fbpx
Zdravstveni problemi

Krvne grupe – kako se nasleđuju krvne grupe

Kako se nasleđuju krvne grupe?

Krvna grupa je određena našim genima. Ona se nasleđuje od roditelja sa podjedankim uticajem majke i oca. Crvena krvna zrnca – eritrociti su spolja obloženi različitim tvorevinama (proteinima, ugljenim hidratima, glikoproteinima itd.) koje se nazivaju antigeni.

Postoji preko 30 različitih vrsta antigenskih sistema. Nama najvažniji su ABO sistem i Rh.

Zašto su bitni antigeni? Ukoliko se eritociti sa određenim antigenima nađu u tuđem organizmu, oni će tamo podstaći stvaranje tzv. antitela, ćelija kojima je zadatak da unište te antigene. To može da dovede do teških posledica po organizam, uključujući smrt.

AB0 sistem krvnih grupa

Šta znače skraćenice A, B, 0 (nulta)? Najjednostavnije rečeno, slovo A označava da postoji antigen A na eritrocitima, slobo B da postoji antigen B, a 0 da nema prisustva nijednog od ova dva antigena.

Nulta krvna grupa je, uslovno rečeno, slabija nego A i B, tj. ako dete nasledi gen za A od jednog a 0 od drugog roditelja, ono ima A krvnu grupu. Tačnije, da bi dete imalo 0 krvnu grupu, potrebno je da od oba roditelja nasledi 0.

U tabeli su prikazane moguće kombinacije.

kako se nasleđuju krvne grupe

Rh sistem krvnih grupa

Pored AB0 sistema, prisutno je još mnoštvo antigena. Najzastupljeniji od njih je tzv. antigen D. Ukoliko je on prisutan, osoba je RhD pozitivna (“Rh+”), a ako nije, osoba je RhD negativna (“Rh-“).

Nasleđivanje je po principu kao kod AB0 sistema, od oba roditelja. Kombinacije smo prikazali u tabeli.

Save

Save

Save

Midas

Related Articles

Back to top button