fbpx
IshranaZdravlje

Plastika u mikrotalasnoj: Da li je bezbedno stavljati plastiku u mikrotalasnu?

Mnogi još uvek zaziru i od korišćenja ovog uređaja, međutim, sva istraživanja su potvrdila da mikrotalasna pećnica sama po sebi nije opasna i ne šteti zdravlju. Sa druge strane, zanima nas da li plastika u mikrotalasnoj može da izazove štetu po zdravlje?

Mnoge plastične posude imaju oznaku da je dozvoljeno korišćenje u mikrotalasnoj pećnici. Da li ona znači da je potpuno bezbedno jesti hranu iz nje ili samo označava da neće doći do oštećenja same posude u mikrotalasnoj pećnici?

plastika u mikrotalasnoj
Photo by S’well on Unsplash

Da li je bezbedno stavljati plastiku u mikrotalasnu?

Jedno istraživanje je rađeno tako što je u više plastičnih posuda i jednu plastičnu kesu za višekratnu upotrebu nasuta voda i 3% sirćetne kiseline kako bi se oponašala vodena i kisela hrana koje se nalaze u stvarnom životu. Nakon toga su posude odložene da stoje na sobnoj temperaturi ili u frižideru 10 dana. Istraživači su nakon tog perioda našli od miliona do milijarde čestica mikroplastike i nanoplastike u tečnosti u posudama.

Ubacivanje posuda u mikrotalasnu rernu ubzalo je ovaj proces na alarmantno širenje mikroplastike. U roku od 3 minuta iz posuda se oslobodilo čak 4,22 miliona mikroplastičnih čestica i 2,11 milijardi čestica nanoplastike po kvadratnom centimentru površine. Izvor: ACS Publications

Ova studija je pokazala da jedemo neuporedivo više mikroplastike nego što se to ranije smatralo. Za sada nema tačnih dokaza o tome kakav je tačno uticaj mikroplastike na naše zdravlje, osim što se smatra da ona utiče na imunitet, moguće je da ima uticaj i na reproduktivne, metaboličke i bihevioralne probleme.

mikrotalasna i zagrevanja
Photo by Point3D Commercial Imaging Ltd. on Unsplash

Zašto plastika u mikrotalasnoj pećnici tako brzo prelazi u hranu?

Plastika sadrži polimere koji se obično dobijaju iz nafte, a da bi se dobila bistra, kruta, mekana ili mutna plastika, dodaju se kokteli hemikalija. Bisfenoli (BPA) su od pre nekoliko godina zabranjeni u

posudama i flašicama za bebe. Međutim, mi ne znamo da li se oni i danas koriste u drugim proizvodima od plastike koji služe za skladištenje hrane. Pored polimera koriste se i ftalati koji daju fleksibilnost proizvodima, pa se koriste za jednokratne rukavice i slično.

Čak i ukoliko hranu ne stavljate u mikrotalasnu rernu, ali je držite u plastici u frižideru, ovaj proces se dešava. Mikrotalasna pećnica samo ubrzava postupak oslobađanja mikroplastike i nanoplastike.

Plastika u mikrotalasnoj i plastika inače – kako utiče na zdravlje?

Kao što smo već naveli: KORIŠĆENJE MIKROTALASNE PEĆNICE NIJE ŠTETNO PO ZDRAVLJE. Problem je u plastici i njenoj upotrebi. Nije samo plastika u mikrotalasnoj znak za uzbunu, nego i plastika inače. Razna istraživanja su pokazala da visoka izloženost fralatima može da dovede po pojave astme u detinjstvu, kod dečaka može da dovede do problema u ponašanju i smanji broj spermatozoida kasnije u životu, dok trudnice mogu imati niži nivo hormona štitne žlezde i češće prevremene porođaje.

Istraživači sa onkoloških instituta kažu da postoji mnoštvo hemikalija u plastici koje utiču negativno na zdravlje. Same čestice plastike se otkrivaju u krvotoku, ljudskom srcu, plućima, spermi, placenti i majčinom mleku. Telo čestice plastike prepoznaje kao uljeze i posledično se mogu javiti različita zdravstvena stanja.

plastika u mikrotalasnoj
Photo by Ello on Unsplash
Šta ako postoji oznaka da je bezbedno da se koristi plastika u mikrotalasnoj rerni?

Različite vrste plastike imaju oznaku da je njihovo korišćenje bezbedno u mikrotalasnoj pećnici. Ove oznake se odnose na to da se posuda neće istopiti ili pući ukoliko se ubaci u mikrotalasnu, ali ne znači i da se njen hemijski sastav neće menjati. Svi stručnjaci se slažu u tome da treba izbegavati skladištenje u plastičnim posudama, kao i zagrevanje u plastici. Zapravo, oni smatraju i da je veoma opasno koristiti tečnosti iz PET ambalaže iako mnogi misle da je flaširana voda neuporedivo čistija i bezbednija.

Pre svega je važno obratiti pažnju i ne koristiti plastiku koja na dnu ima oznaku 1 ili 6. Ovo je plastika koja se pravi za jednokratnu upotrebu. Ni pakovanje za hranu od stiropora nije dobra opcija jer može da sadrži izvesne hemikalije. Manje štetne su plastične posude sa oznakama 2 i 5, ali to ne znači da su u potpunosti bezbedne. Ovo je plastika koja se, na primer, koristi za pravljenje plastičnog pribora za jelo.

Objavljen: 7. novembar 2023. godine, ažuriran: 29. novembar 2023. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button