fbpx
ČišćenjeStil Života

Čišćenje i organizacija: Kako održati red u domu

Malo ko voli čišćenje i organizacija je ključna kako bi se što manje vremena gubilo tokom nedelje na pospremanje i održavanje reda u domaćinstvu. Užurbani ritam savremenog života često ostavlja malo vremena za održavanje reda u domu. Međutim, čišćenje i organizacija prostora ne samo da stvaraju prijatan ambijent, već i doprinose opštem osećaju blagostanja.

Čišćenje i organizacija

Ovo su neki od osnovnih koraka koji mogu doprineti da zadržite dobru organizaciju i prostor koji je prijatan za boravak:

 • Planirajte redovno čišćenje – Osnovni korak ka održavanju reda u domu je redovno čišćenje. Kreirajte raspored čišćenja koji odgovara vašem životnom stilu. Svaki dan odvojite nekoliko minuta za brze poslove, poput brisanja prašine ili usisavanja. Takođe, planirajte dubinsko čišćenje prostorija barem jednom nedeljno.
 • Organizujte stvari po kategorijama – Razvrstajte svoje stvari po kategorijama kako biste olakšali pronalaženje i održavanje reda. Na primer, grupišite odeću, obuću, knjige i druge predmete slične namene. Koristite kutije, korpe ili police kako biste održali svaku kategoriju urednom.
 • Investirajte u organizacione rešenja – Koristite kutije, korpe, police i druge organizacione rešenja kako biste održali stvari na svom mestu. Investiranje u odgovarajuće organizacione proizvode može značajno olakšati održavanje reda u domu.
ciscenje 5
Foto: Canva/Demetra

Kakva mala organizaciona rešenja prostora su najbolja?

Organizacija prostora igra ključnu ulogu u održavanju reda i stvaranju funkcionalnog i estetski prijatnog doma. Evo nekoliko organizacionih rešenja koja se često smatraju efikasnim:

 • Police: Postavite police duž zidova kako biste stvorili dodatni prostor za knjige, ukrase, i druge sitnice.
 • Police sa korpicama: Dodavanje košarica na police pomaže u organizaciji manjih predmeta, poput igračaka, šala ili sitnica koje se lako gube.
 • Plastične kutije: Idealne za odlaganje sezonske odeće, obuće, ili drugih stvari koje se ne koriste svakodnevno.
 • Kontejneri: Koristite providne kontejnere kako biste lako videli šta se nalazi unutra, što olakšava pronalaženje stvari.
 • Ostava: Koristite ostavu za odlaganje kuhinjskih aparata, zaliha hrane i drugih stvari koje ne želite da budu izložene.
 • Ormarić sa više polica: Pomaže u organizaciji posuđa, čaša, i drugih kuhinjskih potrepština.
 • Viseći organizatori za vrata: Savršeni za odlaganje cipela, toaletnih potrepština ili kancelarijskog materijala. Uštedeće prostor na podu.
 • Viseći organizatori za garderober: Pomažu u organizaciji odeće, šešira, ili čak torbi.
 • Magnetna tabla: Idealna za organizaciju radnog prostora. Možete koristiti magnete kako biste prikačili beleške, slike ili radne alate.
 • Modularni sistemi: Omogućavaju vam prilagodljivo organizovanje prostora, prilagođavajući se vašim promenljivim potrebama.
 • Mobilne police: Ove police možete lako pomerati po potrebi, što ih čini praktičnim za različite prostore.
 • Kuke: Koristite ih za odlaganje ključeva, torbi, peškira ili drugih stvari koje želite da budu lako dostupne.
 • Držači: Za organizaciju alata, kuhinjskih noževa, ili četki.
 • Organizatori za pribor: Razdelite fioke kako biste organizovali pribor za kancelariju, šminku ili kuhinjske alatke.
 • Vakuumske kesice za skladištenje odeće: Idealne za odlaganje sezonske odeće jer vakuumske kesice smanjuju prostor koji zauzima odeća.
ciscenje 5

Prilikom organizacije prostora, važno je razmotriti funkcionalnost i estetiku. Kombinovanje različitih organizacionih rešenja može vam pomoći da maksimalno iskoristite prostor i održavate red u svakoj sobi vašeg doma. Sada mnoge radnje nude raznorazne kutije za odlaganje, počev od plastičnih, pletenih, kartonskih, kutija od platna ili metalnih. Možete ih lako prilagoditi svom prostoru.

 • Uključite celu porodicu – Održavanje reda u domu je timski poduhvat. Uključite sve članove porodice u čišćenje i organizaciju. Dodelite odgovornosti svakome, uključujući decu, kako biste zajedno održavali čist i uredan prostor.
 • Minimalizam je ključ – Razmislite o principima minimalizma prilikom organizacije doma. Oslobodite se nepotrebnih stvari koje samo zauzimaju prostor. Donirajte ili prodajte stvari koje ne koristite. Manje stvari znače manje nereda.
 • Redovno bacajte nepotrebne stvari – Pravilo “ako ne koristite, bacite” je ključno. Periodično pregledajte svoje stvari i eliminisati one koje nisu neophodne. Ovo će vam pomoći da održite prostor urednim i organizovanim. To ne znači da doslovno treba sve da bacite, već da prosledite onima kojima je potrebnije stvari koje imaju upotrebnu vrednost.
 • Postavite rutinu čišćenja – Razvijte dnevnu i nedeljnu rutinu čišćenja koja će vam pomoći da održite red u domu. Dodelite određene dane za čišćenje određenih prostorija ili zadataka kako biste sprečili gomilanje nereda.

Kako uspostaviti rutinu čišćenja?

Planiranje rasporeda čišćenja i uspostavljanje rutine ključni su koraci u održavanju reda u domu. Evo nekoliko koraka koji vam mogu pomoći da organizujete svoje vreme i efikasno održavate čistoću:

1. Odredite vreme koje vam odgovara da odvojite prema svom rasporedu – za nekoga je to posle posla, pre škole, posle treninga, subotom, jednom mesečno veliko spremanje…

2. Definišite šta je neophodno za završite danas, šta je ono što možete tokom nedelje, a šta se radi samo periodično.

3. Razvrstajte zadatke po danima – na primer: koji dan u nedelji temeljno čistite dom, odnosno koji dan u mesecu.

4. Podelite zadatke sa ukućanima, ako ne živite sami – saznajte više: Porodično čišćenje: 5 metoda za motivisanje porodice da svi učestvuju u čišćenju

5. Postavite vremenske okvire – držite se rasporeda kako ne biste više nego što je potrebno vremena potrošili na jednostavne zadatke dok ne stižete druge prioritete. Međutim, ostavite prostora i za fleksibilnost.

Nemojte se libiti da se nagradite nakon uspešno obavljenog čišćenja i sređivanja. Dajte sebi vremena da popijete kafu, pročitate par stranice knjige ili pogledate neku epizodu serije.

Održavanje reda u domu zahteva doslednost i posvećenost, ali rezultati su vredni truda. Uređen, čist prostor stvara mirno okruženje i doprinosi opštem blagostanju svih članova porodice. Ako dom budete održavali urednim, oslobodiće vas mnogo stresa i gubitka vremena sa kojim se inače suočavate.

Čišćenje i organizacija
Čišćenje i organizacija – Foto: Canva/Demetra

Objavljen: 2. februar 2024. godine, ažuriran: 6. februar 2024. godine

Reklame

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button