fbpx
Zdravstveni problemiŽivite zdravo

Analiza krvi – tumačenje nalaza krvi – referentne vrednosti krvne slike

Analiza krvi je jedna od prvih analiza koja se radi i deo je rutinske procedure i pri preventivnim pregledima. Referentne vrednosti krvne slike su jasno definisane, ali se mogu razlikovati za određeni pol, uzrast ili prema mernim jedinicama određene laboratorije.

Tumačenje rezultata krvi

Kompletna krvna slika – referentne vrednosti krvne slike

Jedna od prvih analiza koju uz bilo koji pregled zahteva lekar je kompletna krvna slika (KKS). Ona daje uvid u opšte stanje krvi i njenih elemenata: crvenih krvnih zrnaca, belih krvnih zrnaca, hemoglobina, trombocita, MCV – prosečna veličina krvnih zrnaca osobe, hematokrita. 

Kompletna krvna slika pomaže lekaru da identifikuje da li postoje neki poremećaji krvi ili bolest, kao što je anemija, problemi sa zgrušavanjem krvi, upale, infekcije i poremećaji imunog sistema. 

RBC (eritrociti)

Crvena krvna zrnca. Normalne vrednosti su od 4,34 x 1012/l do 5,72 x 1012/l za muškarce i od 3,86 x 1012/l do 5,08 x 1012/l za ženu. Snižene vrednosti ukazuju na krvarenje, anemiju, a povišene na hemokoncentraciju, policitemiju (mada mogu biti i kod zdravih ljudi).

HGB (hemoglobin

Protein koji je sastavni deo eritocita. Normalna koncentracija je 110-180 g/l. Snižen je kod anemija a povišen kod policitemija.

HCT (hematokrit)

Volumen eritrocita u jedinici pune krvi. Normalne vrednosti su kod muškaraca 0.41 – 0.53 l/l a za žene 0.356 – 0.470 l/l. Normalno je smanjen u trudnoći i sa godinama. Takođe, smanjen je kod oporavka od krvarenja, kod opekotina, infekcija, anemija, leukemija, ciroze jetre. Povišen je kod dehidratacije.

MCV (mean cell volume)

Prosečan volumen eritrocita. Normalne vrednosti su 81 – 99 fl.

MCH (mean cell hemoglobin)

Prosečna količina hemoglobina u eritrocitu. Normalne vrendosti su 29-32.9 pg.

MCHC (mean cell hemoglobin concentration)

Prosečna koncentracija hemoglobina na litar eritrocita. Normalne vrednosti su 310 – 350 g/l.

RDW (red cell distribution width)

Mera varijabilnosti veličine eritrocita. Normalne vrednosti su 11,5-16,5 %.

1 2Next page

Uredništvo

Redakcija portala izveštava o novim događajima, istraživanjima, informacijama. Prenosi vesti i ustupa prostor. Sve vaše sugestije i predloge možete nam poslati na office@demetra.rs

Related Articles