fbpx
NegaStil Života

Kako oporaviti oštećenu kosu? 10 najvažnijih koraka za oporavak kose

Iako nikad nije bilo više kvalitetnih sredstava za zdravu kosu, koja ne moraju biti skupa, milioni žena širom planete se pitaju kako oporaviti oštećenu kosu. Šta preduzeti ako imate rascvetale krajeve, suvu kosu i druge probleme.

Kako oporaviti oštećenu kosu

Kako oporaviti oštećenu kosu?

Bilo da imate problem sa kosom koja je sklona krzanju, rasvetalim krajevima, kosom koja je kao „slama“, dlakom koja se razvlači i frizurom koju ne možete da kontrolišete, postoje načini da sa time izađete na kraj.

Nekada su razlog ošćetećenoj kosi i nedovoljan unos tečnosti, uzimanje nekih vrsta lekova, nedostatak vitamina i minerala, zatim hormonski status i godine. međutim, neretko se radi i o navikama održavanja i stilizovanja kose.

Najčešći uzroci oštećenja kosu su:

 • prekomerno češljanje neadekvatnom četkom,
 • gumice za kosu,
 • nadogradnja ili kikice sa ekstenzijama,
 • trenje kose i kože glave,
 • preterano farbanje i izbeljivanje kose,
 • hemijski tretmani za kosu
 • presa i figaro za ispravlanje, odnosno uvijanje kose.

Da bi kosa bila zdrava, neophodno je da ima odgovarajuću ravnotežu hidratacije, elastičnosti i da je tretirana odgovarajućim proizvodima dizajniranim za taj tip kose.

10 najvažnijih koraka za oporavak kose

oporavak kose 3
 1. Važan je zdrav skalp – Sve počinje od kože glave. Treba povremeno koristiti piling za kožu glave, zatim adekvatan šampon ili losion za tretiranje kože glave. Ako je koža suva, treba primeniti ulja poput kokosovog i njime dobro masirati kožu glave. Vodite računa o tome da koža nije iritirana, masna ili upaljena. Možete koristiti i ricinusovo ulje, koje je dobro za brži rast ili hijaluronski serum. Ako vam je koža glave masna, bolje se držite tonika od koprive i čajevca.
 2. Perite kosu šamponom i regeneratorom bez sulfata – Nemojte štedeti na šamponu i balzamu za kosu. Oporavak kose naprosto nije moguć ako ne koristite dobar šampon i regenerator posle svakog pranja. Staro je, i svima poznato, pravilo da šampon stavljate samo na koren kose i vlasište, dok regenerator treba stavljati okvirno odakle počinje rep.
 3. Pažljivo sa mokrom kosom – Mokra kosa je mnogo sklonija oštećenjima nego suva. Koristite češljeve koji su sa širokim zupcima ili četke namenski pravljene za raščešljavanje. Dobro je da se kosa suši na prirodnom vazduhu, ako je to moguće.
 4. Zaštita od toplote – Uvek koristite sredstva za zaštitu od toplote pre nego što upotrebite fen, presu, figaro ili nešto drugo što greje. Za izlaganje kose suncu koristite takođe sredstvo za zaštitu od sunca, ali i šešir kada boravite na jakom suncu. Kosu pre sušenja uvek prosušite na vazduhu kako bi zadržala više vlage.
 5. Srednja temperatura sušenja – Kada već pričamo o sušenu, uvek koristite fen ili presu na nižoj temperaturi od najjače. Čak i fenovi nove generacije, sa najvišim ocenama, koji bi trebalo da štite kosu i ne oštećuju previše, ne treba da rade na najjačoj temperaturi.
 6. Olapex i slični tretmani – poslednjih godina su veoma popularni za upotrebu u salonu, ali postoje i proizvodi koji se koriste za produženu kućnu negu. Njima možete poboljšati kvalitet kose nakon blagih oštećenja. Međutim imajte u vidu da se ne mogu izlečiti teška oštećenja kose na ovaj način.
 7. Prihvatite svoj tip kose – Ako želite da imate zdravu kosu, za početak treba da se pomirite sa time kakvu kosu imate. Niko ne može da održi perfektno lepu i zdravu kosu ako se trudi da mu bude u suprotnosti sa prirodnom. Na primer, prirodno kovrdžava ne može biti i ravna i savršeno zdrava. Hranite kosu mnogo više nego što je tretirate.
 8. Redovno skraćivanje krajeva – Od skraćivanja krajeva žene uglavnom zaziru. Posebno ako je potrebno skraćivanje duže od 1 centimetra, a to je zapravo čest slučaj kod onih koji se ne šišaju redovno.
 9. Suvi šampon nije loš izbor – Ako nemate problem sa naslagama na glavi i komplikovane probleme sa skalpom, slobodno korisitite šampon za suvo pranje da odložite pranje kose za jedan dan. On će smanjiti masnoću, dodati volumen i umiriti kožu glave. Naravno i ovde je veoma važan kvalitet tog šampona, jer nije svaki dobar izbor.
 10. Pazite na kosu dok spavate – Kosa se oštećuje i tokom noći. Probajte da nabavite satenske ili svilene jastučnice ili kapu za spavanje. Opuštena pletenica takođe može biti od pomoći onima sa veoma dugom kosom.
oporavak kose
Kako oporaviti oštećenu kosu?

U današnje vreme oporavak kose je moguć, a imati zdravu kosu nije mit i nedostižan san, čak i uz pomoć proizvoda iz drogerija dostupnim većem broju žena. Važno je da uradite ono što je do vas i besplatno je, poput izbegavanja predugog boravka na suncu bez šešira, izbegavanja da koristite previše agresivna sredstva za kosu i da ne sušite kosu prejakim uređajima.

Pročitajte još: Potrebni vitamini za kosu, nokte i kožu

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button