fbpx
NegaStil Života

Kako se pravilno stavlja korektor: 5 saveta da savršeno nanesete korektor na lice

Mnogi imaju problem sa šminkanjem jer ne znaju kako se pravilno stavlja korektor. On može mnogo da pomogne, kada je sjajan ten u pitanju, ali ako se primećuju ivice gde ste ga naneli ili je pogrešne nijanse, onda je bolje i da ga ne koristite. Korektor služi da prekrijete podočnjake i nesavršenosti na licu.

U čuvenom časopisu Vog tvrde da dobro nanesen korektor ujutru menja vaš izgled koliko i dupli espreso.

Kako se pravilno stavlja korektor?

Kod nanošenja korektora, kao i tečnog pudera, zapravo većine šminke, važno je da ona deluje kao da se niste šminkali, a ne preterano i upadljivo. Korektor ni na koji način ne bi smeo da se primećuje na licu.

kako se stavlja korektor na lice 1

1.      Podloga je važna

Ne možete naneti korektor, a da lice nije pripremljeno za to. Bez obzira da li se šminkate tog dana ili ne, prvo je potrebno da lice detaljno očistite, umijete i namažete kremu. Hidrantna krema kao prvi sloj je osnov svakog šminkanja. Piling za lice jednom do dva puta nedeljno je veoma važan kako bi lice moglo da bude glatko i ujednačeno. Serumi daju dodatnu hidrataciju i dobro je da budu deo redovne nege lica.

Iako se ponegde mogu naći saveti da puder ne treba nanositi na predeo oko očiju, to nije tačno, poručuju najveći „mejk ap“ svetski stručnjaci. Puder nanosite čak i ispod očiju. Tek nakon toga ćete moći da uočite koliko vam korektora zapravo fali, verovatno manje nego što mislite.

2.      Odgovarajuća nijansa

Važno je da odaberete odgovarajuću nijansu korektora za lice. Neusklađeni podtonovi će učiniti da korektor bude tamniji ili sivkast.

  • Ako imate topao ton kože, treba da birate žuti ili narandžasti podton.
  • Hladnijim tonovima više odgovara roze podton korektora.

Idealno je da na različitim delovima lica koristite različite nijanse korektora. Na podočnjacima treba koristiti boju koja je svetlija od vaše kože, kao bi se izgubili tamni kolutovi. Ispod njega se čak može dodati malo zelenkastog ili korektora u boji kajsije da se kamuflira tamna boja. Za ostatak lica je potrebna boja koja se dobro utapa u ten.

Pročitajte: Prirodan izgled sa šminkom: Proizvodi za šminkanje koji mogu zameniti rutinu nege kože

kako se stavlja korektor na lice 2
3.      Kako se stavlja korektor?

Ne morate odmah naneti korektor na celo područje ispod očiju, ako to nije potrebno. Prvo se stavlja korektor tamo gde je koža tamnija. Obično se radi o prvoj trećini oka, koja je najbliža nosu, odnosno o unutrašnjem uglu oka. Stoga bi trebalo nanošenje početi od korena oka, pa ka spoljnim ivicama. Dok nekima više odgovara nanošenje prstom ili sunđerom, najčešći izbor profesionalnih šminkera je mala četkica od sinteničkih vlakana, a onda „bjuti blenderom“, malim sunđerom u obliku suze u potpunosti utisnuti u kožu.

Važno je da pri nanošenju korektora to ne radi skroz uz donje trepavice, kako se korektor ne bi uvukao u borice i nakupio uz ivicu oka. Ako je nakon nanošenja potrebno još dodati, najbolje je da koristite kremasti korektor boje breskve.

4.      Kako naneti korektor na bubuljice na licu?

Bubuljice i problematična koža su sami po sebi masni. Da bi se korektor bolje fiksirao, najbolje je da prvo nanesete mat podlogu koja će ga zadržati na mestu. U suprotnom doći će do toga da korektor „klizi“ sa površine na koju je nanet. Najlakše je da preko mat podloge nanesete korektor u stiku koji će ga zadržati na mestu.

kako se stavlja korektor na lice
5.      Kako da zadržite korektor na mestu?

Ukoliko želite da korektor ostane na mestu i obavlja svoju funkciju više sati, potrebno je i da ga fiksirate na tom mestu. Ovo ćete uraditi tako što ćete upotrebiti papir za upijanje da uklonite višak sjaja, a zatim malom četkicom naneti puder u prahu za fiskiranje. Ukoliko želite da naglasite neke delove možete koristiti i svetlucavi puder ili hajlajter.

Objavljen: 4. april 2023. godine, ažuriran: 2. jun 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button