fbpx
NegaStil Života

Pedikir kod kuće u 8 koraka

Ako nas je nečemu naučio period kućne izolacije zbog pandemije, to je da bi bilo dobro da po nešto umemo da uradimo bez pomoći kozmetičara. Pedikir kod kuće je nešto što lako možemo i sami savladati. Naravno da je najbolje stvari prepustiti profesionalcima, ali kada to nismo u mogućnosti, možemo pokušati i sami.

Možda ćete uspeti da organizujete jedan naizmenični pedikir sa kumom, sestrom ili prijateljicom, posebno ako ste trudnica koja ne može lako da dosegne do svojih stopala. Zabavite se uz osvežavajuće sokove i neke lake teme tokom letnjih vrućina. 

Korak po korak – kako da uradite savršeni pedikir kod kuće?

Pribor za pedikir kod kuće

Za pedikir kod kuće potrebno vam je:

  • malo koritance (lavor, kadica) u kojoj ćete držati noge i peškir,
  • pribor za nokte i stopala: grickalica, male cangle (ako imate zanoktice), turpije, potiskivač zanoktica, kamen ili strugač za pete;
  • tupferi ili vata i skidač laka za nokte – ako je potrebno skinuti stari lak;
  • blagi sapun ili piling za stopala;
  • krema za stopala;
  • lak za nokte.

1.      Važno je da je alat za pedikir kod kuće čist i oštar 

Vodite računa da sav alat koji koristite kod kuće redovno operete nakon upotrebe, a bilo bi dobro i da ga prebrišete čistim alkoholom pre i posle upotrebe. Važno je da sve dobro odušite pre odlaganja da biste izbegli da zarđa.

Ukoliko je alat tup, veće su šanse da se povredite. Zato povedite računa da uvek koristite oštar alat.

2.      Uklonite stari lak sa noktiju

Za skidanje laka je uvek bolje da koristite skidač laka bez acetona, nego sam aceton. Aceton je jači i više će isušiti vašu kožu na nogama.

Ako ste koristili tamni lak za nokte, moguće je da imate žute mrlje na samom noktu koje se mogu skinuti acetonom. Vodite računa da nije u pitanju gljivična infekcija.

Gljivična infekcija se manifestuje tako što je nokat izmenjene boje ispod (žuta-zelena i deluje odignuto). Ovakav nokat zahteva lečenje i ne treba preko njega mazati ništa dok se problem ne sanira.

3.     Pedikir kod kuće i kupka za stopala

Napravite blagu sapunicu. Možete korisititi posebne kupke za stopala, kao i kadice za masažu stopala, ali to nije neophodno. Dovoljno je da u malom lavoru sa toplom kupkom držite stopala oko 15-20 minuta.

Pred kraj možete stopala istrljati pilingom ili morskom solju, a onda ih opet još malo potopiti i isprati piling.

otečene noge u trudnoći

4.      Uklonite zadebljale delove kože

Nije važno da li ćete koristiti pribor za uklanjanje sa žiletom, oštru turpiju za pete ili kamen, važno je da uklonite zadebljale delove kože sa stopala. Ukoliko niste dovoljno vešti sa upotrebom žileta, izbegavajte da koristite ovaj metod i za to sačekajte da odete kod profesionalaca.

5.      Vodite računa o zanokticama

Zanoktice nisu tu da nam smetaju. Potpuno je pogrešno da ih cele sečemo, čak bi bilo bolje da ih uopšte ne diramo. Možete ih malo potisnuti ka korenu nokta, ali pazite da ne oštetite kožu. Na kraju pedikira u njih posebno možete utrljati hidrantnu kremu da ih omekšate.

Uloga zanoktica je da čuvaju nokat od infekcije!

6.      Isecite nokte

Nokte uvek secite ravno kako biste izbegli urastanje. Nemojte seći ivice u krug, već neka budu potpuno ravni, a onda ih blago oblikujte turpijom.

Možete koristiti turpiju za poliranje noktiju.

Zanoktice koje vam smetaju isecite canglama, a obavezno očistite ivice noktiju pažljivo.

Osobe sa dijabetesom treba da posebnu pažnju posvete sečenju noktiju i povredama koje mogu nastati na stopalima. Vodite računa i kada je izbor kozmetičara u pitanju, a posebno ako sami radite pedikir kod kuće.

7.      Namažite nokte lakom

Ako želite, namažite nokte lakom. Bolje je da za noge i ruke koristite istu boju lako jer nokti tako izgledaju urednije. Možda ćete na rukama imati lak, a na nogama ne. Ili povesti računa da se boje slažu, ali nemojte rizikovati sa velikim kontrastima boja koje se ne uklapaju.

8.      Izmasirajte stopala kremom

Nakon što ste završili sve korake, namažite stopala bogato kremom za negu. Najbolje je da nakon toga stavite na stopala kesu za zamrzivač, pa preko obujete čarape neko vreme. Ovako ćete ubrzati proces omekšavanja stopala. Postoje i posebne maske za stopala koje imaju i svoje kese u kojima se noge drže izvesno vreme.

Izbegavajte pedikir sa ribicama

Jedno vreme je kod nas bio popularan pedikir sa ribicama koje grickaju noge. Neke države su čak zabranile ovu vrstu pedikira. Razlog tome je što bazeni u kojima su ribice ne mogu da se sterilišu posle svake upotrebe, a ni same ribice nisu dovoljno čiste da bi svaki naredni klijent mogao da bude bezbedan. (Izvor: https://www.webmd.com)

Pedikir u trudnoći je dobrodošao!

Pedikir nije zabranjen u trudnoći. Naprotiv, masaža stopala je dobrodošla svakodnevno. Posebno ako vam stopala otiču, prijaće vam da noge držite u kupki koja hladi.

pedikir kod kuce

Jedino na šta treba da obratite pažnju je da salon ne koristi lakove i druge hemikalije koje ne bi bilo dobro da udišete u trudnoći.

Možda ćete se prvi put malo pomučiti i neće izgledati savršeno kao da ste izašli iz kozmetičkog salona, ali svakako je bolje nego da tokom leta šetate sa neurednim stopalima. 

Image by LUM3N from Pixabay 

Objavljen: 10. januar 2016. godine, ažuriran: 26. maj 2023. godine

Save

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button