Kako se peče lenja pita na starinski način?
Lenja pita se prvo peče 20 minuta na 200 stepeni, pa još oko 30-35 minuta na 180 stepeni. Sačekajte da se malo ohladi, pa pospite bogatom prah šečerom i secite na kocke.Pročitajte: Jabuke – najzdravije voće
Ukoliko nemate baš puno vremena ili sve sastojke, probajte ovaj jednostavniji, a preukusan kolač sa jabukama:
Ljudi rođeni 14. avgusta pripadaju znaku Lava, ali ih broj 14 obogaćuje osobinama koje ih čine komunikativnijim, radoznalijim i pokretljivijim od tipičnog Lava. Ovi Lavovi su hrabri govornici, večiti istraživači i duhoviti vođe koji vole da šire svoje znanje i uticaj.
Sa dolaskom leta, roditelji uglavnom misle da su odahnuli i da do jeseni nema odlaska lekaru i susreta sa virusima, temparaturom i lekovima. Nažalost i leto ima svoje mane i zdravstvene poteškoće koje donosi.
Sinoćne scene pucanja petardi, raketa i paljenja u Novom Sadu uznemirile su, ne samo građane koji su primorani da slušaju rafale i vidljivi dim, već i najosetljivije među nama - novorođene bebe u porodilištu Betanija, koje se nalazi na svega 400 metara od epicentra dešavanja.
Vrtoglavica kod dece je uglavnom strašno iskustvo za roditelja, ali obično nije uzrokovana ozbiljnim problemom. Većina mladih se oporavi od gubitka svesti nakon manje od jednog minuta.
Carske štangle su jedan od najlepših sitnih kolača, mada primećujem da se retko prave. Ne postoji posna verzija, već samo ova kada se kao i za vanilice, koristi mast. Bez obzira na to, nisu masni uopšte, preukusni su i sve što ćete osećati su orasi.
Recept za američke palačinke sa jabukama. Pravila sam ih sa jabukama u testu, ali i jabukama preko. Testo je samo po sebi toliko lepo, a ne previše slatko, da možete samo dodati i prah šećer ili neko drugo voće, krem ili šta volite.
Prebranac je jedno od omiljenih tradicionalnih jela i često se nalazi na posnoj trpezi. Svakako ga možete praviti u varijanti koja nije posna, odnosno sa kobasicama, na primer, ili sa mašću umesto ulja.
Uštipci su suštinski jednostavno i jeftino jelo. U Srbiji, ali i slične verzije u Italiji i Španiji, decenijama su omiljena hrana za doručak uz različite dodatke.