fbpx
Posle porođaja

Nova trudnoća nakon porođaja

Da li možete da zatrudnite pre nego što ponovo dobijete menstruaciju?

Mnoge žene misle da nova trudnoća nakon porođaja nije tako lako ostvariva i da ne mogu da zatrudne ubrzo nakon porođaja sve dok ne dobiju menstruaciju. Dojenje se često spominje i kao prirodna kontracepcija, pa žene smatraju da ne mogu da ostanu u drugom stanju dok doje. 

Ovulacija i trudnoća nakon porođaja 

Oko dve nedelje pre nego što dobijete prvu menstruaciju, vi ćete imati prvu ovulaciju nakon porođaja. Upravo u tom trenutku je moguće da zatrudnite i da izostanak menstruacije zapravo znači da ste ponovo u drugom stanju. Često se ženama događa da se upravo tada dogodi trudnoća nakon porođaja. (Izvor: WhattoExpect.com)

Problem je to što žene, ako nemaju drugih simptoma (mučnina, vrtoglavica, blago krvarenje) to ne mogu da znaju nekada i dok trudnoća prilično ne odmakne.

Istina je da se plodnost ne vraća odmah nakon porođaja, posebno ako dojite. Ali ne postoji mogućnost da se predvidi koliko će trajati ovaj period. Dakle, ako ne počnete da koristite kontracepciju, a imate odnose, veoma lako se može dogoditi da ostanete u drugom stanju, a da to i ne znate.

Nemoguće je predvideti koliko će proći dok ne dobijete prvu menstruaciju nakon porođaja.

Menstruacija nakon porođaja i bebina ishrana

Ukoliko dojite bebu, nema pravila kada ćete dobiti prvu menstruaciju. Može biti nakon šest nedelja, ali i tek nakon što prekinete da završite sa dojenjem, može proći i dve godine nakon porođaja. trudnoća nakon porođaja

Ako bebu hranite adaptiranim mlekom ili kombinujete dojenje i adaptirano mleko, uglavnom se prva menstruacija javlja između šest i deset nedelja nakon porođaja. 

Dojenje i kontracepcija

Veoma je važno da na prvom pregledu nakon porođaja razgovarate sa lekarom i o kontracepciji. Budite spremni kada se opet upustite u seksualne odnose sa partnerom. Ako dojite, verovatno ćete morati da izaberete dijafragmu, cervikalnu kapu ili kondom. Hormonska spirala i kontraceptivne pilule nisu preporučljive tokom dojenja. 

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Check Also
Close