fbpx
Mentalno zdravljeMojih 5 minuta

Zašto treba opraštati drugima sa psihološkog aspekta

Nekada smo veoma povređeni i opraštanje nije lako. Bez obzira o kome je reč. Nećemo se osvrtati na to da religija govori o tome da treba praštati, već zašto treba opraštati drugima zbog sopstvenog mentalnog zdravlja. Bez obzira da li vas je neko iznervirao na poslu, u saobraćaju, kod kuće. Možda vas je neko opsovao ili vas je supružnik izdao. Oproštaj nije lak, ali je za nas same lekovit.

zasto treba oprastati drugima

Zašto je opraštanje izazov?

Ponekad se oproštaj meša sa odobravanjem onoga što je neko drugi učinio. Ljudi teško razumeju razliku između ove dve stvari i onda je opraštanje veliki izazov. Treba da napomenete da vi taj postupak i dalje ne odobravate, ali ste rešili da oprostite.

Treba opraštati drugima, ali to nije uvek lako, ako nam je ta osoba nanela nepravdu i ne zaslužuje oprost. Možda ćete imati utisak kao da puštate te osobe da se izvuku bez kazne i to osećanje je potpuno razumljivo.

Setite se uvek da treba opraštati drugima zato što nam to omogućava da oslobodimo vezu koju smo imali i krenemo napred sa njima ili sami.

Zapamtite da oproštaj više znači onome ko prašta nego onome kome je oprošteno. Ako imamo neka nerešena posla i ne želimo da oprostimo, sami ostajemo zaglavljeni, nekada i godinama, u nečemu što nam ne prija i ne krećemo napred.

Opraštanje je izazovno i zbog toga što je teško prepustiti se onome što se dogodilo i prihvatiti da se neko ponašao neprihvatljivo. Treba vremena da se i sami oslobodimo besa zbog cele te situacije.

zasto treba oprostiti drugima 2

Zašto treba opraštati drugima?

Opraštanje je dobro za vas, za vaše mentalno zdravlje, ali i vaše srce. Ovo je bukvalno tačno jer je jedna studija iz 2017. godine pokazala da je opraštanje izvor manjeg stresa i boljeg mentalnog zdravlja. Povećanje opraštanja je, prema istraživanju, dovelo do smanjene izloženosti stresu, boljem fizičkom i mentalnom zdravlju. Izvor: Oxford Academic

Brojna druga istraživanja pokazala su da oproštaj kod učesnika studija vodi do mentalnog blagostanja i poboljšanja odnosa sa drugima, kao i duhovnog rasta i identifikovanja svrhe u životu. Emocionalno opraštanje je veoma važno za naš lični rast.

Opraštanje je dobro za naše fizičko i mentalno zdravlje. Ono nam omogućava da ne stagniramo, već da napredujemo i idemo dalje. Imajte na umu da zadržavanje ljutnje i besa samo šteti vašem zdravlju.

zasto treba oprostiti drugima

Kako nekome oprostiti?

Opraštanje nije uvek lako, ali može da bude lakše ako ispravno razmišljate. Prvo imajte na umu da to radite za sebe, kako biste prekinuli emocionalnu povezanost sa onim što se dogodilo. Podsetite sebe da će vas to pogurati napred dok toj osobi omogućava da ostane u prošlosti ili pak krene sa vama napred. Meditacija, molitva i pisanje dnevnika mogu vam pomoći u olakšavanju oproštaja, kao i odlazak na psihoterapiju.

Objavljen: 15. mart 2023. godine, ažuriran: 18. mart 2023. godine

Reklame

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button