fbpx
Mojih 5 minutaStil Života

10 načina kako prekinuti zavisnost od mobilnog telefona

Postoji više aplikacija koje mogu da vam pokažu koliko dnevno koristite telefon, te možete da procenite i da li postoji zavisnost od mobilnog telefona. Čak i kada ne mislite da previše vremena provodite uz telefon, može se dogoditi da vas brojke šokiraju.

Oko polovine vlasnika mobilnih telefona u SAD-u proverava svoje uređaje nekoliko puta u toku jednog sata, uključujući 11% onih koji telefon proveravaju svakih par minuta i 41% onih koji ga proveravaju nekoliko puta na sat pokazalo je istraživanje Galupa. Oko 20% stanovnika SAD-a svoje telefone proverava jednom u sat vremena i 28% ređe od toga.

Kako da smanjite upotrebu mobilnog telefona, bilo da je koristite za društvene mreže ili čitanje novina, ako vi smatrate da je to preterano?

Kako prekinuti zavisnost od mobilnog telefona?

1.      Isključite obaveštenja

Uglavnom nije potrebno da vas telefon obaveštava o svakoj poruci i promeni koja se dešava na društvenim mrežama ili mejlu. Lakše ćete prestati da svaki čas gledate u telefon, ako vam obaveštenja ne budu stizala. Moguće je i da ćete se osećati bolje i produktivnije ako budete telefon proveravali u etapama, a ne konstantno.

Ako vam je važno da uvek odmah dobijete poruku od deteta ili supruga, onda podesite telefon tako da za njihove poruke dobijate obaveštenja.

2.      Stavite gumicu na telefon

Možda vam zvuči čudno, ali gumica preko telefona će vam biti podsetnik kada mahinalno krenete da prevučete telefon, a da niste ni svesni da ga aktivirate. Ako imate veliki problem sa zavisnošću, ne bi čudilo ni da se vremenom naviknete da ignorišete gumicu. Ali svaki put kada je vidite na telefonu zapitajte se da li je zaista potrebno da provedete 45 minuta skrolujući nešto što vas zapravo čak i ne zanima.

3.      Kupite budilnik

Često je izgovor da nosite mobilni telefon sa sobom to što koristite alarm na njemu. Kupite budilnik i neće biti potrebe da na spavanje odlazite sa mobilnim telefonom i gledate pred spavanje ili ujutru čim se probudite. Pročitajte i:

4.      Odreknite se telefona na jedan vikend ili bar par sati

Probajte da jednom od petka do ponedeljka provedete vreme sa ugašenim telefonom. Stručnjaci kažu da je ovo odlična vežba da se odviknete loše navike stalne upotrebe i pronađete nove i zdravije načine kako da provedete vreme i šta da radite. Možete probati i sa lakšom verzijom da samo odgovorite na poruke i pozive a ostalo ne proveravate.

Odredite vreme kada se u kući neće koristiti tehnologija i mesto gde će svi ukućani držati svoje mobilne telefone za to vreme. To će možda biti sat vremena posle podne ili nedeljom. Možete da igrate karte, razgovarate ili nešto radite zajedno.

5.      Planirajte vreme bez telefona

Probajte da ispunite vreme jednostavnim stvarima poput odlaska u šetnju, igranja sa decom i čitanjem knjige. Nemojte postavljati slike na društvenim mrežama, preskočite i da se slikate uopšte, ma kako vam kućni ljubimac u tom momentu delovao slatko. Pozovite prijatelje da se nađete na kafi ili džogirajte.

6.      Napravite zone bez upotrebe mobilnog tefefona

Da biste smanjili zavisnost od mobilnog telefona, najbolje je da odredite zone u kojima nećete koristiti telefona. Na primer, nikada ga ne unosite u kupatilo i spavaću sobu, ne korisitite ga za vreme sastanaka i tokom igre sa decom. Kada budete dodavali zonu po zonu, idealno na svakih nedelju do dve novu, primetićete da se ukupno vreme provedeno na telefonu drastično smanjuje.

7.      Opcija „Ne uznemiravaj“

Neki pametni telefoni imaju podešavanje koje omogućava da ograničite upotrebu određenih aplikacija tokom dana. Recimo možete da ograničite obaveštenja i pozive samo na određeni deo dana. Tokom noći gasite mobilni telefon, osim ako ne očekujete važan poziv, poput poziva deteta koje nije kod kuće.

Podesite na telefonu ograničenje aplikacija tako da se zaključaju posle izvesnog vremena korišćenja.

8.      Obrišite suvišne aplikacije da prekinete zavisnost od mobilnog telefona

Višak aplikacija, nesređene slike i bespotrebni mejlovi koji vam stižu oduzimaju puno vremena. Odjavite se sa svih mejlova za koje ne želite da vam obaveštenja stižu dnevno ili nedeljno, odvojite vreme da obrišete bespotrebne fotografije i da ih sortirate. Ma koliko vam se činilo da će trebati vremena da ovo uradite, kasnije će vam biti neuporedivo lakše da funkcionišete.

Igrice su napravljene tako da se uvek vraćate po još i da traže da stalno budete prisutni, a isto je i sa društvenim mrežama. Obrišite sve aplikacije koje je moguće da uklonite, osim poziva, poruka i mejlova. Društvene mreže proveravajte sa računara.

9.      Razgovajte uživo sa ljudima

Ako se družite sa ljudima, veća je verovatnoća da će vam telefon dobar deo večeri biti u tašni ili džepu. Dok šetate ili ste okupirani nečim takođe nećete koristiti telefon.

10.  Zamenite telefon za „običan“

Na kraju krajeva, ako baš ni sa čim ne uspete, neko vrmee se odreknite android telefona i vratite se na stare na kojima postoji mogućnost samo javljanja i slanja sms poruka. Možda vam zvuči nemoguće, biće teško prvi dan, ali kada shvatite koliko ste manje vremena potrošili i koliko vam je ostalo za druge aktivnosti, bićete zadovoljni.

zavisnost od mobilnog telefona
Zavisnost od mobilnog telefona

Pročitajte: Nove vrste zavisnosti – ovo je 10 najčešćih

Literatura:
  1. Help Guide: Smartphone Addiction – https://www.helpguide.org/articles/addictions/smartphone-addiction.htm
  2. Addiction Center: Phone Addiction – https://www.addictioncenter.com/drugs/phone-addiction/

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button