fbpx
NegaStil Života

Kofein za kožu: Kako kofein utiče na kožu i da li je delotvoran?

Sigurno ste primetili da se sve češće u proizvodima upotrebljava kofein za kožu. Više se ovaj sastojak ne vezuje samo za napitke, već je sve popularniji u kozmetologiji. Kako kofein utiče na kožu, da li je delotvoran i kako da njime „oživite“ lice možete pročitati u ovom članku.

Kada je kofein za kožu dobar izbor?

Kofein čini da se krvni sudovi smanjuju i zatežu, te kada se koristi za negu kože, ona izgleda svetlije i zategnuto. Smatra se da je sastojak protiv starenja za zaglađivanje bora na licu, oko očiju, ali i za negu tela.

kofein za kozu 1

Kada koristite adekvatan i kvalitetan proizvod na bazi kofeina, on može da bude efikasan sastojak osvežavanja kože, za uklanjanje tamnih podočnjaka i smanjenje nadutosti na licu.

Studija objavljena u Međunarodnom časopisu kozmetičke nauke (*1) pokazala je da su molekuli kofeina dovoljno mali da prođu kroz gornje slojeve vaše kože, tako da mogu da efikasno deluju u nezi i poboljšanju stanja kože. Problem je u tome što se dovodi u pitanje efikasnost, odnosno kvalitet pojedinih kozmetičkih proizvoda, pa ne znači da ćete imati efekat od svakog proizvoda sa kofeinom.

Kada je efikasan kofein za kožu?

Da bi kofein bio efikasan, on se mora primenjivati u visoko koncentrovanim dozama i preporučuje se da ga koristite u formulacijama koje su gotove. Samostalno spravljanje bilo kakvih preparata nikada nije dobar izbor.

Kada se proizvod reklamira kao „medicinski bezbedan“ to je neophodno, ali nije nužno garancija efikasnosti i delotvornosti.

Kofein prvenstveno deluje kroz cirkulaciju, deluje protivupalno i štiti od oksidativnog stresa. Može da pomogne i kod fotooštećenja kože u vidu finih bora posle izlaganja suncu.

Rak kože i dosadašnja ispitivanja kako kofein utiče na kožu u ovoj situaciji

Studije (*2) su pokazale da kofein pomaže kada se primeni posle izlaganja štetnim UVA i UVB zracima jer ćete dobiti trenutno povećanje i zaštitu od oksidativnog stresa. Pored proizvoda na bazi kofeina mogu pomoći i aloja, ulje čajevca, ši puter, vitamin C i ulje jojobe koji takođe sadrže antioksidante.

Jedna studija (*3) sugeriše i da kofein može da dovede do smrti skvamoznih ćelija karcinoma i benignih tumora kože, ali su potrebna velika klinička ispitivanja, da bi se došlo do nekih bližih podataka i saznanja.

kofein za kozu 2
Da li postoje nedostaci kada je u pitanju kofein za kožu?

Glavna mana je privremeno dejstvo, slično kao što je privremen efekat ispijanja šoljice kafe. Kofein ne može da izleči vaše bore ili podočnjake, pa i dalje morate da kupujete i druge proizvode, ali će imati dobar privremeni efekat.

Kofein može i da izazove crvenilo zbog povećanog protoka krvi kroz vašu kožu, pa se predlaže da prvo testirate kožu da li se javlja reakcija.

Kofein je postao veoma popularan sastojak za negu kože sa dolaskom društvenih mreža. Brojni „Tiktokeri“ i „Instagrameri“ su pisali o njemu i velikom brzinom su ljudi počeli da obraćaju pažnju na ovaj sastojak.

Kofein za kožu ima privremeno blagotvorno dejstvo u vidu sužavanja krvnih sudova što za rezultat ima smanjenu otečenost i svež izgled, kao i zategnutu kožu. Njegovi efekti su primetni, ali i privremeni, pa je najbolje da ga kombinujete sa drugim sastojcima za negu kože na duge staze kao što su hijaluronska kiselina i vitamin C.

Pročitajte:

kofein za kozu
Literatura:
  1. Wiley Online Library: Deformable liposomes as enhancer of caffeine penetration through human skin in a Franz diffusion cell test – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ics.12659
  2. PubMed: Protection from photodamage by topical application of caffeine after ultraviolet irradiation – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17388926/
  3. IJBS: Administration of Caffeine Cream Increased Apoptotic Cells and Decreased Phosphorylated ATR (Thr 1989) Expression in Ultraviolet B Exposed Skin Mice (Mus musculus) – https://ijbs-udayana.org/index.php/ijbs/article/view/320
  4. Photo by Monstera

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button