fbpx
MenopauzaStil Života

Rizik od raka u menopauzi

Story Highlights
  • Žene imaju veći rizik od raka u menopauzi zbog godina, a ne menopauze kao takve.

Žene se u menopauzi suočavaju sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja, od kojih su do tada gotovo u potpunosti bile zaštićene, zatim se neke suočavaju i sa osteoporozom, a da li se rizik od raka u menopauzi povećava i kada je to slučaj.

Kakve promene donosi menopauza?

Žena je u menopauzi nakon što punih godinu dana nema menstrualni ciklus. Već u perimenopauzi, fazi u kojoj se postepeno gase reproduktivni organi, hormoni doprinose tome da se javljaju simptomi poput valunga, problema sa spavanjem i promenama telesne težine. Kada žena uđe u menopauzu, nivo estrogena je veoma nizak i povećava se rizik od nekih zdravstvenih stanja.

Žene moraju da imaju na umu da se sa menopauzom povećava rizik od razvoja raka jajnika i endometrijuma, kog kojih godine života i izloženost hormonima igraju ulogu.

Da li postoji veći rizik od raka u menopauzi?

Godine su najvažniji faktor rizika za sve vrste karcinoma, a ne samo rak u menopauzi. Prema statistici, srednja starost dijagnoze karcinoma je 66 godina (Izvor:NIH), dok je prosečna starost u kojoj žene ulaze u menopauzu 51 godina.

Dakle, žene imaju veći rizik od raka u menopauzi zbog godina, a ne menopauze kao takve.

demetra 25

Da li kasnija menopauza znači veći rizik od karcinoma u menopauzi?

Kasniji prolazak kroz menopauzu može da znači duži život i manji rizik od srčanih oboljenja, ali više menstrualnih ciklusa tokom života povećava rizik od određenih vrsta karcinoma. Žene koje u menopauzu užu posle 55. godine imaju veće šanse da razviju rak dojke, jajnika ili materice zbog dužeg izlaganja estrogenu i više ovulacija tokom života.

Istraživanje sprovedeno na preko 400.000 učesnica pokazalo je da se rizik od raka dojke POVEĆAVA što je žena mlađa dobila prvu menstruaciju, odnosno što je starija ušla u menopauzu.

Sa druge strane, jedna holandska studija kojom je obuhvaćeno 12.000 žena pokazala je da je rizik od umiranja od raka materice ili jajnika za 5% veći kod žena koje su kasnije ušle u menopauzu, ali je ukupna stopa mortaliteta MANJA kod onih koje su kasnije ušle u menopauzu.

demetra 26
Hormonska terapija i rak u menopauzi

Kada je hormonska terapija u pitanju, uvek postoji dilema da li ona doprinosi riziku od pojave raka ili ne. Hormonska supstituciona terapija se koristi za lečenje simptoma menopauze – vaginalne suvoće, valunga i može se koristiti u različitim oblicima. Žene kojima je uklonjena materica mogu da koriste samo estrogen kao dopunsku terapiju, dok se za žene koje imaju matericu savetuje estogen uz progestin kako bi smanjile rizik od raka materice u odnosu na samo terapiju estrogenom.

Istraživanje vezano za hormonsku supstituacionu terapiju nije jednostavno i još uvek se ne može tvrditi da ova terapija povećava rizik od raka dojke ili neki drugi karcinom u menopauzi.

Ukoliko želite da korisite hormonsku terapiju za ublažavanje simptoma menopauze, najbolje je da se o tome konsultujete sa svojim ginekologom. On će vam postaviti pitanja o vašoj porodičnoj istoriji, ličnim zdravstvenim stanjem, obaviti pregled i na osnovu toga odrediti terapiju.

Koliko često žene treba da idu na preventivne preglede u menopauzi?
  • Preventivni pregledi su veoma važni za žene u menopauzi. Savetuje se da žene sa prosečnim rizikom od raka dojke obavljaju mamografske preglede od 40, a najkasnije od 50. godine jednom na svakih godinu do dve. Mamografske preglede bi trebalo obavljati najmanje do 75 godina.
  • Kada je u pitanju skrining grlića materice i PAPA test, oni se preporučuju na svake 3 godine za žene počev od 21 godine ukoliko nemaju izražen rizik. Ako je žena imala 3 negativna testa tokom poslednjih 10 godina, može prekinuti kontrolne PAPA testove posle 65. godine.
  • Manuelni ginekološki pregled i skrining na rak jajnika su ograničeni u otkrivanju postojanja raka jajnika, ali ako se javljaju simptomi raka jajnika preporučuje se i analiza tumor markera iz krvi C125, kao i ultrazvučni pregled karlice.

Kako da smanjite rizik da se pojavi karcinom u menopauzi?

rizik od raka u menopauzi
  • Hranite se zdravo – Pokušajte da se zdravo hranite, da smanjite unos pesticida iz hrane, kao i da unosite dovoljno termički neobrađenog voća i povrća. Važno je da unosite sve grupe namirnica.
  • Održavajte zdravu telesnu težinu jer prekomerna težina povećava rizik od karcinoma u menopauzi.
  • Fizička aktivnost smanjuje rizik od nekoliko vrsta karcinoma koji uključuju rak dojke i endometrijuma. Odraslima je potrebno najmanje 75 minuta intenzivne fizičke aktivnosti nedeljno ili 15 minuta aktivnosti umerenog intenziteta.
  • Prestanite da pušite – Žene koje prestanu da puše do 45 godina imaju i manje problema sa valunzima. Oko 30% svih smrtnih slučajeva od raka je uzrokovano upotrebom duvana.
  • Ograničite alkohol – previše alkohola može da poveća rizik od raka dojke, pa žene ne bi trebalo da piju više od jednog pića dnevno.
  • Siguran seks – koristite kondome i vodite računa o broju seksualnih partnera. Bez obzira na to, velika je verovatnoća da nekada ipak dobijete HPV, pa obavezno obavljajte redovne preglede.

Menopauza je vreme kada ćete najbolje moći da vidite kako se isplate zdrave navike. Međutim, koliko god da zdravo živite i dobro se osećate, neophodno je i da redovno obavljate preglede.

Objavljen: 26. septembar 2022. godine, ažuriran: 26. jun 2023. godine

Reklame
Izvor
Everyday HealthNIH

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button