fbpx
NegaStil Života

Tamni kolutovi oko očiju: 9 razloga zašto su vam tamni kapci i podočnjaci

Tamni kolutovi oko očiju čine da izgledate umornije, često su bezopasni, ali mogu učiniti da se osećate psihički loše zbog njih. Postoje različiti razlozi zašto se oni javljaju i neke od njih možete lako rešiti.

podočnjaci

Zašto se javljaju tamni kolutovi oko očiju?

1. Genetika

Istraživanja su pokazala da genetika, pre svega utiče na to da se pojave tamni kolutovi oko očiju. Oni se mogu javiti samo kod jednog dela porodice, dok ih drugi neće imati. Kod neke dece se čak pojavljuju, ali postaju uočljivi tek tokom odrastanja i izrazitiji starenjem. Stanje se obično pogoršava kada su pod stresom ili umorni.

2. Izlaganje suncu – Ultraljubičasto zračenje može da pogorša tamne kapke i učini da izgledate starije i umornije.

3. Dermalna melanocitoza

Osobe sa ovim stanjem mogu imati tamne kapke. Kod ovih ljudi se zapravo obično javljaju plavičaste i sive mrlje na kapcima. Ovo stanje može biti posledica stečenih ili urođenih uzroka. Stečeni uzroci su: preterano izlaganje suncu, hormonske promene u trudnoći i hronični ekcem.

4. Hiperpigmentacija usled zapaljenja

Hronični ekcem ili alergijska upala očiju mogu da uzrokuju pojavu hiperpigmentacije i tamne kapke. Oni se mogu javiti od konstantnog trljanja kapaka i grebanja osetljive kože oko očiju. Nakupljanje tečnosti koje je posledica alergije takođe može rezultirati tamnim kapcima.

5. Trudnoća

Jedan od razloga zašto ste dobili tamne kolutove oko očiju može biti trudnoća. U tom periodu je melazma normalna i nije znak nikakvog oboljenja. Trudnice će primetiti tamne promene nekada i na drugim delovima lica, kao i tamnu liniju na stomaku – linea negra. Tamne mrlje su posledica povišenog melanina u trudnoći, a obično spontano prolaze posle trudnoće. Više o tamnim flekama u trudnoći…

6. Povećan broj krvnih sudova je jedan od najčešćih uzroka tamnih kapaka. Proređivanje kože i prisustvo krvnih sudova oko kapaka rezultiraju tamnim kolutovima oko očiju vrlo često. Žene će ovo posebno primetiti u toku menstruacije, jer ih dodatno izaziva pojačana vaskularnost.

7. Tamni kolutovi oko očiju zbog uzimanja lekova – Nekada se tamni kolutovi jave kada se piju lekovi za lečenje glaukoma, na primer. Par meseci nakon prestanka uzimanja određene terapije, oni će se povući.

8. Starenje kao uzrok

S godinama se razvijaju udubljenja u predelu ispod očiju blizu nosa. Ova udubljenja u obliku suze nastaju zbog gubitka masti i proređivanja kože u tom području. Ove promene menjaju oblik oka i žene će morati da promene način na koji su se do tada šminkale, kako ne bi dodatno isticale ovu promenu.

9. Oticanje oko očiju

Ukoliko imate problem sa oticanjem oko očiju, posebno ujutru ili nakon jela, tokom dana bi stanje trebalo da bude nešto blaže i bolje.

Lekari smatraju da pored navedenih uzroka, tamni kolutovi oko očiju mogu da se pojave i kao posledica lošeg sna, stresa, pušenja i preteranog unosa alkohola.

tamni kapci
Photo by Chris Curry on Unsplash

Kako se leče tamni kolutovi oko očiju?

Ne postoji zvanični lek za tamne kapke, već se lečenje mora primeniti u zavisnosti od uzroka. Stoga lekar prvo mora da utvrdi zašto su se oni pojavili i da li je do toga došlo kao posledica promene stila života, starenja ili nekog zdravstvenog stanja.

Nekada je dovoljno da promenite stil života i značajno poboljšate stanje. Neki od načina da pomognete sebi je da:

  • redovno koristite kremu sa visokim zaštitnim faktorom kada izlazite napolje, ovo u svakom slučaju treba da radite,
  • spavate dovoljno, ako se tamni kolutovi pogoršavaju kada ne spavate,
  • smanjite unos soli, ako postaju izraženiji nakon slanih obroka,
  • stavljanje hladnih kompresa koje mogu da smanje otok i tamne mrlje,
  • podizanje glave tokom spavanja, ako su tamni kapci ujutru izraženiji.

Ove promene će doprineti i vašem boljem kvalitetu života inače, a ne samo smanjenju tamnih kolutova. Lekari će utvrditi da li je potrebno korisititi i neka lokalna sredstva. Na primer, kreme za izbeljivanje, azelaičnu kiselinu, lokalnu retinoičnu kiselinu i drugo. Pored toga, neki savetuju i serum vitamina C, kao i kolagen. Postoje čak i korektivne metode poput mezoterapije podočnjaka ili ubrizgavanja filera u lice.

Tamni kolutovi oko očiju – prevencija

Trudnice nemaju bog zna šta da preduzmu kako bi spečile pojave melazme, ali dobra je vest da će se kod njih povući nekoliko meseci posle porođaja. Dermatolozi savetuju da obavezno koristite kreme sa visokim zaštitnim faktorom i šešir sa širokim obodom.

Kada utvrdite šta je uzrok tamnih kapaka, potrudite se da učinite sve što je do vas da se oni ne bi izraženije pojavljivali. Za pokrivanje tamnih kapaka, najbolje je da koristite korektor kojim ćete ih prikriti.

tamni kolutovi oko ociju
Photo by Soroush Karimi on Unsplash

Važno je da imate na umu da su tamni kolutovi oko očiju pre svega kozmetički, a ne zdravstveni problem. Nemojte previše brinuti, vodite računa o kvalitetnom snu, svakodnevnom nanošenju kreme za sunčanje, izbegavajte slanu hranu i izbegavajte stres, kada god je moguće.

Pročitajte: Prirodan izgled sa šminkom: Proizvodi za šminkanje koji mogu zameniti rutinu nege kože

Literatura: PubMed: The anatomy of the aging face: volume loss and changes in 3-dimensional topography – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19338976/

Objavljen: 13. decembra 2023. godine, ažuriran: 10. januara 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button