sremuš salata
Salata od sremuša

Sezona je sremuša. Dok neki još ne znaju šta je sremuš ili divlji beli luk, ima onih koji uveliko uživaju u lepoti njegovog ukusa i zdravstvenim benefitima koji su brojni.

Sremuš – divlji beli luk

Sremuš je samonikla biljka koja raste u šumi, čim malo zamaknete van grada možete ga i sami ubrati. Ukus mu je veoma blag, podseća na beli luk.

Sremuš ima antibakterijska, antibiotska i antiseptička svojstva, a zdravstvene koristi su mu i snižavanje krvnog pritiska, srčanih oboljenja i smanjenje rizika od moždanog udara.

Imajte na umu da divli beli luk efikasnije snižava krvni pritisak od običnog belog luka.

Sremuš možete naći nekada i na obroncima grada u pošumljenim područjima. Listovi liče na male listove ljiljana, a da biste bili sigurni da je u pitanju sremuš, protrljajte list da osetite karakterističan miris belog luka. Imajte na umu da su mladi listovi sremuša bolji jer sadrže dosta vitamina, a stari mogu biti i dosta ljuti. Divlji beli luk se bere pre nego što procveta krajem maja ili u junu. Uglavnom se koristi samo nadzemni deo za salatu.

Sremuš se može gajiti i u bašti, navodno i u zatvorenom, ali to već retko kome uspeva adekvatno. On voli dobro drenirana područja, koja su vlažna, ali i osunčana. Razmnožava se semenom ili deljenjem lukovica u proleće i jesen.

Kako se pravi salata od sremuša?

Možete napraviti salatu samo sa dodatkom soli, ulja i sirćeta, kao da pravite klasičnu zelenu salatu. A možete je napraviti i ovako (na slikama u prilogu):

  • veza sremuša,
  • 2 mlada crna luka,
  • nekoliko čeri paradajza,
  • manja kriška sira,
  • 2 kašike balzamika,
  • 1 kašika maslinovog ulja,
  • so i biber po ukusu. 

Sremuš i mladi luk iseckajte na tračice, sir izmrvite i sve začinite i pomešajte. Preko isecite čeri na četvrtine. 

Drugi recepti:

Literatura:

  1. Eat&Breath: Wild Garlic Health Benefits - https://eatandbreathe.com/day-5-wild-garlic-health-benefits, jun 2020. godine
  2. TheGuardian: Why wild garlic is good for you - https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/mar/30/wild-garlic-good-for-you, mart 2013. godine
  3. Eat Yourself Brilliant: Wild garlic, health performance - http://www.eatyourselfbrilliant.co.uk/wild-garlic-health-and-performance/, may2016. godine