fbpx
Posle porođaja

Da li je bezbedno ostaviti bebu samu dok se mama istušira?

Novopečeni roditelji imaju brojne strahove, posebno nakon što dobiju svoje prvo dete. Najveći strah svih roditelja je da li beba diše, a osim toga imaju brojne strahove uključujući i taj da li je bezbedno da beba ostane sama dok se mama isušira za par minuta. 

Mama se tušira, a šta sa bebom? 

Definitivno je najbezbednije mesto za bebu njen krevetac. Tamo se ni novorođenče, kao ni starija beba ne mogu povrediti dok ste vi u kupatilu. Ovo je i najbolja opcija ako beba spava.

Međutim, neke bebe nisu mirne i ne žele da ostanu same, a vi sigurno nećete biti opušteni ako ostavite bebu koja plače, pa još i bez nadzora. U tom slučaju, stavite bebu u sedište, ljuljašku ili kolica i smestite je u kupatilo ili ispred, tako da je vidite. Povedite računa da je ne prska topla voda, kao i da ne može da dohvati potencijalno opasne predmete, kablove, hemikalije i ostalo. Pozivicionirajte je tako da u svakom trenutku možete da je vidite kada provirite iz tuš kabine ili iza zavese.   

Dok se tuširajte, razgovarajte sa bebom i pričajte joj šta radite ili joj pevajte nešto. To će je umiriti i držati joj pažnju. Nema razloga da ovako rutinske kratkotrajne poslove obavljate samo kada je još neko kod kuće. 

Ako je beba počela da puzi ili hoda, nemoguće je uglavnom da je zadržite u kupatilu i bezbednu, osim u kolicima. Osim toga, možete planirati tuširanje u vreme spavanja ili joj objasniti da se poigra u krevecu ili ogradici (ako je imate) dok se vi brzo sredite. 

Svakako nemojte planirati da je dugo kupanje moguće kada ste sami sa bebom. Čak i ako znate da će beba duže spavati verovatno, nemojte zatvarati vrata od kupatila i predugo se zadržavati. 

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker