fbpx
Zdravstveni problemi

Nizak krvni pritisak (Hipotenzija)

Šta preduzeti kada imate nizak pritisak?

Nizak krvni pritisak (hipotenzija) je vrednost pritiska niža od normalno očekivane za određenu osobu u određenim uslovima. Nizak pritisak je relativan, odnosno individualan. Zavisi od čovekove od aktivnosti, starosti, terapije koju uzima i zdravstvenog stanja.

demetra 78

Uzrok niskog pritiska

nizak krvni pritisak hipotenzija

Nizak pritisak je manji od 100/60 mmHg (milimetara žive) i dijagnostički je važan samo ako ga prate simptomi kao što su umor, nedostatak energije, malaksalost, poremećaj sna, vrtoglavica, nesvestice, anksioznost ili depresija, loše pamćenje, bledilo, teško jutarnje razbuđivanje, osećaj lupanja srca i znojenje. Ta takozvana primarna hipotenzija nije uzrokovan drugim oboljenjem.

Sekundarna hipotenzija uzrokovana je različitim bolestima ili lekovima. Uzroci na primer mogu biti krvarenje, dehidratacija, različite infekcije, bolesti srca, trudnoća, alergijske reakcije, strah, Parkinsonova bolest i dijabetes. Pritisak mogu između ostalog sniziti diuretici, beta blokatori, antidepresivi, pojedini analgetici i alkohol.

Hipotenzija slabi cirkulaciju, pa u organe ne dolazi dovoljna količina krvi, odnosno kiseonika i hranljivih materija. Zato nizak pritisak potencijalno može biti opasan, mada se obično smatra da je visok pritisak (hipertenzija) daleko štetniji.

Kako se leči nizak krvni pritisak?

Nizak pritisak obično se ne smatra zdravstvenim poremećajem, a često osobe ni ne primete da im je pritisak niži. Na pojavu primarne hipotenzije obično utiču nasledni faktori, kao i geografsko područje, ishrana (naročito količine soli u hrani), telesna masa, vežbanje i stres.

Lečenje je usmereno samo na olakšanje simptoma, u suprotnom nije potrebno.

Mogu pomoći:

  • povećanje uzimanja soli i slane hrane
  • postupno ustajanje iz kreveta
  • povećanje telesne aktivnosti
  • unošenje kofeina
  • pojačan unos vode
  • češći obroci
  • zašećerena limunada
nizak krvni pritisak

Ukoliko ovo nije dovoljno, uvodi se terapija lekovima.

Photo by Pavel Danilyuk from Pexels and photo: Ambro/Freedigitalphotos.net  

Objavljen: 12. januar 2013. godine, ažuriran: 15. januar 2024. godine

Save

Reklame

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles

Back to top button