fbpx
NegaStil Života

24 moguća razloga zašto opada kosa

Prekomerno opadanje kose može da bude veoma stresno, ali je uobičajeno s vremena na vreme i uglavnom privremeno. Svi se odmah pitaju zašto opada kosa, ali nema mesta panici ukoliko nije trajno stanje. Postoji više mogućih razloga zašto se javlja opadanje kose više nego obično, a oni mogu biti fizičke i psihološke prirode.

Razlika između opadanja kose i ćelavljenja

Postoji velika razlika između opadanja kose i potpunog gubitka kose, kada kosa prestaje da raste. Razlozi za gubitak kose i privremenu ili trajnu ćelavost su drugačiji od razloga zbog kojih kosa opada. Gubitak kose je kod nekih osoba privremen, kao što je to slučaj tokom hemoterapije, dok postoji genetska ćelavost koja je nasledna, kao i drugi razlozi.

demetra 52

Kada opada kosa?

Sasvim je normalno da gubite 50 do 100 dlaka dnevno tokom češljanja, pranja, feniranja ili primetite da vam je neka dlaka otpala. Međutim, postoji i prekomerno opadanje kose, poznato kao telogen efluvium kada se gubi 300 do 500 dlaka dnevno.

Ovo je uobičajena pojava u mnogim stanjima koja se češće viđa kod žena. Obično traje do 6 meseci, ali ako traje duže, smatra se hroničnom. Ovo stanje obično ne dovodi do ćelavosti, ali može učiniti da kosa izgleda tanka, posebno na temenu i oko slepoočnica.

Ciklusi rasta kose

 1. faza – faza anagena (rasta), može da traje godinama
 2. faza – faza katagena (mirovanja), traje oko 10 dana i nastaje kada kosa prestane da raste i odvoji se od folikula
 3. faza – faza telogena (odmaranja) traje od 2 do 3 meseca nakon što kosa opada.

Opadanje kose nastaje kada se veliki broj folikula odjednom nađe u 2. fazi, fazi mirovanja.

demetra 53

Zašto opada kosa?

Medicinska stanja i situacije, psihološki razlozi i lekovi, kao i promene tela koje mogu da dovedu do opadanja kose su:

 1. bolest, posebno ako je praćena visokom temperaturom,
 2. COVID-19,
 3. inflamatorna stanja koja utiču na kožu glave, kao što su ekcem ili psorijaza,
 4. disbalans štitne žlezde,
 5. nedostatak vitamina ili minerala, pre svega nedostatak gvožđa,
 6. sindrom policističnih jajnika,
 7. hormonske promene nakon početka ili prestajanja uzimanja kontraceptivnih pilula,
 8. HIV infekcija,
 9. porođaj – više: Opadanje kose posle porođaja,
 10. gubitak više od 9 kilograma,
 11. perimenopauza i menopauza,
 12. gubitak voljene osobe ili razvod,
 13. gubitak posla ili doma,
 14. nedavna operacija ili
 15. teška povreda,
 16. lekovi propisani za akne – oralni retinoidi,
 17. lekovi za razređivanje krvi,
 18. pilule za kontracepciju,
 19. beta blokatori,  
 20. lekovi za epilepsiju,
 21. antidepresivi,
 22. anti-tiroidni lekovi,
 23. neke vrste lekova za migrenu i
 24. statini.

Razlozi opadanja kose mogu biti mnogobrojni, a uslovljeni su nekada: fizičkim, mentalnim ili emocionalnim stresom, terapijom lekovima i slično.

Nekada čak 70% kose može ući u fazu mirovanja, te ćete primećivati pune šake kose, oko 2 meseca nakon okidača koji je doveo do ovog stanja. Izvor: AOCD

Opadanje kose koje je posledica bolesti, kao što je to slučaj kod COVID-19 se obično poboljšavaju nakon 3 do 6 meseci posle oporavka, ali ako je uzrok hormonska ili nutritivna neravnoteža, opadanje kose će se nastaviti kada se ne leči.

Određene hormonske promene kao i izloženost stresu, mogu dovesti do prekomernog opadanja kose, a to se obično dešava nekoliko meseci nakon preživljenog stresa i prestaje kada se nivo hormona ponovo prilagodi. Prekomerno opadanje kose može postati dugotrajno, ako je trajna izloženost stresu.

Prekomerno opadanje kose posle porođaja je veoma česta pojava zbog hormonskih promena kroz koje žena prolazi. Obično počinje dva do tri meseca posle porođaja i dostiže vrhunac 4 meseca od porođaja, a kosa dobija svoju normalnu punoću 6 do 9 meseci nakon toga.

zasto opada kosa

Ukoliko sumnjate da je opadanje kose posledica uzimanja lekova, nemojte prestajati da ih uzimate sami, već se obratite lekaru za savet. On će najbolje proceniti da li je potrebna promena terapije.  

Ukoliko kosa opada duže od šest meseci istim intenzitetom, obratite se dermatologu. Moguće je da će on prepoznati uzrok ili pak zatražiti da uradite dodatne analize. Ako kosa opada više nego što je uobičajeno, nema razloga da odmah brinete, posebno ako znate šta je uzrok. Veoma je moguće da je opadanje privremeno. Otkrivanje uzroka opadanja kose je ključno za njeno lečenje.

Pročitajte: Kosa u trudnoći i posle nje

Objavljen: 12. april 2023. godine, ažuriran: 24. januar 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button