fbpx
IshranaZdravlje

10 niskokaloričnih alkoholnih pića: Koja alkoholna pića imaju najmanje kalorija?

Znamo da alkohol ima dosta kalorija, pa ovakva pića nisu dobar izbor ako vodimo računa o količini hrane koju jedemo. Spremili smo listu 10 niskokaloričnih alkoholnih pića iako uvek morate imati u vidu da sa alkoholom ne treba preterivati.

pica sa najmanje kalorija
Alkoholna pića sa najmanje kalorija

10 niskokaloričnih alkoholnih pića

Neki ljudi vole da se opuste sa prijatelima uz piće, ali se često pitaju koja alkoholna pića imaju najmanje kalorija, obzirom da su ovo „prazne kalorije“ koje uglavnom nemaju nutritivnu vrednost.

Konzumiranje previše „praznih kalorija“ može da dovede do povećanja telesne težine, kao i niza zdravstvenih problema.

alkohol sa najmanje kalorija

Dobro je znati da nisu sva pića jednako kalorična, razlika je da li pijete rakiju, pivo ili džin. Postoje brojne opcije pića koja imaju manje kalorija od drugih. Koja su to pića?

  1. Tekila sa sodom – Tekila je niskokalorična i dobro se slaže sa sodom. Savršeno se uz nju uklapa i dodatak citusa ili malo soka od limete. U 40 ml tekile ima malo manje od 100 kalorija.
  2. Votka sa sodom – Obzirom da votka sama po sebi ne spada u previše ukusna pića, bolja opcija jeste da je pomešate sa sodom koja je niskokalorična i dodate malo citrusa, grančicu nane ili svež krastavac. Votka sa sodom ima oko 130 kalorija u dozi od 2 dl.
  3. Suvi martini – Džejms Bond nas je navikao na martini. Ovaj bezvremeni klasik se sastoji od džina i vermuta u koji su dodate masline i kriške limuna. Vermut je aromatizovano vino sa dodatkom biljaka, začina i voća. Ako odaberete vermut koji imaju manje kalorija – suvi vermut, dobićete niskokalorično alkoholno piće. Suvi vermut ima 20 kalorija u 15 ml, a džin 194 kalorije u 85 mililitra, što je ukupno oko 210 kalorija.
  4. Espreso martini – Ovaj koktel se dobija mešanjem skuvanog esrpesa i votke. Nekada se sprema uz upotrebu likera od kafe koji ima više kalorija. Najbolje je da odaberete sirup bez šećera i visokokvalitetan espreso punog ukusa.
  5. Džin-tonik – Ovo je jedan od osnovnih koktela za koji nema ko nije čuo. Klasičan džin i providni tonik kobinuju se uz dodatak leda. Ukoliko klasičan slatki tonik zamenite onim sa manje kalorija, džin-tonik će biti prihvatljiva opcija. Oko 40 ml džina ima 97 kalorija Izvor, a dijetalni tonik gotovo i da nema kalorija.
  6. Kuba libre, ili ti, rum-kola – Još jedan klasični koktel koji može da se pretvori u kalorijski prihvatljivu opciju. Doza ruma od 40 mililitra ima oko 100 kalorija, a uz nju možete koristiti dijetalnu kolu i dodati par kapljica soka od citrusa.
  7. Mohito je klasičan kubanski koktel koji ima pregršt mogućnosti da ga prilagodite svom ukusu. Osnovna verzija koktela se pravi od belog ruma, mente, limete, šećera i gazirane vode. Na mnogim mestima se služi bezalkoholna verzija, ali ona nema malo kalorija. Ukoliko želite niskokaloričnu verziju šećer zamenite stevijom ili svežim voćem poput borovnica ili jagoda. Koktel sa šećerom sa sadrži oko 140 kalorija, zamenom za voće, dobićete niskokalorično piće.
  8. Šampanjac ili proseko – Dok je šampanjac popularno penušavo vino u Francuskoj, njegova paralela u Italiji zove se proseko. Oba su karakteristična po blistavim mehurićima i blagoj boji. U 120 ml šampanjca ima samo 80 kalorija, pa se savršeno uklapa u niskokalorična pića.
  9. Špricer – Kombinovanje belog vina sa sodom ili kiselom vodom, bilo je veoma popularno u prošlom veku. U Jugoslaviji gotovo da nije bilo proslave bez „Smederevke“, litarske flaše belog vina i „Radenske tri srca“, mineralne vode. Danas se špricer mnogo manje pije, a zapravo je odličan izbor za one koji žele da smanje unos kalorija i procenat alkohola. Belo vina ima 120 kalorija u 150 ml, a možete ga razblažiti do željene jačine kiselom vodom ili sodom.
  10. Svetlo pivo je niskokalorična alernativa običnom pivu i sadrži 30-50% manje kalorija. Svetlo pivo ima iste sastojke kao i tradicionalno pivo, samo sa nižim sadržajem alkohola sa manje ugljenih hidrata. Malo svetlo pivo od 33cl ima oko 100 kalorija.
pice 1
Alkoholna pića sa najmanje kalorija

Koje su prednosti niskokaloričnih alkoholnih pića?

Niskokalorična alkoholna pića pomažu da upravljamo telesnom težinom. Naravno, važno je i da budemo umereni. Sasvim je drugačije ako odemo na jedno piće, a drugačije ako popijemo više pića u svakom smislu.

Obzirom da alkoholna pića sadrže mnogo dodatog šećera, ona mogu da doprinesu nekontrolisanom gojenju i zdravstvenim problemima koji mogu biti posledica toga.

Opšti savet je da se uz svaku čašu alkohola ili kafe popije i jedna čaša vode, kako pića ne bi dovela do dehidratacije. Stoga su i kokteli, špriceri i pivo bolja opcija jer imaju veći sadržaj vode i bolja su opcija za uživanje uz očuvanje opšteg fizičkog zdravlja.

Pročitajte: Kokteli za trudnice

10 niskokaloricnih alkoholnih pica
10 niskokaloričnih alkoholnih pića

Objavljen: 27. maja 2023. godine, ažuriran: 8. jun 2024. godine

Reklame

Tamara Petkovic

Tamara Petković je osnivačica i glavna urednica portala Demetra, preduzetnica i mama troje dece sa previše interesovanja i premalo vremena za sve što želi.

Related Articles

Back to top button