fbpx
Sport

10 znakova da se ne krećete dovoljno

Nekada su ljudi bili mnogo fizički aktivniji nego danas, kada su svakodnevne obaveze u pitanju. Možda su u manjem broju razmišljali o sportu i fitnesu, ali su na dnevnom nivou bili pokretljiviji. Svi znamo da je uz ishranu i spavanje fizička aktivnost jedan od najvažnijih faktora koji utiču na zdravlje ljudi. A kako da znate da li se krećete dovoljno?

demetra 80

Niste dovoljno aktivni – znaci da se ne krećete dovoljno

1.     Često se osećate tromo i umorno

Ako vam se često dešava da se osećate umorno i tromo, a pritom nemate hronične zdravstvene probleme, moguće je da je u pitanju nedostatak kretanja. Vežbanje i pokret pomažu razmenu kiseonika i ostalih hranljivih materija iz tkiva, pa posebno ako radite posao koji zahteva sedenje, moguće je da je izostanak pokreta uzrok vašeg osećaja umora i tromosti.

2.     Neraspoloženi ste

Izostanak dovoljnog kretanja nekada može da izazove više psihičkih no fizičkih zdravstvenih problema. Kod osoba koje sa manje kreću češći su osećaj anksioznosti i depresija. Kardio vežbe poput brzog hodanja, vožnje bicikla i trčanja su odličan način da se pokrenete, bolje ćete izgledati fizički, a i sve su šanse da osećate i veće samopoštovanje.

3.     Kratak dah

Baš kao što se mišići opuštaju vremenom kada ih ne angažujete dovoljno, tako i mišići u plućima vremenom mogu da gube svoju snagu ako ne vežbate redovno. Što manje aktivnosti obavljate, to ćete imate veće poteškoće sa disanjem, vremenom čak i pri dnevnim aktivnostima.

4.     Nedostatak kretanja i problemi sa zglobovima

Ako se vaši zglobovi čine krutim, bolnim i teško pokretnim to može biti znak autoimunog oboljenja ili artritisa. Ipak, istovremeno ne mora da znači da je u pitanju ozbiljnija bolest već samo da su se ukočili od slabijeg korišćenja. Aktiviranjem zglobova, bolovi će vremenom proći.

5.     Opstipacija i usporen metabolizam

Možda niste znali, ali loša probava je jedan od znakova da se ne krećete dovoljno. Naime, kretanjem se uspostavlja zdrav tonus trbušnih mišića, kao i dijafragme, koji su ključni za kretanje kroz vaš probavni trakt. Srećom, ovo je problem koji je rešiv, ako počnete da vežbate ili se samo više krećete.

Metabolizam se može uspavati od nedostatka kretanja. Što ste aktivniji, to više kalorija sagorevate svakodnevno.

krećete dovoljno
10 znakova da se ne krećete dovoljno

6.      Nesanica i zaboravnost

Uveče vam treba više vremena da zaspite. Spavate kratko, a onda se probudite i ne možete ponovo da zaspite. Sve ovo mogu biti znaci nedovoljnog „trošenja“ tokom dana. Probajte da se više fizički angažujete tokom dana. Na primer, idite na džoging, pa proverite da li ćete onda spavati bolje uveče.

Džogiranje, vežbanje i kretanje uopšte govori telu da proizvodi više novih ćelija i pojačava proizvodnju krvnih sudova u vašem mozgu. Što mozak bude bolje prokrvljen, to ćete i vi bolje razmišljati i lakše donositi odluke.

7.      Povišen krvni pritisak, dijabetes i kretanje

Dugotrajno sedenje povećava rizik od srčanih oboljenja, pa je stoga i veća verovatnoća da se javi visok krvni pritisak, te srčani udar. Takođe, fizička aktivnost održava nivo glukoze na optimalnom nivou. Stabilan nivo šećera u krvi smanjuje rizik od pojave insulinske rezistencije, sindroma policističnih jajnika i na kraju dijabetesa tip 2.

8.     Zdravstveni problemi zbog nekretanja: Bolovi u leđima

Kada su mišići leđa slabi zbog nekorišćenja, oni ne mogu da budu adekvatna potpora vašem telu tokom svakodnevnih aktivnosti. Pilates, joga, vežbe istezanja i plivanje su odlične za jačanje leđa.

9.     Uvek ste gladni – znak da se ne krećete dovoljno

Možda vam se čini da će biti suprotno, ali napadi gladi su dosta češći kod osoba koje se manje kreću u toku dana. Brzo hodanje, vožnja bicikla, plivanje i trčanje smanjuju apetit jer menjaju nivo „hormona gladi“ u vašem telu.

10. Koža vam je izgubila sjaj

Ako vam koža izgleda sivo i umorno, te bez sjaja i energije, ona samo pokazuje i vaše unutrašnje stanje. Neke studije su pokazale da umereno vežbanje pojačava cirkulaciju i imunološki sistem, pa uspevate da zadržite mladalački sjaj.

krećete dovoljno

Pročitajte još:   

Literatura:

  1. AAD: 11 Ways To Reduce Premature Skin Aging – https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/anti-aging/reduce-premature-aging-skin, februar 2021. godine
  2. NIH: The compelling link between physical activity and the body’s defense system – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31193280, novembar 2018. godine
  3. MayoClinic: Metabolism and Weight Loss – https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/metabolism/art-20046508, novembar 2020. godine

Objavljen: 11. februar 2022. godine, ažuriran: 10. jula 2023. godine

Image by S. Hermann & F. Richter from Pixabay

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button