fbpx
Kontracepcija

Pilula za jutro posle

Pilula za jutro posle je hitna kontracepcija. Koristi se isključivo u nepredviđenim situacijama, kada iz nekog razloga nije korišćena ili nije delovala druga metoda kontracepcije. Pilule su hormonske, ali postoji dva tipa: sa progesteronom, i sa progesteronom i estrogenom. Deluju tako što sprečavaju ovulaciju, kao i implantaciju oplođene jajne ćelije u materici.

Pilula se mora uzeti što pre nakon nezaštićenog odnosa, a najkasnije 72 sata posle odnosa (tri dana). Zapravo, piju se dve pilule: prva pilula se uzima što pre nakon odnosa, a druga 12 časova posle prve. Ukoliko se pilula popije posle više od 72 časa nakon odnosa, neće delovati, pa je trudnoća moguća. Ukoliko žena povraća ubrzo nakon što popije pilulu (u roku od tri sata), ili ako ne popije drugu tabletu, takođe je trudnoća moguća.

Moguć je problem i ako je bilo više nezaštićenih odnosa tokom jednog meseca. Smatra se da je, ukoliko se tableta popije do 24 sata nakon odnosa, njena efikasnost 95 odsto. Ako se uzme drugog dana (između 24 i 48 sati), efikasnost je 85 odsto. Ako se uzme trećeg dana (do 72 sata), efikasnost je 58 odsto.

Pilula za dan posle može se pod različitim brendovima naći u većini apoteka. Ipak, veoma je važna prethodna konsultacija sa lekarom, jer može da izazove neke nuspojave, kao što su vrtoglavica, povraćanje ili čak neredovne menstruacije. Takođe, ova hitna kontracepcija ne štiti od polno prenosivih bolesti. Ako ste je popili nakon jednog nezaštićenog odnosa, ne znači da ste bezbedni do kraja ciklusa, već tokom ostalih odnosa morate primeniti neki drugi metod kontracepcije.

Pilula za dan posle nikako se ne sme koristiti kao svakodnevna kontracepcija, već samo u zaista izuzetnim situacijama, jer ona sadrži hormone koji mogu izazvati zdravstvene probleme. Takođe, uvek imajte u vidu da je delotvornost pilule manja što je kasnije popijete.

 Save

Related Articles