fbpx
NegaStil Života

Fileri za lice: Šta treba da znate o njima?

Šta su zapravo fileri za lice? Čemu služe i u čemu se razlikuju hijaluronska kiselina, kolagen i drugi fileri za bore? Mnogi u poslednje vreme spominju filere, ali često ne znamo mnogo o njima. Ukoliko već razmatrate da se upustite u osvežavanje lica, ne bi bilo loše da znate šta želite da odaberete.

Većina filera može da osveži vašu kožu i da vam zadovoljavajući efekat narednih 4 meseca do godinu ili najviše dve godine.  

Injekcioni kozmetički fileri postoje decenijama, ali je njihov trend došao do izražaja tek poslednjih godina, kada je estetska medicina više napredovala. Noviji kozmetički fileri su trajniji i daju prirodni efekat.

Kako se javljaju bore na licu?

Kožu čvrstom drže tri ključne komponente: kolagen, hijeluron i elastin. One zajedno stvaraju čvrstu mrežu ispod površine kože koja održava kožu glatkom i čvrstom. S godinama se ova mreža polako gubi i površina kože više nema dobru potporu i glatkoću kao bebina koža. Ubrizgavanjem filera, popunjava se istanjena mreža ispod kože i smanjuju bore, a koža deluje čvršće i glatkije.

fileri za lice 1

Čemu služe fileri za lice?

Fileri popunjavaju linije, nabore i područja nekom od različitih supstanci i kao rezultat toga problematična mesta nestaju. Za razliku od njih, injekcije botoksa deluju drugačije, ali o tome ćemo pisati drugom prilikom.

Fileri se koriste i za povećanje volumena, kao i za podizanje obraza, brade, popunjavanje vilice, slepoočnica ili punjenje tankih usana. Prednost ovih tretmana je što su brzi i laki, a ne predstavljaju previše invanzivnu metodu.

Ne koriste se svi fileri za lice u svakoj situaciji i na svakome. Najbolje je da idete kod sertifikovanog dermatologa ili plastičnog hirurga koji prolaze kroz posebne obuke i donekle im prepustite da daju svoju sugestiju kako da vam lice zadrži što prirodniji izgled.

Fileri za lice i komplikacije

Sve što koristite, pa makar bilo i sredstvo za umivanje, ima i moguće loše efekte po kožu i zdravlje. Isto je i sa filerima za lice. Može postojati rizik od alergijske reakcije i formiranja izbočina ispod kože. Nekada se dešava i blaga plavičasta promena koja je poznata kao Tindalov efekat i može trajati i do nekoliko meseci, ako se ne sanira. U veoma retkim slučajevima može doći do većih komplikacija kao što su paraliza nerva, ožiljci i drugo, ali to je veoma retko i zavisi od toga kod koga radite ove tretmane.

Savet je da UVEK i ISKLJUČIVO idete kod lekara specijaliste i da ni ne pokušavate da ovakve tretmane radite u kozmetičkim salonima.

Fileri za lice sa hijaluronskom kiselinom
šta su fileri za lice

Fileri za lice sa hijaluronoskom kiselinom su najpopularnija vrsta i reklo bi se da se oni najviše i koriste. Međutim, i među njima postoje razlike. Neželjeni efekti upotrebe ovih filera su retki, a mogu da uključuju blago crvenilo ili modricu na mestu injekcije i blagi otok. Privremeno se mogu pojaviti i male izbočine.

Neka istraživanja sugerišu da ponovljene injekcije mogu da pomognu da se stimuliše prirodna proizvodnja kolagena, što će pomoći da se smanji broj bora, a postoje i dokazi da je vremenom potrebno manje filera da se postigne isti efekat. (Izvor: PubMed)

Kod nas se najčešće koriste neki od filera: Juvederm ili Restilane, ali postoje i druge vrste.

Kolagen fileri za bore

Prvi fileri za bore su bili od prečišćenog kolagena uglavnom ekstrahovanog iz krava. (Izvor: WebMD) Ovi fileri su bili kratkotrajni i počinjali su da se raspadaju već nakon mesec dana, a postojala je i veća stopa alergijskih reakcija. Unapređeni načini obrade kolagena su pomogli da se ovo sanira, ali se sintetički oblici kolagena čine sigurnijim i korisnijim. Rezultat ne traje dugo, ali deluju veoma prirodno. Telo prirodno razgrađuje ovaj ubrizgani kolagen, pa je potrebno odlaziti na tretmane dva do četiri puta godišnje.

Drugi fileri za lice

Osim ove dve vrste, postoje i druge vrste filera za lice kao što su sintetički i autologni. Sintetički nisu povezani ni sa čim što se prirodno nalazi u koži, mogu izazvati iste neželjene efekte kao i ostali. Njihova prednost je dugotrajni efekat, ali imaju veće šanse da izazovu neželjeni efekat i moraju se uklanjati hiruškim putem.

Autologni fileri za lice su najčešće korišćeni i predstavljaju korišćenje spostvenih masnoća koja se hiruški prethodno uklanja sa butina, stomaka ili zadnjice, zatim tretira i ubrizgava. Sastoje se prvo iz procedure uklanjanja masti, a onda i njenog aplikovanja. Obe procedure se obavljaju prilikom jedne posete. Obzirom da je to masnoća iz vašeg tela, nema mogućnosti alergijske reakcije. Rezultati su polutrajni.

Injekcije plazme koja je bogata trombocitima su još jedan tip autolognih filera za bore. Krv se vadi iz vene, tretira i ubrizgava u lice, a efekat traje od 12 do 18 meseci. Rizici su slični kao i kod ostalih u vidu moguće modrice, crvenila i otoka neko vreme posle intervencije.

Šta još treba da znate pre nego što se odlučite za filere?

Fileri za lice su jedna od najsigurnijih procedura koja se danas koristi, ali postoje neke stvari koje možete da učinite da tretman bude efikasniji i bezbedniji:

fileri za lice
  • Rukovodite se stručnošću, preporukama i poverenjem u lekara, a ne cenom. Nemojte rizikovati sa svojim licem.
  • Nikada ove procedure nemojte raditi u salonima i ako niste sigurni da je dermatolog ili estetski hirurg sertifikovan (da, obavezna je obuka i za lekare).
  • Ovi tretmani se nikada ne rade ni u hotelima ili odmaralištima, već isključivo u ordinaciji.
  • Nemojte nabavljati filere za lice koji nemaju sertifikat o redovnom uvozu i zdravstvenoj ispravnosti koji je odobrila nadležna ustanova. Zahtevajte od lekara da pogledate odobrenje pre nego što ubrizgate filere.
  • Svakodnevno koristite kremu sa visokom zaštitnim faktorom od sunca kako bi izbegli pojavu fleka i pega, ali i zaštitili svoju kožu od štetnog uticaja izlaganju suncu.

Objavljen: 23. septembar 2022. godine, ažuriran: 26. jun 2023. godine

Reklame
Izvor
PubMedPubMedPubMed

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button