fbpx
Zdravstveni problemi

Preventivni pregledi – dug život

Sa razvojem nauke i tehnologije, a samim tim i medicine i farmacije, ljudski vek je daleko duži nego ranije. Međutim, još uvek svest građana o preventivnim pregledima nije na dovoljno visokom nivou.

Ljudi znaju biti lenji za sebe, pa se često zaboravlja stara poslovica ”bolje sprečiti nego lečiti”. Kod lekara odlaze tek kada zdravstveni problemi počnu da ometaju normalan tok života. Tada, u nekim situacijama nažalost bude kasno.

 

 

Potrebno je da imate određenu dozu samodiscipline. Uz to, treba savladati iracionalni strah o eventualnom negativnom nalazu. Mislite na to kako je velika sreća da u ranoj fazi otkrijete, čak i ako postoji neki zdravstveni problem.

U današnje vreme postoji veliki broj državnih ustanova u kojima ove preglede možete obaviti o trošku zdravstvenog osiguranja. Kao i privatnih ustanova koje nude pakete preventivnih pregleda za muškarce i žene. Obzirom na veliku konkurenciju, takvi pregledi se sada u privatnoj ustanovi mogu obaviti po veoma pristupačnim cenama, a zdravlje nema cenu. Idealno je da određene sistematske preglede obavljate jednom godišnje.

 

Prema starosnoj grupi kojoj pripadate, redovno obavite sledeće preglede:

1. Pregled kože

2. Oftamološki pregled

3. Pregled grudi

4. Pregled grlića materice

5. Pregled gustine koštane mase

Save

Related Articles