fbpx
Nega

Kako se rešiti strija posle porođaja?

Da li je moguće osloboditi se strija dobijenih u trudnoći?

Strije su mali delovi tanke kože, nastali istezanjem usled brzog širenja, kao posledica nedostatka elastičnosti kože. Na pojavu strija u trudnoći ne utiče samo povećanje telesne mase i obima stomaka, već i kvalitet vašeg vezivnog tkiva.

U prvoj fazi pojavljivanja, strije izgledaju kao mali ljubičasti končići, onda se polako šire. A nakon nekog vremena, biće iste boje kao koža, ali će se primećivati malo ili više u zavisnosti od toga koliko ih dobijete.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Mnoge žene se sa pojavom strija prvi put susreću kao devojčice, već u pubertetu, kada se strije pojavljuju u dnu leđa i na butinama, kao posledica brzog razvoja i rasta. Ni dečaci nisu pošteđeni njihove pojave na leđima.

Mesta na kojima se najviše pojavljuju strije u trudnoći su stomak i grudi, a kod onih koji se ugoje više od preporučenih kilograma, često zna da ih bude na zadnjici, butinama i kukovima.

Upotreba krema i ulja neće učiniti da strije nestanu, ali neće ni škoditi. Od njih će koža biti lepša i elastičnija, pa će i strije biti manje vidljive. Nemojte bacati novac na skupe preparate, dovoljno će biti prirodno ulje, pogodno za korišćenje na koži i ono koje je dozvoljeno tokom dojenja.

Krema za kožu dobijenu od vitamina A, kao što je tretinoin* (Retin-A), može imati efekat na poboljšanje stanja strija, ali neće učiniti da nestanu.

*Veoma je važno da znate da su ove kreme strogo zabranjene tokom trudnoće, pa ih izbegavajte ako želite da zatrudnite ponovo.

Strija se nekada nije moguće trajno osloboditi!

Tokom narednih par meseci, strije će izbledeti i biti manje vidljive. Za šest meseci će izgledati potpuno drugačije.

Vežbanje je uvek dobra opcija. Ono neće uticati na to da strije nestanu, ali će zategnuto telo izgledati mnogo bolje, a strije manje vidljive.

Kombinacija zdrave ishrane i vežbanje će pomoći da ubrzo vratite svoju staru liniju. Osim što ćete se bolje osećati, bićete boljeg imuniteta i zdraviji.

Još jedna opcija koja postoji je lasersko uklanjanje strija. Ovo je veoma skupa opcija, a nije moguća i efikasna u svim situacijama. Raspitajte se da li je moguće da ih uklonite na ovaj način i obavezno idite u proverene kozmetičke salone.

Pročitajte još:

Kožne promene u trudnoći

Promene na grudima tokom trudnoće

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Related Articles