Sezona je sremuša, pravo vreme da probate kakva je salata od sremuša. Dok neki još ne znaju šta je sremuš ili divlji beli luk, ima onih koji uveliko uživaju u lepoti njegovog ukusa i zdravstvenim benefitima koji su brojni.
Sremuš – divlji beli luk
Sremuš je samonikla biljka koja raste u šumi, čim malo zamaknete van grada možete ga i sami ubrati. Ukus mu je veoma blag, podseća na beli luk.
Sremuš ima antibakterijska, antibiotska i antiseptička svojstva, a zdravstvene koristi su mu i snižavanje krvnog pritiska, srčanih oboljenja i smanjenje rizika od moždanog udara.
Imajte na umu da divli beli luk efikasnije snižava krvni pritisak od običnog belog luka.
Sremuš možete naći nekada i na obroncima grada u pošumljenim područjima. Listovi liče na male listove ljiljana, a da biste bili sigurni da je u pitanju sremuš, protrljajte list da osetite karakterističan miris belog luka. Imajte na umu da su mladi listovi sremuša bolji jer sadrže dosta vitamina, a stari mogu biti i dosta ljuti. Divlji beli luk se bere pre nego što procveta krajem maja ili u junu. Uglavnom se koristi samo nadzemni deo za salatu.
Sremuš se može gajiti i u bašti, navodno i u zatvorenom, ali to već retko kome uspeva adekvatno. On voli dobro drenirana područja, koja su vlažna, ali i osunčana. Razmnožava se semenom ili deljenjem lukovica u proleće i jesen.
Salata od sremuša
Kako se pravi salata od sremuša?
Možete napraviti salatu samo sa dodatkom soli, ulja i sirćeta, kao da pravite klasičnu zelenu salatu. A možete je napraviti i ovako (na slikama u prilogu):
veza sremuša,
2 mlada crna luka,
nekoliko čeri paradajza,
manja kriška sira,
2 kašike balzamika,
1 kašika maslinovog ulja,
so i biber po ukusu.
Sremuš i mladi luk iseckajte na tračice, sir izmrvite i sve začinite i pomešajte. Preko isecite čeri na četvrtine.
Literatura:
Eat&Breath: Wild Garlic Health Benefits – https://eatandbreathe.com/day-5-wild-garlic-health-benefits, jun 2020. godine
TheGuardian: Why wild garlic is good for you – https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/mar/30/wild-garlic-good-for-you, mart 2013. godine
Motivacija je pokretačka snaga koja nas podstiče da ostvarimo ciljeve, prevaziđemo izazove i istrajemo kada postane teško. Ona je ključna kako za lične tako i za profesionalne uspehe - od završavanja fakulteta, preko razvijanja zdravih navika, do suočavanja sa kriznim periodima života. Međutim, motivacija nije uvek stabilna. Svi znamo onaj osećaj kada započnemo puni entuzijazma, a zatim vrlo brzo posustanemo.
Začeće nakon kontracepcije ne bi trebalo da bude problem samo po sebi. Za parove koji su koristili određene metode kontracepcije, postizanje trudnoće može biti sledeći korak u planiranju porodice.
Neretko se dovodi u pitanje da li se mogu dovesti u vezu preponska kila i plodnost, odnosno da li ona može da bude uzrok steriliteta. Ingvinalna kila je relativno česta pojava kod muškaraca, a da li postoji njen uticaj na neplodnost možete pročitati u ovom članku.
Ukoliko želite da spremate ovaj recept, trebaće vam malo više od 15 minuta. Junetina sa šampinjonima se sprema duže, te spremite sebi i neki aperitiv i isplanirajte da paralaleno možete još nešto uraditi.
Gulaš je jedno od tradicionalnih jela koja su veoma jednostavna, ali ih svako pravi na drugi način. Mi najčešće jedemo gulaš od junećeg mesa i to sa testeninama, mada smo jednom probali od mešanog svinjskog i junećeg i možda je čak bio i bolji.
Ovaj džem je odličan fil za većinu torti i kolača, pa možete probati da ga kombinujete umesto nekih drugih vrsta ili kada vam sveže jabuke nisu dostupne.
Ukoliko ste se pitali kako napraviti laskare u rerni, a da ne bude previše suv, evo recepta. Na isti način možete napraviti i krmenadle sa koskom ili svinski vrat (ukoliko volite malo masnije meso).