fbpx
Mojih 5 minuta

Kako razbiti monotoniju porodiljskog odsustva

beba sedi

Avanture sa bebom   Beba je stigla, svi su uzbuđeni, sve je novo i zanimljivo. Po malo stresno i zamarajuće, naročito ako se beba često budi noću. Ali, kako odmiče vreme tokom porodiljskog odsustva i bebine prve godine, stvaraju se neke rutine koje odgovaraju i mami i bebi (bebe obožavaju rutinu!), ali zbog kojih možete da se osećate monotono i pored sreće koju vam svakodnevno novi član unosi u dom. Buđenje, hranjenje, presvlačenje, šetnja, spavanje, igra, i tako u krug. I da ne zaboravimo: spremanje ručka, spremanje kuće, pranje, peglanje…

Kako da vreme sa bebom postane zanimljivije?

Planirajte!

Samo od sebe ništa se neće promeniti. Razmislite koje su to aktivnosti koje možete da uvedete, a koje vam usput ne donose previše stresa i ne zahtevaju mnogo truda – na sav posao koji imate, potrebne su vam odmarajuće aktivnosti. Jedan nov izazov dnevno biće sasvim dovoljan, pa čak i onaj najmanji. Na primer, sutra možete sa bebom u kolicima otići dalje nego inače u potragu za novim parkom. Možete li zajedno da napravite “uradi sam” igračku i izigrate se? Internet je prepun predloga. Ponesite u park kesicu sa hranom za ptice. Napravite piknik na obližnjoj zelenoj površini – treba vam ćebence, nekoliko igračaka, flašica sa osveženjem, a možda i neka hrana. Trava, cveće, ptičice i prolaznici samo su dopunska zanimacija. Ako je baš vruće, ponesite flašu-prskalicu za vodu, biće još zabavnije. Možda čak i slikovnicu? Možda možete zajedno da zasadite cveće ili zrno pasulja koje ćete posle svakodnevno gledati kako raste, meriti i zalivati? Kupite duvaljku za balončiće od pene, ona vam garantuje sate zabave… Predloga ima bezbroj, a vama svakog dana treba samo jedan.

Nova poznanstva

Porodiljsko odsustvo može biti pomalo samački period, pogotovo kad prođe nekoliko meseci od rođenja bebe. Prijateljice bez dece nastavljaju svoj brzi život, a sa onima koje imaju decu mnogo je teže usaglasiti vreme i mesto druženja. Ali, parkovi su prepuni mama sa decom. Možda ne volite da se družite sa mamama u parku? Sasvim sigurno bar polovina njih isto razmišlja. Internet zajednice za mame, baš kao što je Demetrin forum, takođe mogu biti lepo mesto za druženje i razmenu informacija i ideja.

Vreme za vas

Ništa lakše reći, a ništa teže uraditi. Kako da pronađete vreme za sebe? Ponekad vrlo teško. Ima jedan trik koji se često pominje, “zvuči šašavo”, ali zaista pomaže. Ustanite pre vaše bebe. Makar to bilo i 10 minuta ranije, tišina, mir i vruća kafa zaista mogu da pomognu da dan otpočne na pravi način. To je i savršeno vreme za planiranje aktivnosti sa bebom. Pomenimo još i da je nužno da ponekad staranje o bebi na sat ili dva prepustite mužu, majci, prijateljici, svekrvi… i pozabavite se svojim izgledom, pročitate knjigu ili magazin, odgledate film ili jednostavno sedite u tišini. 

Hobi

Hobi? Šta je to? Recimo da je to ono čime ste se bavili u slobodno vreme pre nego što se beba rodila (sećate li se toga?). Jasno je da više tog vremena nema, ali dajte sve od sebe da ne zapustite ono što izistinski volite, makar po malo, po nekad.

Avanture

Zašto ne biste doneli odluku da jednom mesečno imate avanturu za pamćenje? Sa bebom to svakako neće biti skakanje sa bandžijem, ali ukoliko imate mogućnosti, idite u zoo vrt, na bazen, na izlet, posetite neki festival, muzej, salaš… To može biti vikend akcija koja uljučuje i druge ukućane i prijatelje.

 

 

 

 

 

 

 

Save

Reklame

Related Articles

Back to top button