fbpx
Polno prenosive bolesti

Picajzle (Pediculosis pubis)

Stidne vaši – picajzle

Stidne vaši (takođe zvane pubične vaši i picajzle) su mali paraziti, teško vidljivi golim okom, koji žive na koži i hrane se krvlju. Izazivaju bolest koja se zove Pediculosis pubis.

Najčešće se mogu naći u genitalnoj regiji (zato se i zovu stidne ili pubične), jer se prenose prevashodno seksualnim (vaginalnim) kontaktom. Ali usled upražnjavanja oralnog seksa, mogu se naći i u obrvama, trepavicama, bradi, pod pazuhom.

Nekad se mogu preneti i indirektno – preko odeće, posteljine, peškira koje je koristila zaražena osoba. Stoga se ova bolest tretira kao da su sve osobe koje su u kontaktu (svi članovi domaćinstva) zaražene i tako se i leči.

Glavno na šta će zaražena osoba da se žali su svrab i iritacija u genitalnog regiji. Jako retko se mogu primetiti braonkaste mrlje i mrlje od ugriza. Vaši su vrlo teško uočljive golim okom.

Dijagnozu uspustavlja lekar posle pregleda. 

picajzle - stidne vaši

Lečenje je kao i za “obične” vaši – ručno uklanjanje parazita i korišćenje preparata (krema, šampona) protiv vaši. Veoma je bitno da sve osobe u kontaktu sprovode ovu terapiju.

Pročitajte još: 

 Save

Save

Save

Midas

Related Articles

Back to top button