fbpx
Zaposlena mama

Marija Ranisav: Ne plašite se promena

O studiranju uz decu, ispunjenju ambicija i životu u velikoj porodici

Stručni saradnik portala Demetra, Marija Ranisav, po zanimanju je diplomirani defektolog – logoped, mama Dušana (13), Jane (12) i Filipa (8). Marija je okružena decom kako kod kuće, tako i dok radi. Njen posao je da stimuliše razvoj govora kod dece koja nisu progovorila, da ih nauči da pravilno izgovaraju glasove srpskog jezika, da prepoznaju slova, napišu ih, pročitaju i da se pravilno izražavaju.

Da li ste na isti način obavljali posao pre rođenja dece? Kako je izgledao jedan vaš dan?

Kod mene je bila malo specifična situacija, jer sam rodila dvoje dece dok sam studirala, na 4. i 5. godini fakulteta. Tako da je moje prvo zaposlenje bilo kada sam već bila mama. Gledano iz ove perspektive, moji prvi radni dani nisu bili toliko naporni. Bila sam željna posla, učenja i usvajanja novih znanja. Radila sam u smenama, u Domu zdravlja u  Zemunu.

Nesebičnu podršku sam imala od supruga i od svekrve koja je bila tu da mi pričuva decu, jer u tom momentu nisu bili upisani u vrtić. Mada bez njene pomoći, priznajem da ne bi bilo moguće da budem toliko odsutna od kuće dok se deca nisu upisala u vrtić. Posle radnog vremena, bila sam im posvećena do kraja dana. Uvek sam gledala da slobodno vreme provedemo u parkiću, šetnji ili nekom vidu druženja. Doduše, pričamo o periodu pre deset godina, kada mi se čini da sam imala energije za sve što poželim.

Gde ste trenutno poslovno angažovani?

Trenutno radim u logopedskom centru za edukaciju “Prve reči”, čiji sam osnivač. Takođe sam i saradnik portala Demetra, za koji pišem stručne tekstove i odgovaram na pitanja čitalaca.

Kada ste počeli da radite nakon porođaja?

Prvi posao sam dobila kada su deca imala 3 i 4 godine, a posle trećeg deteta sam počela da radim posle 2 godine jer je tako propisano zakonom, pa sam imala vremena da se posvetim i u tom prvom periodu i trećem detetu. Mada moram priznati, radila sam privatno tretmane posle njegovog prvog rođendana nekoliko puta nedeljno, kako i ostala u formi i da zadovoljim svoje profesionalne apetite.

Da li je sada potrebno organizovati posebno čuvanje dece, obzirom da svi idu u školu?

Sada su već svo troje dece u školi. Od prošle godine ih ostavljam samostalno da ostaju kod kuće i obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti.

Kako usklađujete posao koji obavljate kod kuće sa decom?

Posle eksperimentisanja sa radnim vremenom i pokušajima da radim samo prvu ili drugu smenu, ispostavilo se da je najbolji način što se tiče usklađivanja poslovnih i porodičnih obaveza – dvosmenski rad.  Na taj način mogu da izađem u susret klijentima koji menjaju smene, ili pak roditeljima koji zbog svojih smena na  poslu mogu da dovode dete u različitim smenama od nedelje do nedelje. Meni to daje par slobodnih sati dnevno koje mogu da posvetim deci, pomaganju oko škole, izrade domaćih zadataka. Podrazumeva se i spremanje obroka, kao i vreme za druženje.

Marija Ranisav logoped
Marija Ranisav

Da li stižete da se bavite i spremanjem obroka?

Svakodnevno. Spadam u grupu mama kojima je to veoma bitno. Kako nam je porodica velika, retko se dogodi da jedan ručak ostane i za sutra. Tako da je na listi mojih svakodnevnih obaveza kuvanje koje obavim ili u toku dana ili uveče kada stignem sa posla.

Kako vam se čini, da li je lakše biti majka sa fiksnim radnim vremenom ili je fleksibilno radno vreme bolja opcija?

Volim kada znam svoj raspored unapred. Na taj način mogu da ispaniram kada ću šta uraditi u toku dana, ko će i kad biti kući da pomogne deci, suprug ili ja, ko će ih voditi na rođendan, kupovinu, kada ćemo se porodično družiti ili ići u goste.

Kada ste se prvi put odvojili od deteta na više od par sati?

Sa prvim detetom sam bila odvojena na par sati već posle par meseci. Išla sam redovno na studije i bila odsutna par sati dok ga je moja mama čuvala. Sa drugim deteto nakon 2 godine, i tako je bilo i sa trećim.

Koji savet biste dali majkama koje uskoro treba da se vrate na posao?

Marija Ranisav

Drage moje mame, svima nam je najbitnija porodica. Ali naravno i poslovni uspesi i ostvarenje na tom planu su neophodni kako bi se žena osećala kompetnom i ispunjenom. Jedini savet koji va mogu dati je da se ne plašite promena, da koristite svoju energiju na ispunjenje ambicija. I uvek, ali uvek, prihvatite pomoć. Suprug, baka, deka, predškolska ustanova, tetka, komšinica – svi zajedno mogu da bar mrvicu pomognu na vašem putu zadovoljne porodične i poslovne žene.

Tekst: Tamara Petković

Fotografije: privatno vlasništvo

Pročitajte šta o usklađivanju poslovnog i privatnog kažu druge mame – KLIK

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button