fbpx
NegaŽivite zdravo

Rak dojke i farbanje kose: Da li je farbanje rizično?

Rak dojke i farbanje kose se često dovode u vezu. Malo-malo pa u nekom časopisu osvanu “istraživanja” za koja niko ne zna da li su tačna, ko ih je radio i šta su ona pokazala. Mnogi čak i ne razmišljaju o tome da je krajnji cilj da se samo proda proizvod, te počnu da paniče i uzimaju sve što pročitaju “zdravo za gotovo”.

Sa ozbiljnim bolestima, kao što je bio koji oblik karcinoma se ne treba šaliti, a ni bespotrebno praviti paniku gde joj mesta nema. Šta zaista kaže studija – da li boja za kosu povećava rizik od raka dojke?

Prema zvaničnim statističkim podacima, 1 od 8 žena tokom života dobije rak dojke.

Uticaj farbe za kosu na pojavu karcinoma dojke

Studija koju je objavio International Journal of Cancer  je fokusirana na proizvode koji se odnosi na farbe i proizvode za trajno ispravljanje kose. Autori studije kažu da proizvodi za kosu sadrže veliki broj hemikalija, čak 5000 različitih, od kojih postoje i sastojci sa “endokrinskim i mutagenskim poremećajima”.

Ranije studije su pokazale da postoji povezanost hemikalija iz nekih farbi za kosu i pojave karcinoma mlečnih žlezda kod pacova. Studije koje su tražile povezanost između proizvoda za negu kose i raka dojke kod žene, ostale su nepovezane. Izvor: MNT

rak dojke i farbanje kose

Istraživanje koje je objavljeno 4. decembra 2019. godine u Nacionalnom institutu za nauku o zdravlju životne sredine  je u obzir uzelo i proizvode za ispravljanje kose koji do sada nisu bivali obuhvaćeni studijom, a sadrže veliki broj hemikalija. Istraživanja su koristila podatke iz Sestrinskih studija, gde je uključeno 50.884 žena starosti između 35 i 74 godine, koje nisu imale ličnu istoriju bolesti, ali su imale srodnika sa karcinomom dojke. Praćenje je trajalo više od 8 godina. U obzir su uzeti i parametri poput godina, menopauze, socio-ekonomskog statusa. Uzeto je u obzir da li su žene rađale, dojile i koliko su dugo to radile. Osim toga, imali su informacije o tome koje sve proizvode za negu kose koriste žene.

Rezultati studije – rak dojke i farbanje kose (i drugi proizvodi za kosu)

  • Studija je pokazala da žene, koje su koristile farbu za kosu na svakih 5 do 8 nedelja tokom 12 meseci, imaju 9% veću šansu da razviju karcinom dojke.
  • Autori studije nisu otkrili značajne veze između raka dojke i upotrebe polutrajnih ili privremenih boja.
  • Kod žena koje su koristile sredstva za ispravljanje kose , zaključili su da one koje ih koriste na svakih 5 do 8 nedelja ili češće imaju povećan rizik od raka dojke za 30%.

Detaljniji pogled na studije o proizvodima za kosu i riziku od karcinoma dojke

Važno je da znate da, iako brojke izgledaju ozbiljno, to je ipak relativan rezultat. Poređenja radi, žene koje piju dva ili više alkoholnih pića dnevno imaju 50% veći rizik da razviju rak dojke. Međutim, ovo istraživanje ne znači da će 50% žena dobiti rak dojke.

Rizik od raka dojke je kod žena tokom života 12% i ako taj rizik povećamo za 30% kod sredstava za ispravljanje kose, tako da on iznosi 16%.

Dakle, ukoliko žena redovno koristi sredstva za ispravljanje kose, rizik od raka dojke je 16%, dok se kod žena koje koriste boje za kosu rizik neznatno povećava.

Treba uzeti u obzir i to da je svaka učesnica studije imala najmanje jednog rođaka sa karcinomom dojke te je samim tim imala rizik da oboli sa ili bez korišćenja bilo kakvog sredstva za kosu. Iz tog razloga, ova studija pomaže da shvatimo da ti veliki rizici ipak nisu tako zastrašujući kao što je često predstavljeno.

pripremne kontrakcije - lazne kontrakcije

U današnje vreme postoji mnoštvo faktora koji mogu doprineti povećanom riziku od karcinoma dojke na koje možemo da utičemo mimo genetiskih faktora, odnosno da smanjimo rizik. Neki od načina su:

  • Rođenjem prvog deteta do 30. godine, kao i produženim dojenjem (godinu dana) smanjuje se rizik od pojave raka dojke.
  • Zdrava ishrana i adekvatna telesna težina.
  • Izbegavanje hormonskih terapija, ali i
  • Izbegavanje svih vrsta hemijskih preparata, uključujući i ove.

Koliko god da povećanje rizika nije dramatično, ono ipak postoji.

Pročitajte:  15 zabluda o raku dojke

Image by Pixabay

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button