fbpx
ModaStil ŽivotaVenčanje

Bela venčanica i njen istorijat

Bela venčanica nije oduvek bila uobičajena, a u nekim kulturama poput Indije ili Kine, neveste nose odeću drugih boja poput crvene koja je simbol sreće. Čak se može reći da tradicija bele venčanice spada u noviju modu, kada je istorija u pitanju.

Kada se pojavila bela venčanica?

Kornelija Pauel, bivša urednica Voga i poznavac istorije mode i venčanja kaže da su se vremena menjala i  donela modu belih venčanica. Ona je autor eseja o vindzorskim nevestama i jednog o venčanju princeze Dajane.

Tokom prethodnih vekova, brakovi su veoma često bili ugovoreni, kada se radilo o porodičnim vezama, poslu i politici. Retke su prilike da je postojala ljubav pre braka, a slavlja su bila rezervisana za plemstvo. Venčanice svoje korene vuku iz kraljevskih porodica jer je samo u bogatijim slojevima uopšte bilo mogućnosti za posebnu haljinu.

Postoje svedočenja o tome da su Rimljani, Grci i vladari u drevnom Egiptu nosili belo platno za posebne prilike, za venčanje se jednostavno nosilo ono najbolje što možete da obučete.

zasto je bela vencanica

Prva bela venčanica

Prema istorijskim zapisima, prva bela venčanica je nošena 1406. Godine, kada se Filipa iz Engleske udala za Erika Pomorjanskog i tako postala kraljica Danske, Norveške i Švedske. Međutim, prva koja je uvela moderan koncept sadašnje bele venčanice jeste kraljica Viktorija na svom venčanju 1840. godine sa princom Albertom.

“Ako ste želeli da istaknete svoje bogatstvo na venčanju, tradicija pre Viktorije je bila da budete što je moguće uočljiviji, a zlato i srebro su smatrani posebnim bogatstvom”, ističe Kornelija.

Kraljevska venčanja koja su promenila modu – zašto su venčanice bele?

Kada je sa samo 18 godina Viktorija krunisana, nosila je luksuznu haljinu sa crvenom, zlatnom i krznom hermelina. Međutim, tri godine kasnije, mlada kraljica Viktorija je iz ljubavi prema svom tadašnjem vereniku odlučila da njen izgled na venčanju bude skroman. Time je želela da se on bolje oseća. Za venčanje je odabrala belu čipkanu haljinu, a na glavu umesto krune venac od voštanih cvetova. Prikaz ovog venčanja je dobro predstavljen u seriji “Viktorija”, koja govori o životu kraljice.

Kornelija Pauel navodi: “Bila je nevesta svog supruga, a ne kraljica koja se udaje za nekog nižeg statusa. Započela je tradiciju ljubavi.”

Možda ova promena ne bi zaživela da se Viktorija nije udavala u jeku promena, kada je industrijska revolucija bila na vrhuncu. U Engleskoj je tada postojala rastuća srednja klasa, željna da prikaže svoje bogatstvo, a modu su preuzeli od svoje mlade kraljice čije su slike sa venčanja bile prikazane u svim novinama.

Kraljica Viktorija je u bele venčanice obukla i svoje ćerke, kao i svoju snaju Aleksandru, koja je posle nje postala kraljica. Tako je kraljevska porodica postala začetnik belih haljina na venčanjima. (Izvor: Brides)

Queen Victoria, 1847 u beloj venčanici
Kada su bele venčanice postale široko rasprostranjene?

Bez obzira što je kraljica Viktorija ta kojoj možemo zahvaliti na belim venčanicama, one su počele da se koriste u velikoj meri tek posle Drugog svetskog rata. Zapravo, tek šezdesete i sedamdesete su proslavile bele venčanice. Pedesetih je konzervativna moda ograničavala čak i svadbene izbore, međutim naredne dve decenije su bile sinonim za opuštenost, a bele haljine su predstavljale staru eru kojoj su se ljudi vraćali. Šezdesetih su pantalone postale uobičajene u oblačenju žena, a bela haljina za venčanje je predstavljala deo svečanog rituala.

Danas je venčanica mešavina tradicije i mode. Izbor je šarolik, a stilovi koji se oponašaju različiti. Neke buduće mlade biraju široke venčanice, nalik na princeze. Drugima se više dopada “sirena” kroj. Sve češće viđamo i žene koje na žele da to bude bela venčanica, već beli kombinezon. Ovo je haljina koja se oblači samo jednom, pa se buduće neveste trude da je brižljivo odaberu. Bilo da je od satena, čipke, klasična ili moderna, kako nam se čini, bela venčanica će još dugo biti popularna među populacijom.

bela vencanica
Bela venčanica je najuobičajeniji odabir za venčanje

Pročitajte još:

Objavljen: 26. januar 2021. godine, ažuriran: 11. septembar 2023. godine

Image by 明辉 李 from Pixabay, Michael Gaida from Pixabay

Reklame

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button