fbpx
Zdravstveni problemi

Smanjite rizik od obolevanja od raka dojke

Pre 70 godina, jedna od 22 žene bila je u riziku da oboli od raka dojke. Danas je svaka osma žena u riziku. Glavni razlog za to je što žene u 21. veku žive drastično duže, a rak dojke je bolest čija se učestalost povećava sa godinama. Ne postoji ništa što će vam zasigurno garantovati da ćete izbeći ovu bolest, ali postoje načini kojima ćete drastično smanjiti šansu da se vama desi.

1. “Skinite” stomak

Šansu da obolite od raka dojke ili da vam se ova bolest vrati, smanićete tako što ćete skinuti višak masnoće sa stomaka. Lekari objašnjavaju da telesne masnoće povećavaju sposobnost organizma da skladišti hormon estrogen. Što ste teži, to ste puniji estrogena koji je “plodno tle” za ovu bolest. Ipak, to ne znači da treba da budete mršavi. Istraživanja su pokazala da čak i umereni gubitak kilograma, oko 5% telesne mase ili više, kod osoba sa prekomernom težinom može da smanji rizik od raka dojke čak za 25 odsto. Masne naslage na stomaku posebno su opasne pa pokušajte da smanjite porcije i izbegavajte prekomerni unos šećera i belog brašna, odnosno testa. Probajte i sa žustrijom šetnjom po prirodi.

2. Smanjite unos alkohola

Jedan od efikasnih načina da smanjite šansu od oboljevanja od raka dojke je da drastično smanjite unos alkohola. Čak i povremen ili manji a redovan unos, kao na primer jedna čaša dnevno, može da bude rizičan. Podrazumeva se, što više pijete, to ste više u riziku. Tri ili više pića nedeljno povećavaju vam šansu za 30 odsto. Alkohol inače ima kumulativno dejstvo i sve se broji, pa je sve jedno da li ste popili po jednu čašu u ponedeljak, sredu i petak, ili ste za vikend popili tri čaše za tri sata. Relativno bezbednom količinom može se smatrati unos jedne čaše alkohola nedeljno.

3. Budite aktivni

Trčite ili hodajte. Žene koje vežbaju redovno imaju drastično manju šansu da obole od raka dojke, čak za trećinu. Naravno, računaju se i kućni poslovi, rad u bašti i šetnja psa. Bilo koja fizička aktivnost pomaže.

4. Jedite povrće

Ne postoji magična hrana koja bi potpuno odnela rizik od raka. Ali naučnici savetuju da se za borbu protiv raka koristi hrana koja je dobra za srce. I suprotno, izbegavajte šećer, previše mesa i industrijski obrađene namirnice. Jedite namirnice bogate vlaknima, kao što su voće, povrće, integralne žitarice. Posebno se potrudite da jedete brokoli, kupus, kelerabu i karfiol.

5. Ranije rađajte

Ako se plašite raka dojke, posebno ako imate nekog u porodici ko je oboleo, razmišljajte unapred: nemojte odlagati roditeljstvo. Žene koje su prvo dete rodile pre 20. godine drastično su smanjile šansu da obole. Dosta će značiti ako rodite i pre 30. godine, kao i ako imate više od jednog deteta.

6. Dojite bebu

Dojenje je dobro i za bebu i za mamu. Dojenje u trajanju od najmanje godinu dana smanjiće šansu da obolite od raka dojke. Jedna studija dokazala je da žene koje su nosioci BRCA1 genetske mutacije koja im drastično povećava šanse da obole od raka dojke, ipak mogu značajno da umanje taj rizik ako doje svoju bebu. Ipak, znajte da čak i ako ste nosilac ove mutacije, to ne znači da ćete oboleti. Isto tako, dobro je znati da je čak i kratko dojenje bolje nego nikakvo – i za vas, i za bebu.

7. Pitajte doktora da li možete da uzimate aspirin

Male doze aspirina (koje se često nazivaju bebi aspirin, 81mg), iako često mogu škoditi želucu tako što povećavaju mogućnost da vam se pojavi čir ili krvarenje, ujedno mogu da vas zaštite od raka dojke, debelog creva, prostate i jajnika, kao i nekih drugih tipova kancera.

Više studija pokazalo je da žene koje su već obolele od raka dojke, a uzimaju male doze aspirina, imaju 64 odsto više šanse da se izleče. Ukoliko se odlučite za aspirin, trebalo bi da popijte dve tablete svakog dana (ukupno 162 mg) između dve manje čaše mlake vode. Tako ćete smanjiti propratne nuspojave. Međutim, aspirin u ovoj dozi u našoj zemlji nije registrovan i ne može se nabaviti već samo od 100 mg, pa se posavetujte sa lekarom oko količine koja bi vama odgovarala.

8. Ugasite!

Ako ste pušač, vreme je da prestanete. Žene pušači imaju veću šansu da obole od raka dojke, a što su ranije propušile, nose veći rizik. Žene koje puše paklu cigareta dnevno tokom 30 godina imaju oko 28% veću šansu da obole od žene koja nikad nije pušila.

9. Redovno se pregledajte

Veliki procenat obrazovanih žena nakon kampanja o važnosti samopregleda i pregleda mamografom, uvele su redovne kontrole koje mogu spasiti život. Žene nižeg obrazovanja to i dalje rade u veoma malom broju. Mamograf ne može sprečiti da dobijete rak dojke, ali može pomoći da od raka ne umrete. Ta bolest veoma uspešno se leči ako je rano otkrijete. Od 40. godine idite na redovne preglede koji se mogu obaviti u više ustanova u zemlji, brzi su i traju kratko.

Kod kuće se pregledajte jednom mesečno. Bilo kakvu promenu da pronađete, nemojte da čekate. Strah i nada da to ipak vama ne može da se desi, samo će produžavati agoniju i nastavljati da vas muči, a eventualna bolest će se brzo razvijati. Umesto toga, zdravstvenu knjižicu u ruke i obavite pregled! Dobra je šansa da vam nije ništa, a čak i da jeste, znate da ste ga “ulovili” na vreme.

Pogledajte jednostavno upustvo kako da se brzo i pouzdano samopregledate: VIDEO

Foto1: Ambro/Freedigitalonline photos

 

Save

Related Articles