fbpx
Mojih 5 minuta

Organizacija dana mame – saveti (VIDEO)

Organizacija dana mame je veoma često pravi izazov. Zapravo uvek je izazov u nekoj životnoj fazi. Do sada nismo praktikovale da pišemo tekstove koji su tipičan blog, te se svode na lično iskustvo koje nema naučnu pozadinu. No, kako su često saveti stručnih lica vrlo individualni i ne funkcionišu uvek i za svakoga, rešile smo da ipak damo neke svoje smernice. Naše viđenje i saveti su daleko od  stručnih, a neće sigurno ni svima biti od koristi, ali možda ćete nešto uspeti da iskoristite.

Organizacija dana mame – Svako dete i svaki dan je novi izazov

Ono što smo mi, same konstatovale, jeste da sa jednim detetom zaista ne znaš koliko zapravo imaš vremena, ali ti je jasno koliko si pre dece imao vremena. Isto tako, kada dobiješ drugo dete, shvatiš da si zapravo pre toga itekako imao lufta, te se ista situacija dešava i sa trećim.

Ali, valjda je prirodno da uvek mislimo da u sadašnjem trenutku funkcionišemo punim kapacitetom, jer je to ono što najbolje i jedino znako tada. Tek sa proširenjem obaveza, shvatamo da nam je pre bilo lakše. Zapravo, vrlo slična komparacija onoj kada u narednom razredu listate udžbenike, a iz prethodnog vam odjednom sve deluje prelako.

Još jednom ponavljamo, da nam ne zamerite. Ovo neće biti struka, ni stručni saveti. Već saveti dve mame koje su zaposlene, ima troje, odnosno petoro dece (uzrasta od tri do 10 godina) i osim muževa nemaju eksternu pomoć u vidu dadilja ili žene koja povremeno čisti i slično.

U ovom videu smo se predstavile, a u nastavku ćemo vam pisati, odnosno pričati taksativno o aspektima organizacije jedne mame. Kada smo na našoj Instagram stranici više puta postavljale pitanja o tome šta želite da snimamo, apsolutni rekorder su bila pitanja tipa: kako skuvati ručak uz bebu, kada stižete da imate vreme za sebe, kada sve postići, da li kuvate, kada čistite, kako se posvetiti svakom detetu?

organizacija dana mame

Organizacija dana mame – VREME ZA SEBE

Prvi u nizu videa koji smo snimile jeste na temu vremena za sebe jer je upravo to ono što mame ostave na poslednjem mestu, a nama se čini da iako su deca prioritet, posebno beba u prvoj godini nikako ne smemo da zaboravimo sebe, kako bi i deci bile dobre.

Pričale smo o tome kada smo nalazile vreme za sebe sa bebom do godinu dana, ali i šta su nam bili prioriteti i kako se vreme koje možemo za sebe da odvojimo menjalo. U videu možete pogledati šta su sve naši saveti.

 

Organizacija – PRANJE, SUŠENJE I PEGLANJE VEŠA

Drugi video o organizaciji snimile smo vezano za pranje, sušenje i peglanje veša. Imamo različite metode i izbore. Jedna koristi mašinu za sušenje, druga ne, a peglanje smo svele na minimum. Sve detaljno o tome kada uspevamo i koje cake koristimo imate u videu.

Organizacija – POSAO OD KUĆE

Jedna od tema na koju zaista obe imamo iskustva preko 10 godina jeste posao od kuće uz jedno, dvoje, troje, a Milena i četvoro, odnosno petoro dece. O tome koje su prednosti, mane i kako smo se organizovale više u ovom videu.

Autori: Milena Kostić i Tamara Petković

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker