fbpx
Kontracepcija

Vazektomija je kraj plodnosti za muškarce?

Plodnost posle vazektomije

Testrianje plodnosti je normalna procedura nakon urađene vazektomije. Time se proverava da li je vazektomija uspešno izvršena i da li više ne postoji sperma nakon ejakulacije.

Kod 1% partnera nakon vazektomije dođe do trudnoće.

Do trudnoće dolazi uglavnom nekoliko nedelja ili meseci nakon izvršene vazektomije jer još uvek nije izbačena sva postojeća sperma. Zato se savetuje da se koristi kontracepcija tokom prvih 20 ejakulacija nakon izvršene intervencije . Nakon toga bi bilo dobro izvršiti testiranje da li je sperma u potpunosti odsutna u ejakulantu.

Pacijenti bi trebalo da izbegavaju ejakulaciju prvih 7 dana posle intervencije.

Kada je pravo vreme da se uradi testiranje plodnosti posle vazektomije?

Nekoliko nedelja posle izvršene vazektomije se može sprovesti testiranje. Idealno je da se sačeka 12 nedelja i da se tokom tih nedelja dogodilo najmanje 20 ejakulacija. Nekada se tesiranje može obaviti i 10 nedelja posle zahvata.

Ako je prisutna sperma nakon 10 nedelja, testiranje se ponavlja nakon 2 do 4 nedelje.

Parovi tokom svih ovih nedelja treba da koriste kondom kako bi izbegli neželjenu trudnoću.

Kod 1 od 2000 slučajeva može se desiti da sperma nađe novi put i javi se mogućnost začeća opet. Ali ovo su vrlo retke situacije. Stoga se savetuje da se obavi godišnja provera plodnosti.

Gde se vrši kontrola plodnosti nakon izvršene vazektomije?

Konsultujte se sa urologom koji izvrši vazektomiju gde možete da uradite proveru prisustva sperme. Neke klinike rade testiranja u sklopu sopstvenih kapaciteta, dok će vas drugi uputiti na laboratoriju.

Mnogi muškarci ne odu na kontrolni pregled smatrajući da se podrazumeva da je intervencija izvedena konačno i uspešno.

Vazektomija je samo zaštita od neželjene trudnoće i smatra se stalnim oblikom kontracepcije. Ona ne može sprečiti prenošenje seksualno prenosivih infekcija. Za sva druga pitanja se možete obratiti svom urologu. Uput za urologa, kao i sama procedura vazektomije su besplatne za građane Srbije koji imaju plaćeno zdravstveno osiguranje.

{loadmodule mod_banners,Banner google u članku}Image by Free-Photos from Pixabay

Related Articles