fbpx
Običaji i proslaveObrazovanje i usavršavanjeStil Života

10 saveta da novogodišnje odluke ne budu zaboravljene

Mnogi donose novogodišnje odluke i prave planove za godinu koja je došla. Pre toga je najbolje i da sumiraju šta su to u prošloj uspeli da urade. Međutim, glavni „kamen spoticanja“ je pridržavanje zadatih ciljeva. Ništa ne znači spisak koji ćete napraviti, ako se nećete pridržavati vrlo brzo nijedne novogodišnje odluke.

Saveti da ne odustanete od novogodišnje odluke ili više njih koje ste doneli

novogodisnje odluke 3
 1. BUDITE REALNI – Kada sastavljate spisak koje novogodišnje odluke želite da ostvarite, budite realni u planovima. Nema svrhe da planirate, bar ne ove godine, da putujete na mesec, a verovatno ni da planirate put oko sveta. Ciljevi treba da budu ambiciozni i lestvicu više od pređašnjih, ali nemojte ići predaleko i biti nerealni. Na primer, čak ni odluka da više nikada ne jedete brzu hranu nije realna, ali je ok da težite zdravijoj ishrani.
 2. PLANIRAJTE – Novogodišnja noć, a često ni prvi januar nisu dobro vreme za planiranje, jer ste tada obično u većoj euforiji i preteraćete sa planovima i mogućnostima koje verovatno nisu realne. Posebno ukoliko već neko vreme niste o svemu razmišljali, onda će odluke biti i ishitrene. Najbolje je da svoje novogodišnje odluke ostavite i na tenane planirate tokom čitavog januara i recimo proglasite neki dan u januaru ili 1. februar za vreme kada startujete. Druga opcija je da ste na njihovom planiranju radili već tokom decembra, pa sada samo startujete.
 3. NAPIŠITE SVOJ PLAN – Ne samo da vam je potrebna lista odluka, već i plan kako da to ostvarite. Ukoliko dobro ne razradite ideje, ne možete očekivati ni da budete uspešni u sprovođenju. To je kao da počnete da gradite kuću bez plana ili krenete na letovanje, a ne znate čak ni gde biste i da li imate gorivo. Ovo može uključivati i, recimo, vreme kada želite da vežbate, kojim danima i koju vrstu treninga. Kada je posao, odnosno dodatni posao u pitanju, obavezno napišite i vreme potrebno za to. Ukoliko planirate nešto za šta će vam trebati 60 i više radnih sati nedeljno, bez odmora i pauza, velika je verovatnoća da ćete odustati.
 4. NAPRAVITE I ZA I PROTIV LISTU – Kada već pravite planove, trebalo bi da napravite i ovu vrstu liste. Ona vam može pomoći da uvidite koje odluke su vam ispravne i koje su ono što zaista želite. Pomoći će vam da uvidite prednosti i ojačate motivaciju.
 5. NAGRADITE SEBE – Dozvolite sebi male nagrade tokom puta da postignete svoj cilj. Ovo ne znači da treba svaki čas da imate dan nezdrave hrane, pojedete celu čokoladu ili napravite minus na kartici koji nećete lako nadoknaditi. Međutim, neko sitno zadovoljstvo poput komada šminke ili odlaska u bioskop je prava stvar.
 6. PRIČAJTE O TOME ŠTA SU VAŠE NOVOGODIŠNJE ODLUKE – Nemojte čuvati svoje odluke kao tajnu. Uključite svoju porodicu i prijatelje u nju. Lakše ćete postići ciljeve, ako oko sebe budete imali podršku. Ljudima kojima je stalo do vas biće drago da vam pomognu u promeni navika, posebno ako se radi o vašem zdravlju.
 7. NEMOJTE SE MUČITI I KAŽNJAVATI – Neće uvek biti moguće da se držite svoje novogodišnje odluke. Možda ćete morati da napravite neki kompromis. Nemojte biti ni previše samokritični ni opsednuti greškama. Ništa od toga vam neće pomoći u vezi sa napretkom. Radite najbolje što možete, dan po dan, a kada budete sumirali stvari, videćete koliko ste napredovali od početka.
 8. PRATITE SVOJ NAPREDAK – Praćenje napretka će vam pomoći kada je pridržavanje novogodišnje odluke koju ste doneli u pitanju. Zabeležite svoj napredak i uspehe koji su na putu do krajnjeg cilja. Upravo taj put kojim idete je vaš život, a ne sam cilj koji želite da dostignete. Lakše je da svoj plan podelite na više manjih ciljeva. Vodite dnevnik vežbanja, ishrane, poslovnih zadataka, učenja novih veština…
 9. ULOŽITE TRUD – Morate biti svesni da bez obzira što ne treba sebe da kažnjavate za neuspeh ili modifikaciju plana, ali ipak za sve morate uložiti trud. Za svaku novu naviku potreban je bar 21 dan da biste je usvojili. Ne očekujte uspeh preko noći i da odmah želite to da radite. Tek nakon pola godine, navika će postati deo vaše ličnosti.
 10. NASTAVITE I NE ODUSTAJTE – Nekada ćete nailaziti na brojne poteškoće na putu ostvarenja svog cilja. No, ne dajte da vas to obeshrabri. Nastavite da pokušavate i nemojte očajavati. Dajte sebi par sati da se presaberete, a onda nastavite dalje. Nema razloga da još neke novogodišnje odluke zapravo donesete kasnije tokom godine.
novogodisnje odluke 2

Koliko ljudi se drži svoje novogodišnje rezolucije?

U Švedskoj su sprovedena istraživanja (Izvor: PlosOne) u vezi sa novogodišnjim odlukama, koja su pokazala da su ciljevi učesnika:

 • 33% vezani za fizičko zdravlje,
 • 20% učesnika je želelo da izgubi telesnu težinu,
 • 13% ciljeva je vezano za promenu navika u ishrani,
 • 9% za lični rast, a
 • 5% za mentalno zdravlje ili kvalitetniji san.
novogodisnje odluke

Važan je i pristup ciljevima, odnosno kako ste formulisali novogodišnje odluke. Novogodišnje rezolucije koje formulišete u pozitivnom duhu imaju više šanse da ih se pridržavate, od odluka koje počinju negacijom.

Istraživanja su to potvrdila jer je težnja da se jede više voća uspešna u 59%, dok je odluka da se ne jedu slatkiši uspešna u samo 47% slučajeva.

Reklame
Izvor
VeryWellPlosOne

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button