fbpx
IshranaZdravlje

4 načina kako da održite zdravim organe za varenje i zdrava creva tokom praznika

Svi unapred najavljuju prejedanje tokom praznika. Od početka sezone slava, pa sve nakon praznika, obično se jede više nego što je uobičajeno. Veći unos hrane obično je praćen unosom alkoholnih pića ili gaziranih i nezdravih sokova. Kako da održite zdravim organe za varenje i zdrava creva tokom praznika?

Bez obzira da li već imate hronične probleme sa organima za varenje, praznici mogu da budu okidač da se ovi problemi jave. Mnogi razmišljaju samo o dodatnim kilogramima tokom praznika, ali ne i da mogu da ugroze svoje zdravlje preterivanjem i neadekvatnom ishranom.

Jedan od glavnih problema tokom praznika je i preveliki unos šećera koji može da naruši crevnu mikrobiotu i dovede po povećanja loših bakterija, kao i do smanjene količine dobrih bakterija. (Izvor: PubMed)

Ovo ne znači da treba da se lišite sve hrane za praznike, već samo da treba pažljivije da razmotrite šta ćete jesti i pre svega da budete UMERENI. Postoje 4 jednostavna načina kako da održite dobro zdravlje tokom praznika.

Kako da održite zdravim organe za varenje i zdrava creva tokom praznika?

1.      Naučite koja hrana vam smeta

Veoma je važno da znate da prepoznate okidače u hrani koji vam smetaju. Mnogima smeta masna hrana, velika količina jaja u obroku ili preteran unos šećera. Ako na to dodamo i neadekvatan unos pića, može doći do velikih problema sa varenjem.

Potrudite se da minimizirate unos hrane koja vam smeta, a povećate unos onoga što dobro podnosite ili bar jedete sve umereno. Potrudite se da vam jutarnji ili obroci koje jedete kod kuće i nisu praznični budu lakši. Uvedite u njih i jogurt ili kefir, a možete ih piti i kao užinu.

2. Ograničite unos hrane

Raznovrsna i svečana trpeza zaista ne podrazumeva da treba da preterujete. Najbolje je ako sipate hranu u tanjir ispred sebe u meri koja vam je dovoljna za obrok i ne nastavite da ga dopunjujete. Tako ćete tačno znati koliko ste pojeli.

Potrudite se da veći deo tanjira zauzmu salata (ne ruska i druge masne salate, već sveža) i povrće, a povedite računa i da ne preterate sa unosom hleba, pita i testa. Birajte jedno manje parče za šta god da se odlučite.

Čak i ako jedete maksimalno zdravu hranu nije dobro da preterujete. Prevelike porcije, čak i zdrave hrane, znače da ste u nečemu preterali i da može doći do disbalansa.

Vodite računa da pijete dovoljno vode jer nekada telo signalizira da nam fali tečnosti, a mi mislimo da smo gladni. Jedite polako jer nekada može proći i 20 minuta da mozak dobije poruku da ste siti.

3. Povedite računa da li hrana koju jedete sadrži vlakna

Unos hrane bogate vlaknima može da pomogne da ostanete u ravnoteži tokom praznika. Preporučuje se da sami pravite ovsenu kašu. Više puta smo pisali o tome da su ovsene kaše u kesici pune šećera i nisu zdrave kao domaće pravljene. Više: Beta glukan u ishrani

Pored ovsene kaše, obratite pažnu da unosite dovoljno: kuvanog povrća, banana, bobičastog voća, ostalog voća i orašastih plodova, jogurta sa voćem, mlevenog lanenog semena ili čia semenki.

4. Ostanite aktivni i oslobodite se stresa

Obzirom da su praznici stresno doba godine, neretko dolazi do pojave anksioznosti. Zdrava creva tokom praznika može da ugrozi i upravo pojava stresa i anksioznosti. Pored toga stres može da izazove i emocionalno prejedanje.

kako da održite zdravim organe za varenje
Kako da održite zdravim organe za varenje tokom praznika

Vežbanje i fizička aktivnost pomažu varenju i održavaju zdrava creva tokom praznika. Nemojte preskakati vežbanje u ovom periodu, šetajte sa porodicom, utoplite se i idite pešaka gde god možete.

Prejedanje može da izazove probleme sa gasovima, nadimanjem, gorušicom, bolovima u želucu, dijarejom i zatvorom. Pored toga posledično mogu da se jave i problemi povišenog krvnog pritiska ili šećera u krvi.

Objavljen: 21. decembar 2022. godine, ažuriran: 22. decembar 2022. godine

Midas

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button