fbpx
Posle porođaja

Mala razlika između uzrasta dece – prednosti i mane

Već znate da želite i drugo dete, ali se pitate kada je pravi trenutak? To zavisi od mnogo kriterijuma, a svaka razlika – godinu dana, dve, tri ili više – ima i svoje prednosti i mane. Evo šta kažu mame i stručnjaci o jednogodišnjoj razlici u uzrastu dece.

Dobre strane

Ionako niste spavali poslednjih godinu dana. Nekim ženama je mnogo lakše da se ne navikavaju na sporiji životni ritam kada prva beba malo odraste i krene u jaslice. Neke žene ne žele da se vraćaju na posao na kratko – radije bi da rode i drugo dete, pa da se onda posvete karijeri. Mnoge žene jednostavno ne žele da se odvoje od starijeg deteta, pa se požurivanje naredne trudnoće ponekad učini kao zgodno, ionako planirano rešenje.

Dobra stvar je da će vam deca verovatno biti najbolji drugari jer su sličnog uzrasta, a vi ćete se još sveže sećati svega što vas zanima u vezi trudnoće, porođaja i života sa bebom.

Međutim, ako planirate samo dvoje dece, možda ćete želeti da užitak u novoj trudnoći i tim prvim radostima malo odložite? Na ovu odluku mogla bi da utiče i starost majke – ako ste duboko zagazili u tridesete, možda ne treba mnogo da čekate.

Negativne strane

Razmislite da li ste možda još previše umorni i kako bi nova trudnoća i beba uticali na odnos sa partnerom. Možda osećate da vam treba mala pauza i promena rutine – da starije dete prohoda, a vi krenete ponovo na posao, pre nego što se pripremite za novog člana porodice.

Postoji i važan medicinski aspekt: istraživanja pokazuju da tako mala razlika između dve trudnoće povećava rizik da nova beba pati od autizma. Istraživači sa Kolumbija univerziteta zaključili su da je šansa da drugo dete oboli duplo veća, ukoliko je začeto manje od dve godine posle prvog deteta. Deca koja su začeta manje od godinu dana nakon brata ili sestre imaju čak tri puta više šanse da obole od autizma.

Postoji još jedan zdravstveni razlog koji ne ide u korist maloj starosnoj razlici između dece: studija koja je nedavno objavljena u Žurnalu Američke medicinske asocijacije zaključuje da majke koje zatrudne 18 ili manje meseci od porođaja, imaju veće šanse da se porode ranije i da rode dete koje je znatno manje težine. One koje zatrudne svega šest meseci nakon porođaja, imaju oko 50 odsto šanse da rode dete sa ovakvim problemima.

Konačno, mnoge žene smatraju da su dosta propustile u odrastanju dece jer nisu imale vremena da uživaju u momentima – stalno su bile zauzete na dve strane.

Finansije?

Dobra strana je što će mlađe dete moći da koristi garderobu i opremu starijeg. Međutim, dvoje dece u pelenama za jednokratnu upotrebu nije zanemarljiv trošak.

Diskutujte o ovoj temi na Demetra forumu – Idealna razlika između prvog i drugog deteta

(da bi mogli da pristupite forumu, čitate tuđe postove i učestvujete u raspravi, potrebno je da se registrujete)

Related Articles

Check Also
Close