fbpx
Mentalno zdravljeZdravstveni problemi

Depresija – skolonost ka negativnom kod depresivnih osoba je privremena

Brojne studije su pokazale da je sklonost ka negativnom kod depresivnih osoba privremenog karaktera.

Depresija je uzrok velikog broja samoubistava upravo zbog nerazumevanja okoline. Jedna od stvari koja prati depresiju je negativnost u ponašanju, ophođenju, a pre svega pogledima na svet. Ovde je veliki problem poricanje problema. Ukoliko sumnjate da imate depresiju ili se radio o nekom u vašem okruženju, važno je da se što pre obratite stručnom licu, kako bi se započelo sa terapijom. Nemojte se zavaravati da će depresija proći preko noci. Dobra vest je da je negativna pristrasnost kod depresivnih osoba prolaznog karaktera.

Negativna pristrasnost kod osoba u depresiji je prolaznog karaktera

Nove studije su pokazale da ljudi koji paté od depresije imaju tendenciju pojačanog reagovanja na negativne izraze lica kod drugih. Oni su skloniji negativnom razmišljanju, ali ova pojava je samo privremena.

Osobe koje pate od depresije mogu da prepoznaju tužne izraze lica lakše od ostalih, takođe se mogu setiti i mnogih negativnih reči i osetljiviji su na negativne događaje.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}

Studija rađena u “Biološkoj psihologiji”, pokazala je da se obrada emocionalnih informacija kod osoba koje pate od depresije događa na sličan način. Bilo je veoma važno izvršiti proveru kako mozak obrađuje informacije koje se dešavaju automatski mimo svesne pažnje. To mnogo pokazuje o tome da li je pogled na svet osobe konstantan ili je posledica depresivnog stanja u kome se nalazi.

U istraživanju je bio jednak broj osoba koje pate od depresije i onih koji ne pate, praćenje je trajalo dva meseca tokom koji je polovina učesnika prošla kurs kognitivne bihevioralne terapije.

Sklonost ka negativnom nije trajna sklonost ka negativnom kod depresivnih

Učesnici u studiji koji pate od depresije pokazali su značajne odgovore mozga na tužne izraze lica koji su im prikazivani. Daleko više reakcija nego na neutralne izraze lica.

Rezultat studije je da su ovakve reakcije prisutne kod automatske obrade informacija već u ranoj fazi depresije. Međutim, nalazi su pokazali da ova sklonost ka negativnom nije trajana i da se može smanjiti kako se simptomi smanjuju.

Ova studija nije mogla da predvidi da li će se pojedine osobe izlečiti pre ili kasnije.

Pročitajte još: Depresija se može sprečiti vežbanjem

Literatura: Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, 2014 , Frontiers , Cognitive Neuroscience Channel , 2014, Medical News Today

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button