Kako povećati hemoglobin?
Nizak nivo hemoglobina može da bude znak anemije ili nekog drugog zdravstvenog stanja, a postoje načini kako povećati hemoglobin u kućnim uslovima, unošenjem određenih suplemenata, ali i nekim promenama ishrane.
U ovom tekstu:
Kako povećati hemoglobin u kućnim uslovima?
Hemoglobin je protein bogat gvožđem, a nizak nivo može biti znak anemije. Dešava se da ljudi imaju anemiju, a onda dovodi do nedostatka kiseonika u telu što izaziva niz poteškoća u funkcionisanju. Oko 1% ljudi ima problem sa nekom vrstom anemije što nije zanemarljiv procenat.
Za početak, povećajte unos gvožđa
Anemija koja se javlja kao posledica nedostatka gvožđa se najčešće sreće. Gvožđe je glavni odgovor na to kako povećati hemoglobin, a samim tim i omogućava da se obezbedi dovoljna količina kiseonika.
Hrana bogata gvožđem, koju treba više jesti je:
- crveno meso,
- jaja – saznajte više: JAJA: 8 razloga zašto treba jesti jaja i kako su najzdravija,
- piletina,
- riba,
- pasulj,
- mahunarke,
- lisnato zeleno povrće,
- orasi i semenke.

Veći unos folata
Folati su vrsta vitamina B koji igraju glavnu ulogu u proizvodnji hemoglobina. Telo koristi folat kako bi proizvodio deo hemoglobina koji pomaže da se prenosi kiseonik. Crvena krvna zrnca ne mogu da sazrevaju, ako osoba ne dobija dovoljno folata, zato su oni važni. Dobri izvori folata su: jaja, spanać, kikiriki, suncokret, pasulj, voće, integralne žitarice.
Lekar će vas možda savetovati i da uzimate tablete folne kiseline koje telo dobro apsorbuje. Suplementacija folnom kiselinom se usvaja oko 85%, za razliku od usvajanja iz hrane koje je oko 50%.
Kako da se gvožđe bolje apsorbuje?
Određeni vitamini i minerali mogu da pomognu da se apsorbuje gvožđe. To su: vitamin C, vitamin A, beta-karoten. Važno je napomenuti da ne treba preterivati sa unosom vitamina A, koji može da izazove određene probleme. Predoziranje vitaminom C je veoma retko.
- Najbolji izbori vitamina C su: paprika, brokoli, pomorandže, jagode, paradajz, grejpfrut i papaja.
- Vitamin A se nalazi u: džigerici, ribi, slatkom krompiru i tikvi.
- Beta karoten se nalazi u: šargarepi, bundevi, repi, dinji i mangu.
Kako povećati hemoglobin: Uzmite suplemente gvožđa
Nemojte izbegavati ni suplementaciju, ukoliko se javi anemija. Lekar će možda dati savet da uzmete lek i pokušate da tako rešite problem kako povećati hemoglobin. On će postepeno povećavati nivo gvožđa tokom nekoliko nedelja, a lekar će savetovati da ga unosite tokom nekoliko meseci.
Ukoliko nemate problem, ne bi trebalo da uzimate gvožđe jer je preteran unos takođe opasan.
Referentne vrednosti hemoglobina
Nizak hemoglobin se dijagnostikuje kod muškaraca ukoliko su vrednosti manje do 135 grama po litru (g/L) hemoglobina u krvi i kod žena ispod od 118 g/L. Normalne vrednosti za muškarce iznose od 135 do 182 g/L, za žene 119 do 157 g/L. Normalan nivo hemoglobina za decu je 110 -160. Imajte na umu da nivo hemoglobina kod dece dosta zavisi od uzrasta, pa je najbolje da konsultujete pedijatra oko analize krvne slike kod dece.

Simptomi niskog hemoglobina
- kratak dah,
- umor i malaksalost,
- vrtoglavica,
- nepravilan rad srca,
- bleda koža i desni,
- neobjašnjive modrice,
- glavobolja.
Nizak nivo hemoglobina se javlja iz različitih razloga, a neki od njih su:
- nedovoljan unos gvožđa, vitamina B12 i folata,
- trudnoća,
- značajan gubitak krvi,
- preveliki unos alkohola,
- bolesti jetre, bubrega ili štitne žlezde,
- anemija srpastih ćelija (genetsko oboljenje),
- različite vrste karcinoma.
Kako povećati hemoglobin u težim slučajevima?
Ljudi koji imaju izrazito nizak nivo hemoglobina možda će morati da idu na bolničko lečenje jer su opcije lečenja transfuzija krvi, a u ekstremnim slučajevima transplantacija koštane srži i operacija kojom će se zaustaviti unutrašnje krvarenje.
Važno je znati da većina ljudi može da poboljša nivo hemoglobina promenom navika ishrane. Razgovarajte sa lekarom i školovanim nutricionistom specijalizovanim za anemiju, kako biste dobili adekvatan predlog obroka.

Gvožđe se mnogo efikasnije usvaja iz životinjskih proizvoda (15-35%) u odnosu na biljne (2-20%).
Literatura:
- NIH: Relationship of dietary factors with dialyzable iron and in vitro iron bioavailability in the meals of farm women – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4926909/
- NIH: Biochemistry, Iron Absorption – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448204/
Objavljen: 23. oktobra 2023. godine, ažuriran: 5. decembar 2024. godine